Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 24 листопада 2011 р.

Бібліотеки і влада: віртуальна взаємодія

      Я вже якось повідомляла, що усі 10 ЦБС Києва представлені у віртуальному середовищі своїми сайтами чи веб-сторінками. Деякі з них у стадії розвитку, а деякі вже мають розгорнуту структуру з досить великою кількістю сторінок і гіперпосилань, підтримуються в актуальному стані. 
     Але для бібліотек сьогодні велику цінність має ще й  наявність посилань чи інформації про їх діяльність на сайтах органів місцевого управління. Важливими складовими гідного представлення бібліотек на сайтах муніципалітетів  є включення бібліотечних новин у стрічку загальнорайонних новин, представлення мережі бібліотек в інфраструктурі району та наявність активного посилання на сайт ЦБС.  Що ж, прогуляємось  по сайтах місцевих органів влади?
     На сайті райдержадміністрації  Голосіївського району в розділі новин "проскакує" інформація про діяльність бібліотек, але швидше в контексті якихось загальнорайонних заходів.  Але  на головній сторінці сайту в меню розділу  "Культура та туризм" - "Централізована бібліотечна система" є прямим активним посиланням на сайт ЦБС.
     Бібліотеки Дарницького району представлені на сайті райдержадміністрації списком з адресами та  контактними номерами телефонів. Але ж  ЦБС уже має і електронну пошту,  і веб-сторінку. В новинах - події останнього місяця. Але не в бібліотеках.
     Даремно намагалася знайти сайт держадміністрації Деснянського району. Знайшла  його сторінку на сайті КМДА.
     На сайті райдержадміністрації Дніпровського району в розділі новин робота бібліотек висвітлюється, бібліотеки представлені, але поки що посилання на сайт та електронні адреси відсутні.
      Бібліотеки Оболонського району  представлені на сайті райдержадміністрації із вказанням усіх реквізитів ЦБС: адміністрації, контактної інформації, реальних та віртуальних адрес бібліотек. В стрічці новин діяльність бібліотек не представлена.
Список бібліотек присутній  і на сайті райдержадміністрації Печерського району. Але ж ЦБС має  і сайт, і електронні адреси. В контексті новин загальнорайонних заходів  бібліотеки не згадуються.  
     На сайті Подільського району окремими розділами  представлені бібліотеки і публічні, і спеціалізовані. Але інформація про ЦБС потребує оновлення і доповнення посиланням на сайт та електронними адресами. Новини району представлені тільки за останній тиждень, а тому складно відстежити, чи  включаються у новинний потік події бібліотек.
      В довжелезній стрічці новин  сайту Святошинського району, які я переглянула лише за листопад та вересень,  про бібліотеки згадали лише під час Всеукраїнського дня бібліотек. Дуже скромна інформація про бібліотеки в розділі Культура. Відсутня адресна та контактна інформація бібліотек,  відсутнє посилання на сайт. Щось не зовсім зрозумілою  для мене  є  суть заходів програми культурного розвитку району, що стосуються бібліотек, де прописано:  "розвиток бібліотечної справи, забезпечення спектру послуг на різних носіях інформації"?
     На сайті Солом'янського району бібліотеки представлені, є посилання на сайт ЦБС. Не зайвими були б і електронні адреси. Стрічка новин останнього тижня не дає можливості  відстежити бібліотечні новини.
     Зате ви тільки погляньте  на стрічку новин !!!  у розділі " Культура та туризм"  сайту держадміністрації Шевченківського району. Регулярна змістовна інформація зі світлинами заходів сприяє іміджу бібліотек і їх значимості як інтелектуальних та культурних центрів громади.  Окремий розділ сайту присвячено бібліотекам системи. Але без посилання на сайт  ЦБС і без адрес електронної пошти.

    Ну ось і все. Буду вдячна, якщо ви мене підправите, якщо щось пропустила і підкажете, якщо щось не угледіла чи помилилася. І, звичайно, не чекайте, поки вас помітять. Внесіть свої пропозиції по оновленню та доповненню інформації про бібліотеки на сайтах адміністрацій. Як це найближчим часом мають зробити і центральні міські бібліотеки на сайті КМДА. Реклами ж забагато не буває.

5 коментарів:

  1. ХОТЕЛОСЬ УВИДЕТЬ В НОВОСТЯХ САЙТА КМДА ИНФОРМАЦИЮ ПРО ЦЕНТРАЛЬНЫЕ БИБЛИОТЕКИ ГОРОДА.!? ДОЛГО ИСКАЛА... НЕТ!!! ЕЛИ-ЕЛИ НАШЛА ИНФОРМАЦИЮ ПРО администрацию, контактную информацыю,реальные и вертуальные адреса ЦЕНРАЛЬНЫХ ГОРОДСКИХ БИБЛИОТЕК, ПРАВДА ОНА,ГДЕ-ТО ОЧЕНЬ ДАЛЕКО, ТРУДНО НАХОДИМАЯ И ОЧЕНЬ НЕ АКТИВНАЯ, В ОЧЕНЬ НЕ ПРЕЗЕНТАБЕЛЬНОМ МЕСТЕ И ДАЖЕ ОЧЕНЬ УСТАРЕЛАЯ,ВИДНО НИКТО ДАВНО ЕЕ НЕ ЧИТАЛ, ПОТОМУ-ЧТО ДИРЕКТОР БИБЛИОТЕКИ ДЛЯ ДИТЕЙ ДАВНО УЖЕ НЕ НАДЕЖДА ИВАНОВНА БЕЗРУЧКО!!!
    НАЧНИТЕ С СЕБЯ!!! МОЖЕТ "ПОПУСТЭ" И С ВАС НАЧНУТ БРАТЬ ПРИМЕР!!! "УГЛЕДЬТЕ" У СЕБЯ И НЕ НАДО БУДЕТ "ПОМИЛЯТЬСЯ",ВЕДЬ РЕКЛАМЫ МАЛО НЕ БЫВАЕТ.ПОСМОТРИТЕ НА РАБОТУ ЦБС С ДРУГОЙ СТОРОНЫ! СКАЖИТЕ СКОЛЬКО ОНИ ДЕЛАЮТ И НА ПРИМЕРЕ РАБОТЫ ЦЕНТРАЛЬНЫХ ГОРОДСКИХ БИБЛИОТЕК ПОКАЖИТЕ КАК НАДО ДЕЛАТЬ!!! А ПОГОВОРИТЬ МОЖЕТ КАЖДЫЙ!УДАЧИ!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Аноним вЕртуальный, чудово! І у нас взаємодія. Будемо удосконалюватись разом. І центральні, і для дорослих, і для дИтей... )))

    ВідповістиВидалити
  3. Аноним, а вы "ели-ели" да злыми - голодными остались. На какую сторону деятельности вашей ЦБС вы предлагаете посмотреть? Приедем, посмотрим, изучим, порекомендуем другим. Скажите куда, не прячьтесь.
    Да, нас тоже не устраивают те задворки, где расположена информация о библиотеках. Сайт создавался не нами. Но мы в курсе этой проблемы и будем ее решать.
    И еще, учитесь себя уважать. И уважайте автора блога.

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибі. У себе подивились, порівняли з іншими районами. Будемо покращувати взаємодію ).

    ВідповістиВидалити
  5. Доброжелатель1 грудня 2011 р. о 11:21

    Первый комментарий написала директор Оболонской ЦБС, а на другой день побежала в упр.культуры жаловаться на Ваш блог (Из достоверных источников).
    Будьте в курсе и выздоравливайте побыстрее

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу