Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 22 червня 2011 р.

Чим цікаві бібліотеки Деснянського району

Нещодавно знайомилась із діяльністю бібліотек для дорослих Деснянського району, що за кількістю населення є найбільшим серед районів столиці (356,1 тис. населення), а за територією - на другому місці після Голосіївського району. Бібліотек у районі всього 8. Для дорослих - 5. Цей показник вже давно не відповідає мінімальним соціальним нормативам забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні (Постанова Кабінету Міністрів України N 510 від 30 травня 1997 р.), відповідно яких бібліотек у районі мало би бути 12.
Під час минулого вивчення діяльності бібліотек району ще у 2006 році нас обнадіяли рішенням наради у першого заступника голови Деснянської райдержадміністрації Бойченка О. К. (06. 12. 2005 р.), що передбачало відкриття у 2006 році трьох нових бібліотек і реалізацію проекту надбудови другого поверху ЦРБ №141.
Попри те, що працівники бібліотек докладають великих зусиль і досягають успіхів у реалізації надзвичайно важливих соціальних проектів, районна влада чомусь не помічає їх старання. Приміщення бібліотек гостро потребують ремонтів і осучаснення інтер'єру, а технічні засоби - модернізації .
  Послужний список досягнень останніх років чималенький: це і участь у 2009 році у відкритті програми «Бібліоміст» (проведення тренінгу «Інтернет, як засіб спілкування для людей похилого віку»); участь в 2010 році у міському конкурсі електронних виставок для молоді “Тобі, Перемого”, де колектив отримав диплом I-го ступеню; це і висока оцінка діяльності ЦРБ № 141 Коліном Гуардом, директором програми “Бібліоміст”; це і перемоги у конкурсі «Київ і кияни очима дітей», у Всеукраїнському конкурсі «Найкращий читач України»; це і участь у квітні цього року у першому Всеукраїнському ярмарку інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування з проектом "Краща половина життя",  де колектив  отримав почесну відзнаку у номінації “Вибір відвідувачів Ярмарку”.
Наразі бібліотеки району почали реалізацію проекту "Пізнай, прийми і руку простягни», відповідно якого бібліотеки спільно з благодійним фондом «Рокада» (неурядова організація), проводитимуть інтеграційні заходи для біженців та шукачів притулку в  Києві. Про інші проекти ЦБС  я вже писала в попередньому дописі.
Дуже приємно було спілкуватися з колективом творчих, професійних, дуже небайдужих бібліотекарів. Нижче - те, що привабило погляд і зігріло душу.




6 коментарів:

  1. Ну, тут що й навіть казати - цікавого багато-пребагато, на весь Київ та й Україну вистачає ;)

    ВідповістиВидалити
  2. А ще досить високий рівень краєзнавчої роботи. Оцифровані матеріали із періодичних видань, починаючи з 1988 року (року створення району), де йдеться про Деснянський район. Доступ до них - на сайті бібліотеки. На цей момент розділ сайту неактивний, очевидно, змінюють формат. Тому опустила посилання на сайт.

    ВідповістиВидалити
  3. А скільки у них читачів? Щось на світлинах не дуже видно:-) Ну, і чому Reception , може все ж таки Reference до бібліотеки пасує краще? І чому з ходу буккросінг, якщо вже несуть власні книжки в бібліотеку, хай би дарували? А взагалі, молодці. В тих умовах ("Жизнь дала трещину, еду на Троещину":-) нелегко, певно.

    ВідповістиВидалити
  4. Непозволительно малое количество библиотек на 356,1 тыс. населения. А ведь такая работа проводится! Обидно за равнодушие власти!

    ВідповістиВидалити
  5. "Жизнь дала трещину, еду на Троещину" - я такого ще не чула, але клас! :)

    ВідповістиВидалити
  6. @Могилянська Бібліотекарка
    Читачів тоді не було, фотографувала зранку.
    А мені слово "прийом" подобається. Воно більш дружелюбніше, ніж "довідка". Тим паче, там не лише довідка, але й реєстрація.
    Книжки дарують, але йде ретельний відбір, щоб уникнути захаращення фондів. А полиця для буккросингу не "з ходу", а у вестибюлі, де ще їй бути? ... зручно :) Про це на сайті бібліотеки ось тут http://desnabib.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1143&Itemid=293

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу