Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 30 листопада 2010 р.

Результати міні-опитування. Перевага за майстер-класом та тренінгом

 Майже два місяці на блозі був виставлений міні-опитувальник щодо найдієвішої форми підвищення фахового рівня бібліотекарів. Всього участь в опитуванні взяло 59 респондентів. 32 відсотки віддали свій голос майстер-класу та тренінгу. Другу позицію зайняли учбово-практичні заняття. Останнім на 2 відсотки поступилися виїздні навчання. Засідання круглих столів та семінари поважають 13 відсотків учасників. Самоосвіту дієвою формою підвищення фахового рівня вважають лише 5 відсотків.

неділю, 28 листопада 2010 р.

Яка перспектива у паперових книжок?

     Всі ми періодично чуємо із різних інформаційних джерел про те, що у паперових книжок немає майбутнього, паперова книга незабаром щезне. Від цього бібліотекарям стає не дуже затишно. Особливо тоді, коли  натрапляємо на читаючих у транспорті людей із чорно-білими планшетами в руках, так званими рідерами або "читалками".  Ці пристрої засновані на розробленій ще в дев'яностих роках вченими з Массачусетського технологічного інституту технології «електронного паперу» (EPD Electronic paper display). На вигляд дуже прості: на  білий дисплей порядково виводиться друкований текст, клавішами по периметру екрана виконується навігація: перемикання сторінок, пошук закладок, масштабування і зміна шрифту. На відміну від традиційних моніторів, що застосовуються при виробництві комп'ютерів, текст на «електронному папері» не мерехтить. Очі від нього не втомлюються: і якщо традиційний монітор, скажімо, кишенькового комп'ютера або ноутбука, по суті, не відрізняється від «настільного» - він формує зображення за допомогою точок, що світяться, - електронний папір рідера більш подібний до екрану калькулятора (рідкокристалічний). А тому не світиться і не дратує око. 

пʼятницю, 26 листопада 2010 р.

Віршик із творчої теки

     Вважаю,  що для методиста  непогано, коли  є  досвід роботи в різних структурних підрозділах бібліотеки, а також на обслуговуванні користувачів різних вікових категорій.  Завжди щось можна використати із  тієї практики, порівняти, добавити. Кажуть же, що новим може бути трохи призабуте старе.   Дістала свою творчу теку, де зберігаю різні розробки, віршики, цитати і натрапила на листочок із рекламним віршиком, написаним у період роботи в системі бібліотек для дітей. Можливо, хтось із вас знайде йому застосування.

четвер, 25 листопада 2010 р.

Цінний дарунок від благодійників

     Сяючі обличчя наших колег із центральної районної бібліотеки імені Є.Плужника ЦБС Шевченківського району м. Києва можна побачити на сайті Київської міської організації Партії регіонів.
      Бібліотекарі щасливі, адже фонди бібліотеки поповнилися унікальним повним зібранням творів Миколи Гоголя у 17-ти томах, що видано Благодійним фондом "Богуслав" разом з видавництвом Московської Патріархії.

середу, 24 листопада 2010 р.

Шевченкіана збагатилася


М.І. Стратілат
      Сьогодні в Національній парламентській бібліотеці України відбулося 3-є засідання шевченкознавчих студій, що було присвячене презентації альбому "Тарас Шевченко - академік гравюри". Вихід цього альбому - визначна літературно-мистецька і духовна подія. Адже у жовтні цього року  виповнилося 150  років з часу, як за кілька місяців до смерті Тарас Григорович отримав від Петербурзької Академії мистецтв звання академіка гравюри. Цей факт, як і його спадщина в галузі гравюри, мав велике значення для введення українського мистецтва в контекст західноєвропейського, для подальшого розвитку цієї техніки в Україні.

вівторок, 23 листопада 2010 р.

Інтернет-центр бібліотеки імені Лесі Українки: нові комп'ютери та Windows 7!

     У 2001 році  Публічна бібліотека імені Лесі Українки взяла участь у конкурсі, оголошеному Посольством США в Україні та отримала грант на відкриття Інтернет-центру, що був реалізований до 2003 року. За період до 2010 року  бібліотекою оновлено 5 та додатково придбано 13 комп'ютерів.  Наразі в Інтернет-центрах бібліотеки функціонує 21 точка доступу до Мережі.

понеділок, 22 листопада 2010 р.

Про наше, професійне...

  Пам'ятаю, як Кеті Шекетофф мене заспокоювала, коли під час відвідин публічних бібліотек Данії мені важко було стримувати емоції від враження. Вона тоді сказала приблизно так: в Україні бібліотеки непогані.  У Мексиці набагато гірші.  Звичайно, для заспокоєння можна порівнювати себе з гіршими, але ж не для прогресу.
   Ми часто думаємо так: от мали б ми бібліобуса, ото почалося  б просування читання! От мали б ми бібліотеку площею 5 квадратних кілометрів, як в Хьорнінгу, - ото було б у нас відвідувачів!
А по суті - дуже багато залежить  від бібліотекарів: від  їх вміння працювати з владою, громадою, спонсорами, від розуміння своїх прямих обов'язків.

неділю, 21 листопада 2010 р.

Читай це!

     Нікого не здивує бібліотекар, який рекомендує книгу для читання. Як правило, в стінах бібліотеки. Трохи рідше - поза межами бібліотеки: в школах, садках, різних установах.   Бібліотекарі Єкатеринбургу (Росія) цікаві книги почали рекламувати у просторі Мережі. Вони знімають рекламні ролики із серії "Читай це!" і розміщують їх на YouTube. Для того, щоб дізнатись, які книги варті вашої уваги і вашого часу, достатньо зайти на YouTube, набрати  в пошуковому вікні "Читай это" і ознайомитись як із  новинками, так і з незаслужено забутими творами.  Наразі створено 13 відеороликів. Книгу, що сподобалась, можна замовити по телефону.
     Ознайомтесь з одним із рекламних відеороликів.

пʼятницю, 19 листопада 2010 р.

20 листопада - Всесвітній день дитини

  Конвенція ООН про  права  дитини, яка є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту  прав  дитини, була ратифікована  Україною  ще 27 лютого 1991 року і набула чинності 27 вересня 1991 року. 
  Права, викладені в Конвенції, умовно можна поділити на три частини:  
- Забезпечення: право володіти певними речами, отримувати певні послуги та мати доступ до того й того (мова йде про ім'я та громадянство, медичний догляд, освіту, відпочинок та ігри, опікування інвалідами, сиротами та біженцями).

четвер, 18 листопада 2010 р.

Перші ластівки Wі-Fі у публічних бібліотеках

         Wi-Fi (Вай-Фай) - це сучасна бездротова технологія  з'єднання комп'ютерів у мережу або підключення їх до Інтернету. Назва "Wi-Fi" - це скорочення словосполучення "Wireless-Fidelity", що в перекладі на українську означає "Бездротова Свобода". І це в якомусь сенсі відображає призначення даного бездротового інтерфейса. Переваг у такого зв'язку багато, але основних два.

вівторок, 16 листопада 2010 р.

Рекомендую: із досвіду роботи бібліотек Дніпровського району

Поличкові роздільники фонду відкритого доступу у бібліотеці імені В. Маяковського.






Реклама читацьких переваг бібліотекарів ЦРБ ім. П.Г.Тичини


суботу, 13 листопада 2010 р.

Українським бібліотекам потрібен гімн. Таланти, обізвіться!

      Пісня Тетяни Бокової, виконана на Асамблеї Російського світу Великим дитячим хором російського телебачення і радіо за два роки існування розповсюдилась по всіх бібліотеках Росії як гімн книзі.  Авторка гімну має власний веб-сайт, де ви можете ближче познайомитись з її діяльністю. Всі, хто чув прекрасне виконання цієї чудової пісні, не залишались байдужими.   І мабуть, у кожного з українських бібліотекарів, хто чув цей гімн, виникало бажання мати щось подібне українською мовою.

пʼятницю, 12 листопада 2010 р.

Дещо з історії бібліотечної статистики


     Бібліотечна статистика, така звична і буденна, колись також була нововведенням. Її  історія   нараховує майже 100 років. Вперше мова про статистику зайшла на  I Всеросійському з'їзді з питань бібліотечної справи, що відбувся у Санкт-Петербурзі влітку 1911 року, а подальший її розвиток відбувся за підсумками І Загальноземського з'їзду зі статистики народної освіти (Харків, червень 1913 р.). Також на з'їзді було розглянуто питання про необхідність проведення бібліотечного перепису. В 20-30-ті роки було введено однаковість звітів, щоденний облік, надання річних звітів, вироблено зразок бланку річного звіту.

середу, 10 листопада 2010 р.

Cенсорна кімната у бібліотеці

     Терапевтичний ефект сенсорної кімнати базується на чуттєвій сфері людини. Вона використовується для релаксації або активізації психічної діяльності дітей і дорослих. Сенсорні кімнати функціонують, як правило, при оздоровчих та реабілітаційних центрах. Сьогодні все частіше сенсорні кімнати облаштовують у дитячих садках з метою використання для зняття емоційної і м'язової напруги у дітей та батьків, стимуляції чутливості і рухової активності дітей, розвитку координації, розвитку уяви і творчих здібностей. Ознайомтесь із загадковим світом сенсорної кімнати у дитячому садку. 
    А в бібліотеках?

понеділок, 8 листопада 2010 р.

Бібліотечна новорічна ялинка

     Найголовніший атрибут і символ Нового року новорічна ялинка прикрашатиме приміщення чи не кожної публічної бібліотеки. Штучна чи справжня, із смоляним запахом, ялинка створює особливий передноворічний настрій, який не зіпсувати ніяким 6-НК з 80-а-рвк.
Якою може бути бібліотечна ялинка? Варіант перший - класичний, з гірляндами, кульками та паперовими іграшками, виготовленими руками юних користувачів.  Варіант другий - креативний. Як ось ця ялинка, що  прикрасила бібліотеку університету міста Ольборг (Данія).  Вибирати вам.



Використані матеріали сайту http://stranamasterov.ru/node/30853
Про конкурс валянків читайте тут.

суботу, 6 листопада 2010 р.

Знати Шевченківських лауреатів в обличчя

     Матеріал, що подаю нижче, був зібраний  після оголошення лауреатів Національної премії імені Т.Г. Шевченка 2010 року. На жаль, твори лауреатів 2010 року мають не всі публічні бібліотеки Києва. І впродовж 2010 року ситуація на краще не змінилася. Попри все, героїв маємо знати в обличчя, отже, знайомтесь:

четвер, 4 листопада 2010 р.

Телепередача для бібліотекарів і не тільки

     Чи не єдиною телепередачею,  що розповідала про нові книги і нових авторів, була книжкова програма Євгена Михайлова «Book-City» на каналі «СІТІ».  Рік назад непомітно щезла.  
      Але  вже більше місяця як на телеканалі «Тоніс» з'явилась нова програма Євгена Михайлова «PRO Читання». Я не особлива прихильниця  телебачення, але цю передачу варто дивитися. В програмі - інтерв’ю з відомими письменниками, а також - презентація молодих авторів, які  чи не вперше потрапляють зі своїми творами в загальнонаціональний телеефір. Виходить передача щонеділі о 23.10. Повтор у суботу о 8.30. В неділю - запізно, в суботу - зарано? Тоді перегляньте архів програми на сайті телеканалу "Тоніс".  Зайвим не буде.

вівторок, 2 листопада 2010 р.

Чим ми можемо пишатися

      Наразі, розпочинаючи  планування  роботи на наступний рік, підсумовую та аналізую методичну роботу 2010 року.  Що вдалося, що не вдалося... Найбільш вдалою подією у 2010 році  вважаю все ж таки  міський конкурс на кращу книжкову виставку для молоді "Тобі, Перемого!", що проходив у 2 етапи: спочатку на районному рівні, а потім переможці від ЦБС брали участь у міському конкурсі, що відбувся на базі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, презентуючи свої виставки в електронному форматі. Слід відзначити високу професійність бібліотекарів, творчість, нетрадиційний підхід, вміле застосування нових комп'ютерних технологій при створенні та презентації книжкових виставок. З деякими  пропоную ознайомитись.
      До вашої уваги презентація книжкової виставки "У тім мистецтві дух і сила", що підготовлена колективом ЦБС Деснянського району.  Вона зайняла гідне місце   на сайті ЦБС.
     Чудова презентація не лише виставки, але і внеску бібліотекарів  у справу патріотичного виховання молоді, підготовлена колективом бібліотеки ім. С.Айні ЦБС Подільського району. Виставляю з дозволу автора Іоаніді О.В.



     Презентацію книжкової виставки "22 июня, ровно в четыре часа, Киев бомбили..." , що підготовлена працівниками ЦБС Дніпровського району, можна переглянути ось тут.
      Ці та інші 7 чудових презентацій відзначені дипломами Української бібліотечної асоціації.

Значок © копірайт. Наскільки він важливий?

 Сьогодні публічними бібліотеками видаються цікаві і змістовні, часто фундаментальні бібліографічні видання, до створення яких докладається багато зусиль і часу. Методичні поради по створенню бібліографічних посібників викладені на сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки. Проте, часто виникає питання, наскільки важливим елементом вихідних даних є знак копірайт.

Популярні публікації блогу