Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 30 вересня 2010 р.

Цікаві факти із бібліотечної історії

Перша систематизація книг та заходи по збереженню фонду
Книги - таблички часів існування Шумер (3000 р. до н. е.).  зберігалися  в глиняних глечиках. На кожній полиці була глиняна "етикетка", завбільшки з мізинець,  з назвою галузі знання. Збереженню фондів допомагало грізне застереження: "Того, хто посміє забрати ці таблиці: нехай покарає своїм гнівом Ашшур і Беліт, а ім'я його і його спадкоємців назавжди буде віддано забуттю в цій країні".
У ХІІІ столітті в бібліотеці Сорбони (Франція) книги стали приковувати ланцюгами до спеціально виготовлених пультів. У 1338 р. за каталогом там було 1720 книг,  300 з яких були прикуті ланцюгами в читальні, тобто доступні студентам.
Перша каталогізація книг і перші бібліотекарі

середу, 29 вересня 2010 р.

З нашим професійним святом, дорогі бібліотекарі!




Ми турботливі, уважні, комунікабельні, добрі і мудрі. Такими нас робить любов до людей і в цьому проявляється вищий гуманізм бібліотечної професії.
 Саме нам належить стати інформаційною основою будівництва нового високорозвинутого демократичного суспільства.
В день нашого професійного свята  прийміть найщиріші вітання і побажання успіхів в усіх починаннях, професійного зростання, сімейного благополуччя!

пʼятницю, 24 вересня 2010 р.

Про рідер або інтеррогатор та надсучасну бібліотеку

     Не лякайтесь цієї термінології, а звикайте до неї. І плекайте надію, що і у нас колись буде таке диво. RFID (англ. Radio Frequency IDentification, радіочастотна ідентифікація) — метод автоматичної ідентифікації документів, коли посередництвом радіосигналу зчитуються чи записуються дані, що зберігаються в так званих транспондерах, або RFID-мітках (RFID-тегах). Зчитувач називається рідер або інтеррогатор. Тобто, берете рідер і робите перевірку фонду або оперативненько знаходите на полицях необхідне видання. Звичайно, що впровадженню такої технології передує велика підготовча робота . 
     Такий пристрій я вперше побачила у публічній бібліотеці м. Ольборг (Данія). Та виявляється, що таке обладнання використовують і українські бібліотеки. Правда, не публічні.
     Наукова бібліотека Української академії банківської справи (м. Суми) - надсучасна бібліотека, відкрита у новозбудованому приміщенні наприкінці 2009 року. Бібліотеку побудували за півтора року за  кошти в розмірі 100 млн грн, що виділені Нацбанком.
     Штат бібліотеки - 20 працівників. Автоматизованих робочих місць - 140 АРМів. Вражають  масштаби бібліотеки та рівень автоматизації.  Кількість користувачів (за єдиною реєстрацією на початок 2010 року)  - 3268. Звичайно, це студенти та викладачі. Зацікавились? Тоді подивіться

середу, 22 вересня 2010 р.

Найкращі українські книжки 2009-10 літературного року

Визначити рейтинг найпопулярніших серед читачів книжок, що вийшли в  світ у період з вересня 2009 року по вересень 2010 року ( так званий літературний рік), ми не можемо з причини відсутності їх у наших фондах. Книжкові магазини "Є" та  "Читай-город" назвали по 10  лідерів українського книжкового ринку. Про це читайте ось тут.  Візуалізація найкращих українських книжок за цим посиланням.

вівторок, 21 вересня 2010 р.

Посміхнись, методисте!

Ось так, готувались відділом до нашого професійного свята, хотіли розвеселити колег сценкою, сюжет якої нахабно списали з чужого сценарію  (не судіть строго!), переклали українською мовою,  але... плани змінились. Не пропадати ж добру. Може, хто використає. Сальєрі в цій сценці - завідуючий філією, а Моцарт - методист. А далі - "майже класика".

Сальєрі: Немає правди на землі,

вівторок, 14 вересня 2010 р.

Не втратити жодного користувача!

Цей заклик надзвичайно актуальний для бібліотек  Києва. В умовах, коли уже 2 роки поспіль у "ницому" столичному бюджеті відсутні кошти на поповнення бібліотек  новими книгами, а найбільш запитувані книги зношуються, приходиться шукати усі можливі шляхи задоволення читацьких запитів. Вихід - Інтернет. Ви втратите на книговидачі, а користувача - збережете. Але як заощадити час при пошуку повнотекстової книги? Достатньо в адресному рядку Гугла  http://www.google.com.ua/  після  www. перед google  втиснути books. Шукайте книги ТУТ.

четвер, 9 вересня 2010 р.

Метапошукова бібліографічна система Сигла

Якщо ви збираєте найповнішу бібліографію про видатну особистість, ім’я якої носить ваша бібліотека, раджу звернутись до метапошукової бібліографічної системи СИГЛА. Це портал міжбібліотечної інформації, що допомагає здійснити пошук відразу у багатьох електронних каталогах найбільших бібліотек Росії та закордонних країн, що підтримують . Така метапошукова бібліографічна система допомагає оптимізувати пошук бібліографії, адже відпадає необхідність пристосовуватись до інтерфейсів і вивчати правила користування каталогами різних бібліотек. Сигла є спільним інформаційним проектом Наукової бібліотеки МДУ імені М. В. Ломоносова і компанії «Библиотечная компьютерная сеть». Сигла не тільки здійснює бібліографічний пошук, але й надає доступ до повнотекстових документів, якщо вони є в інформаційних системах бібліотек. Також Сигла дає змогу переглянути бібліографічний запис як у вигляді каталожної карточки, так і в форматі MARC21 та  RUSMARC, а також завантажити його в свій каталог. В Україні протокол Z39.50 підтримує багато бібліотек, але участь у проекті бере лише  Наукова бібліотека Київського національного університету.

вівторок, 7 вересня 2010 р.

Ефективний пошук в Інтернеті: бібліотекарю-початківцю

Шановні колеги! Ваша радість від того, що, нарешті, у бібліотеці є Інтернет затьмарюється відсутністю навичок оперативного пошуку інформації? Надзвичайно доступно про те, як професійно працювати з інтернет-ресурсами, у посібнику, що рекомендую вам в якості Інтернетівського букваря. 
Куликов, В. Пошук історичної інформації в Інтернеті. - Харків, 2007.

пʼятницю, 3 вересня 2010 р.

"Ваша оаза у повсякденному житті"

Публічна бібліотека м.Ольборг (Данія), створює рекламні ролики і розміщує їх на сайті бібліотеки. Весела ідея, нескладна анімація, подивіться, "Ваша оаза".

Незабаром - Всеукраїнський день бібліотек

А у вас уже сьогодні болить голова, як його відзначити так, щоб свято вдалося. Ось посилання на чудові сценарії проведення Дня бібліотек, і не тільки.

Товар - лицем!

     Переважна більшість головних сторінок сайтів публічних бібліотек України містить загальну інформацію, що стосуєься структури бібліотеки,її послуг. На деяких сайтах половину головної сторінки займає портрет скромного директора. І абсолютно не показується лицем головний товар - книги, основний капітал кожної бібліотеки. Подивіться сайт публічних бібліотек м. Орхус (Данія). На передньому плані головної сторінки - книги, хіти читання, найновіші, найцікавіші. Товар - лицем. Аналогічно рекламують нові книги бібліотеки ЦБС Шевченківського району Києва
І про свої заходи, цікаві акції, як правило, бібліотеки повідомляють post factum. А ви зверніть увагу на анонс подій, що відбуватимуться у бібліотеках м.Орхус.

середу, 1 вересня 2010 р.

Всесвітня столиця книги 2012

Всесвітньою столицею книги у 2012 році буде Єреван -столиця Вірменії. Про це повідомляє офіційний сайт ЮНЕСКО. Таке рішення прийнято комісією у складі представників трьох основних міжнародних професійних асоціацій світу книги і ЮНЕСКО.
«Я вітаю Єреван, який представив дуже цікаву програму, що увібрала в себе безліч різних тем, в тому числі - свободу слова, а також включає низку заходів для дітей, адже саме вони - читачі і автори майбутнього,» - заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова .
Єреван став 12-им містом, проголошеним столицею книги.
2001 - Мадрид, 2002 - Олександрія, 2003 - Нью-Делі, 2004 – Антверпен, 2005 - Монреаль, 2006 – Турин, 2007 - Богота , 2008 – Амстердам, 2009 – Бейрут, 2010 – Любляна, 2011 - Буенос-Айрес.
А коли ж Київ?

Популярні публікації блогу