Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 7 січня 2015 р.

Спорт, прання, в'язання і … читання

     Поділюся деякими цікавинками з практики роботи скандинавських публічних бібліотек по залученню до читання та пошуку партнерів по співпраці у цьому напрямку.
     Мистецька рада Швеції планує заохочувати співпрацю між спортивними клубами і бібліотеками, виділяючи кошти для проведення спільних рекламних акцій читання та заходів, спрямованих на молодіжну аудиторію. Бібліотеки та спортивні команди співпрацюють у напрямку створення книжкових клубів, читацьких акцій з участю місцевих спортивних діячів, створення оповідань для мобільних телефонів. Деякі бібліотеки надають книжкові колекції для їх розміщення у спортивних залах, залучають тренерів для популяризації читання, а то й цілі команди, які виступають в якості моделей для наслідування. Іноді бібліобус виїзджає в спортивні табори, де учасникам спортивних змагань пропонуються книги для читання, прослуховування на смартфонах, MP3-плеєрах і планшетах. Музей спорту Швеції зібрав пересувну виставку на тему спорту та ролі читання в житті спортсменів, яку презентовано в різних місцях, де місцеві бібліотеки і спортивні клуби проводили заходи зі спортивними журналістами та спортивними командами. Успішні спортсмени презентують свої улюблені книги та розповідають, що дало їм читання.
    Найдешевший спосіб залучення до читання жінок, що полюбляють рукоділля, практикують у фінських бібліотеках. Любителькам плетіння гачком чи на спицях бібліотеки пропонують години в'язання, що стали надзвичайно популярними. Міські бібліотеки Гельсінкі та Тампере прикріпили до жіночої групи бібліотекаря, який вибирає кілька оповідань і читає їх вголос. Фінські колеги кажуть, що клацання спиць і гачків для в'язання добре вписується в читання вголос. Сьогодні для нас актуальним є в’язання теплих речей для наших бійців. Звичайно, то вибір кожного, в'язати на благодійність чи виготовити пару вовняних шкарпеток для своєї родини. 
     В пошуках нових партнерів для співпраці дві бібліотеки передмістя Стокгольма Huddinge відкрили свої пункти в приміщеннях комунальних пралень, що знаходяться у муніципальній власності. Книги для дітей та дорослих доступні для читання клієнтам під час очікування ними процесу завершення прання. І якщо часу для завершення читання книги не вистачає, кожен бажаючий може взяти її додому.

1 коментар:

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу