Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 6 листопада 2010 р.

Знати Шевченківських лауреатів в обличчя

     Матеріал, що подаю нижче, був зібраний  після оголошення лауреатів Національної премії імені Т.Г. Шевченка 2010 року. На жаль, твори лауреатів 2010 року мають не всі публічні бібліотеки Києва. І впродовж 2010 року ситуація на краще не змінилася. Попри все, героїв маємо знати в обличчя, отже, знайомтесь:

 Андрусяк Михайло Миколайович, публіцист, нагороджений за документально-художню трилогію "Брати грому", "Брати вогню", "Брати просторів".  Це повісті про звичайних людей, українців, волею долі яким судилося стати легендарними борцями із звироднілим окупантом, витерпіти тортури в більшовицьких катівнях, пройти безоднями задротованих вмістилищ неволі і залишитися людьми, справжніми українцями. Книги є у фондах Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та ще в 11-ти публічних бібліотеках Києва. 

Іванов Дмитро Йосипович, поет - за книгу поезій "Село в терновому вінку". Великий вплив на поета-початківця мав  Борис Олійник, навчивши вибудовувати ліричний сюжет і на побутовому рівні порушувати важливі філософські проблеми. Книга є у фонді бібліотеки імені В.Чкалова ЦБС Солом'янського району (вул. Кавказька,7). Слід зазначити, що  грошову винагороду до премії  автор роздав на благодійні цілі: на придбання комп’ютерного класу для рідної Тарасівської школи, на потреби редакції "Гарту" й на інші добрі справи. 




Москалець Галина Василівна (Галина Пагутяк), письменниця - за книгу прози "Слуга з Добромиля". В романі описуються події 1949 р. і попередніх 800 років в місті Добромилі і його околицях. Слуга з Добромиля — дхампір (син опира і відьми). Паном і наставником Слуги з Добромиля є опир Купець з Добромиля. Вони і їх однодумці «бджоли, що жалять, але не втрачають жала» боронять край від зла, від зовнішніх і внутрішніх ворогів. Книга є у фонді бібліотеки ім. М.Некрасова (вул. Ломоносова, 24) та ім. П. Панча (вул. Великовасильківська, 90) ЦБС Голосіївського району.



Пахльовська Оксана Єжи-Янівна, письменниця - за книгу публіцистики "Аvе, Еurора!". Зі слів автора - це історія двадцятиліття незавершеної і невивершеної інтеграції України до Європи. Вислів «аve» – має два значення. Ми знаємо урочисті гімни – як, наприклад, «Аve, Maria!». І знаємо «Ave, Caesar, morituri te salutant!» – це гладіатори казали «Вітаємо тебе, Цезарю, йдучи на смерть!». Питання: яке з двох «аve» скаже Україна Європі в найближчі роки. До речі, прекрасна поетеса  і письменниця Оксана Пахльовська - дочка Ліни Василівни Костенко,  багато років живе у Римі, де викладає у найбільшому в Європі університеті La Sapienza.



Лавро Костянтин Тихонович, художник - за ілюстрації до творів класиків вітчизняної літератури та монументальні розписи на тему українських народних казок у Київському академічному театрі ляльок.  Його ілюстрації прикрашають дитячі  книжки, що їх у великій кількості мають київські бібліотеки.

1 коментар:

  1. Держава не забезпечує бібліотеки книжками найкращих (нею ж і визнаних)авторів, бо чомусь не зацікавлена. Хай би лауреати самі подбали про те щоб їх читали. Можна ж хоча б в центральну бібліотеку СТОЛИЦІ передати по 2 книжки, щоб їх книжки "пішли в маси".

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу