Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 10 червня 2019 р.

Бібліотечні проєкти на Громадському бюджеті 2020 і трохи паралелей

Цьогоріч проєктів, що стосуються розвитку публічних бібліотек, на Громадському бюджеті 2020 небагато. До мінімуму знизився бібліотечний запал попередніх років. Та й, власне, ті проєкти, що подавалися, і проєктами важко назвати. Окрім проєкту Молодіжної бібліотеки .
За стандартами, проєкт - це комплекс взаємопов'язаних заходів, що спрямовані на створення унікального продукту або послуги в умовах обмеженого відрізку часу  і ресурсів


Останні 2 проєкти - то потреби бібліотек для забезпечення їх життєдіяльності. І подання цих потреб на громадський бюджет - радше привернення уваги місцевої влади до нагальних потреб бібліотек у покращанні їх матеріально-технічного забезпечення. Бо яким таким  унікальним продуктом стануть відремонтовані східці бібліотеки?  
У багатьох авторів минулорічних бібліотечних проектів, реалізація яких дійсно урізноманітнила  би  та розширила репертуар бібліотечних послуг, бажання в подальшому брати участь у Громадському бюджеті щезала з кожним намаганням проголосувати. Про систему голосування і ручний режим виправлення збоїв у системі, про власний досвід збору голосів підтримки детально описала автор проекту Молодіжної бібліотеки пані Галина Конашко.
Під час візиту колег із Вільнюса ми обмінювалися досвідом реалізації бібліотечних проектів, зокрема, розповіли про участь київських бібліотек у Громадському бюджеті та систему голосування за проекти. Литовські колеги розповіли, що у них  проектна діяльність на розвиток бібліотек надзвичайно  популярна. Щороку на розгляд експертної ради, створеної при міському департаменті культури, подається велика кількість проектів. Вони ретельно аналізуються, відбираються найважливіші і виділяються додаткові кошти на їх реалізацію в межах 80-ти відсотків кошторису проекту. І не потрібно бібліотекарям бігати за кожним  користувачем, вмовляти, переконувати у важливості проєкту і безпечності голосування банківською карткою, і нервувати щоразу, коли не вдається зайти у систему. 
Зовсім інші погляди і на зміст фондів публічних бібліотек і на їх оцифровку. Публічні бібліотеки Вільнюса повністю звільнили свої фонди від  творів класиків марксизму-ленінізму, матеріалів з'їздів  КПРС і т.п. Такі видання є у фонді їх  Національної бібліотеки. І цього досить. 
Оцифровкою литовські публічні бібліотеки, звісно, не займаються. Це також функція Національної бібліотеки. В електронний каталог ЦБС записи на нові надходження стягуються з національного бібліографічного каталога, який веде Книжкова палата, що є складовою Національної бібліотеки. Якщо потрібний запис видання відсутній, публічна бібліотека створює його сама і надсилає на перевірку в Національну бібліотеку, а вже потім запис потрапляє в національний електронний каталог.
Періодично від управлінь культури  ми отримуємо завдання, до прикладу, як от останнє, щомісяця, до 20 числа, подавати інформацію про просвітницькі заходи бібліотеки з питань децентралізації. Колеги з Вільнюса відповіли, що подібна практика у них давно в минулому. Заходи бібліотеки прописані у плані роботи і працюють бібліотеки у відповідності із запланованим.  Відповідну просвітницьку роботу здійснюють представники місцевого самоврядування, посадові особи, з яких готуються тренери для того, аби на місцях доносити до територіальних громад та жителів населених пунктів суть реформи, що вона приносить, які завдання ставить держава, які цілі та вигоди децентралізації та реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади. 
Із введенням іновацій в практику роботи бібліотеки часто постають проблеми правового характеру, вирішення яких залежить від приведення у відповідність до чинного законодавства документів, що  регламентують  правовідносини бібліотеки і постачальників послуг або партнерів. Колеги із Вільнюса розповіли, що при відсутності розробок типових договорів на той чи інший вид послуг,  їх розробкою займається бібліотека. Юридичний супровід при цьому  бібліотеці   надається компанією, у якої бібліотека через торги придбала юридичні послуги. Або  фахівці юридичного відділу управління культури. В окремих виняткових випадках, для приведення спірних положень договорів у правове поле, правки у документи вносить аудиторська служба управління культури.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу