Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 29 листопада 2011 р.

"Знаю, що правду пишу..."

     Так  говорив про свою творчість поет-байкар, белетрист, прозаїк, видавець і громадський діяч   Євген  Гребінка.  У лютому  2012 року виповниться  200 років від дня його народження.
     Про відзначення цієї дати на державному рівні йдеться у постанові Верховної Ради України.   
     У фондах київських публічних бібліотек творчість Євгена Гребінки представлена зібранням творів у 5-ти та 3-х томах, вибраними творами, збірниками, літературно-критичними матеріалами. Його байки, написані алегоричною мовою, за своїми літературними та повчальними якостями стоять на одному рівні з аналогічними творами Григорія Сковороди та Івана Крилова. Найвідоміші з них: «Ведмежий суд», «Зозуля да Снігир», «Сонце да Хмари», «Рожа да Хміль», «Школяр Денис», «Грішник», «Ворона і Ягня», «Вовк і Огонь». Заслуговують на увагу також «Малороссийские присказки», повісті «Записки студента», «Кулик», «Заборов» та «Приключения синей ассигнации», романи «Чайковський», «Доктор». Захоплюючими виходили нариси, наприклад, «Петербургская сторона». А про переклади взагалі окрема мова — варто лишень прочитати поему Пушкіна «Полтава», яку Гребінка переклав українською.
     Популяризації творчості видатного письменника сприятимуть літературні години та огляди, виставки та літературно-музичні  вечори. Для школярів добре було б організувати "Захист" байки Євгена Гребінки. 
     Пропоную такі теми для висвітлення:

суботу, 26 листопада 2011 р.

Дрібнички, а приємно

     Не за горами Новий рік та Різдво, найнасиченіша святами пора року. Тож наразі варто подумати про підготовку до свята. Можливо, ви вибудуєте ялинку із бібліотечних матеріалів, а може виготовите багато ялинок із звичайного кольорового паперу...




четвер, 24 листопада 2011 р.

Бібліотеки і влада: віртуальна взаємодія

      Я вже якось повідомляла, що усі 10 ЦБС Києва представлені у віртуальному середовищі своїми сайтами чи веб-сторінками. Деякі з них у стадії розвитку, а деякі вже мають розгорнуту структуру з досить великою кількістю сторінок і гіперпосилань, підтримуються в актуальному стані. 
     Але для бібліотек сьогодні велику цінність має ще й  наявність посилань чи інформації про їх діяльність на сайтах органів місцевого управління. Важливими складовими гідного представлення бібліотек на сайтах муніципалітетів  є включення бібліотечних новин у стрічку загальнорайонних новин, представлення мережі бібліотек в інфраструктурі району та наявність активного посилання на сайт ЦБС.  Що ж, прогуляємось  по сайтах місцевих органів влади?

неділю, 20 листопада 2011 р.

Бібліотека - STARтовий майданчик або Демотека для молоді

http://www.demoteket.dk/ 
     Залучення та утримання молоді у бібліотеках є надзвичайно актуальною проблемою. І не лише для українських бібліотек. В основному молодь користується бібліотеками для пошуку інформації для досліджень та навчання. В недалекому майбутньому більшість інформаційних ресурсів будуть доступні  з будь-якого персонального комп'ютера, а тому бібліотечна спільнота світу шукає нове осмислення перспективи бібліотеки як фізичного простору для молоді
      Бібліотеки данського Херлева розробили  проект  по залученню до бібліотек  молоді віком від 17 до 25 років, що базується на концепції "демотека".

четвер, 17 листопада 2011 р.

Захист персональних даних. Як бути бібліотекам?

    Коли вперше  прочитала про прийняття  закону «Про захист персональних даних» на  блозі УБА, було сподівання, що  його скасують. Але з  кожним днем, що наближає нас до нового року, зростає тривога з причини відсутності документу, що регулював би порядок реєстрації бібліотеками баз персональних даних. Такий документ мав би вже бути розроблений для бібліотек Міністерством культури України, адже закон «Про захист персональних даних» Верховна Рада ухвалила  1 червня. 26 червня його підписав Президент України.
  За цим законом з першого липня поточного року суб’єкти господарювання зобов’язані реєструвати бази персональних даних. Реєстрацію здійснює Державна служба з питань захисту персональних баз даних на підставі заяви власника бази даних. Порядок реєстрації прописано у ст. 9. Ось тут можна стягнути Заяву про реєстрацію баз  персональних даних (складається з 4-х розділів) (з поясненням щодо заповнення).

вівторок, 15 листопада 2011 р.

Читання розширює горизонти

    Чи задумувалися ви про те, звідки походить слово "газета"?  Я більше задумувалась про те, як би розширити  у бібліотеці репертуар назв цих самих газет. Але, свого часу  готуючись до зустрічі з малими "чомучками" із дитсадочку і ретельно обдумуючи відповіді на можливі несподівані і непередбачувані запитання від них, задумалась. 
    Виявляється, походить від італ. gazzetta, букв. «маленька  сорока»,  від gazza - «сорока». Тепер зрозуміло, чому всі новини "сорока на хвості приносить"?
   У багатьох джерелах також зазначається, що слово "газета" походить від назви срібної венеціянської монети чеканки 1538 року, що її любителі свіжих міських новин платили у той час за рукописний інформаційний листок. 

неділю, 13 листопада 2011 р.

Свої бажання намалюємо на карті. Хай здійснюються

   Йде до завершення 2011 рік. Попереду нас чекає новий рік і цілих 366 днів для втілення наших планів та ідей, виконання бажань, використання можливостей.
    Насправді, таких днів значно більше, але за дивною/доброю традицією більшість із нас звикли починати справи з нового року (записатися на курси іноземної мови, або, до прикладу в гурток в'язання,  або  позбавитись шкідливих звичок  чи  зайвої ваги),  і вести відлік, відповідно, теж - з нового року.
    І як це не прикро, наш запал дуже часто вичерпується вже до весни-літа, і тоді ми  обіцяємо собі все почати знову ...з наступного понеділка. Життя йде, а ми знаходимо собі якісь виправдовування  як от "не вистачило часу", "не було можливості" і т.д.
Наразі ми всі зайняті плануванням роботи на наступний рік. Визначаємо нові завдання, паралельно надолужуючи те, що з якихось причин не було реалізовано в поточному році.  
     Якось у соціальних мережах натрапила на статус: не кажи, що тобі не вистачає часу; тобі у добі відведено стільки ж годин, скільки і Менделєєву, Шопену, Да Вінчі. Справа в тому, наскільки раціонально ми витрачаємо час. 
     Навчитися грамотному плануванню часу можна на різних  тренінгах. Але і вони не завжди допомагають. Іноді звичка виявляється сильнішою.

пʼятницю, 11 листопада 2011 р.

Книжкова Вавілонська вежа

 Наближається до завершення 2011 рік. Рік загального непорозуміння. В усіх сферах: економічній, політичній, соціальній. Непорозуміння між людьми. Як символ цього  року - 25-ти метрова спіральна споруда, облицьована  30-ма тисячами книг різними мовами, зведена аргентинською художницею Мартою Мінужин. Конструкція була побудована в честь оголошеного всесвітньою столицею книги - 2011 Буенос-Айреса.   Усередині каркасу  цієї вежі заввишки 7-ми поверхового будинку  були сходи для бажаючих піднятися. Це творіння є наочною ілюстрацією непорозуміння між людьми,   так і не  подолане з часів будівництва Вавілонської вежі. Вежа із книг є символічною. Адже за легендою, вежа в самому Вавілоні мала ритуальне значення і уособлювала драбину, кам'яні сходи. За віруваннями тих часів верховний Бог мав зійти з неба сходами вежі, а люди мали піднятися до нього. 
 Більше фото тут .
Творіння було відкрите для огляду відвідувачів у травні. Подумалось: а куди поділися ці книги після  розбирання вежі?
Про Всесвітню столицю книги 2012 - тут.

неділю, 6 листопада 2011 р.

Публічна бібліотека. Рік 2020

       Натрапила в Мережі на концепцію публічної бібліотеки 2020 року міста Херлев (Данія). Документ данською мовою в форматі PDF, тож довелося трохи попрацювати, щоб якомога точніше донести до вас його зміст. Сподіваюся, це допоможе колегам, що мають песимістичні погляди на майбутнє публічної бібліотеки, змінити їх на протилежні. 
     Ця концепція має забезпечити майбутнє бібліотеки та посилити її значення як найважливішого закладу культури та безперервного навчання для місцевих жителів. Нова концепція відображає бібліотеку майбутнього: її якісні характеристики, доступність, відкритість та динамічність.

пʼятницю, 4 листопада 2011 р.

Всесвітній день читання вголос

     У наступному році Всесвітній день читання вголос (голосного читання) припадає на 7 березня. Не забудьте про це при написанні  плану роботи.
     Чому відзначається цей день?
      Щонайменше 774 мільйони людей у світі не вміють читати і писати. Уявіть, у житті цих людей відсутня книга. Тому Всесвітній день читання вголос є одним із кроків на шляху до глобальної грамотності.
      У цей день відбувається багато заходів, щоб показати світові, що кожна людина має право на читання і письмове викладення своєї думки.  Вважаю, що  і нам пора приєднатися до глобального руху грамотності. До того ж, такі заходи сприятимуть  розвиткові читання.
      Факти:
3 березня 2010 року. Учасниками стали  35 країн (40 000 учасників)
9 березня 2011 року. Учасниками стали  60 країн   (200 тисяч учасників)
7 березня 2012 року. Очікується 1000000 учасників.
Звідси.
     До прикладу, у Німеччині  до читання вголос долучилися знаменитості. Керівник збірної Німеччини з футболу Олівер Бірхофф (Oliver Bierhoff), який також взяв участь у Загальнонімецькому дні читання вголос заявив: «Той, хто читає, може поринути в інший світ. Саме сьогодні, коли зростає значення електронних носіїв інформації, книга дає людині можливість усамітнитися і знайти внутрішній спокій». 

середу, 2 листопада 2011 р.

Майбутнє бібліотек: ролі та сценарії

      Ще в одному з перших дописів цього блогу я привела перелік ролей публічної бібліотеки, визначений Асоціацією Публічних Бібліотек Американської Бібліотечної Асоціації, які притаманні і для українських бібліотек.
В чому ж бачать своє майбутнє публічні бібліотеки Данії? 

   Стратегія уряду Данії  «Прогрес, іновації і згуртованість - Стратегія Данії в глобальній економіці" є політичним баченням того, як Данія має протистояти викликам глобалізації. Стратегія вміщує 350 конкретних ініціатив  в 14 сферах життєдіяльності суспільства. Сім з них стосуються освіти від початкової школи до університету. Інші стосуються досліджень, інновацій, підприємництва, безперервної освіти і партнерства. Жодна з цих 14 сфер не може бути реалізована без нових знань.  Бібліотеки не відображені у стратегії в якості центрального поставщика знань, але можуть відігравати важливу роль  на шляху данського співтовариства до глобального суспільства знань. 
     Це потребує від бібліотек систематичних інновацій, передусім, використання технологічних можливостей для реалізації концепції вільного доступу до цінної інформації в повсякденному житті. А також переосмислення ролі бібліотек відповідно потреб існуючих і нових груп користувачів, нове мислення та узгоджені зусилля для визначення ролі бібліотек у зв'язку з загальною стратегією глобалізації.
Тенденції, що лежать в основі необхідності нової стратегії:

Популярні публікації блогу