Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 7 березня 2021 р.

Національний каталог Чеської Республіки сформовано у програмі ALEPH

Національний електронний каталог Чехії - база SKC

Національний каталог Чехії у своїй базі містить дані про документи, що знаходяться у фондах  чеських бібліотек та установ, які вносять дані про свої надходження записами, а також  інформацію про передплату періодичних видань.  У 2020 році їх кількість склала 507. Національний каталог Чеської Республіки формується в електронному вигляді з 1995 року і містить понад  6,7 мільйона записів чеських та зарубіжних монографій, спеціальних документів та серій (журнали, збірники матеріалів, звіти про конференції).

Електронний каталог Публічної бібліотеки імені Лесі Українки формується з 1992 року, також у програмі ALEPH і вміщує 600 тис. записів документів, які надійшли у фонди 90 бібліотек для дорослих міста Києва та записи на ретрофонд Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та бібліотеки ім. Ф.Достоєвського Солом'янського району, яка через придбання ліцензій приєдналася до ведення бази даних та користування  модулями програми.

Результат пошуку в каталогах, сформованих у програмі ALEPH - інформація про наявність документа або про бібліотеку (бібліотеки), в яких можна позичити потрібний документ. Інформація про бібліотеку (власника документа) відображається як  сиглою, так і скороченою назвою бібліотекиНатискаючи на сиглу, користувач отримує більше інформації про власника документа (адреса, номери телефонів, адреси електронної пошти та URL-адреси). Це інформація, яка для цього збирається у  базі даних ADR (Довідник бібліотек та установ Чеської Республіки) і  так само - на сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки .

Досвід з розвитку функцій національного каталога Чехії є корисним для нас і допомагає розвивати функції каталога Публічної бібліотеки імені Лесі Українки

З пошукових записів національного каталога Чехії можна зв’язатися безпосередньо з локальними каталогами бібліотек (власників документів) і, таким чином, отримати актуальну інформацію про поточну доступність документа в конкретній бібліотеці (наприклад, чи доступний документ у бібліотеці або наразі  позичений). З’єднання активується за допомогою локальної кнопки запису . 

Натиснувши кнопку показати на карті,  користувач отримає інформацію про те, де знаходиться бібліотека (власник документа) в Чеській Республіці.

За допомогою служби SFX також можна здійснювати пошук в інших електронних базах даних та каталогах з каталогу Union.  Щоб активувати послугу потрібно клікнути на вкладку.

Кнопка  цитування дозволяє створити його на знайдений твір.

Записи в базі даних SKC збагачуються ENVELOPE і CONTENT, які беруться до запису в SKC, якщо вони доступні з сервера конвертів: http://www.obalkyknih.cz/

Також у чеському каталозі можна побачити хмару запитів, які вводили читачі для пошуку потрібних видань впродовж останнього тижня. 

Є над чим нам працювати.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу