Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 30 вересня 2014 р.

Те, що не вбиває, робить нас сильнішими

Ще жодного разу з часу заснування Всеукраїнського дня бібліотек цей святковий день не викликав в наших душах, зболених останніми подіями в країні, таке сум'яття. Чи варто відзначати, - чула від деяких колег, - може краще кошти передати на потреби бійців АТО, чи допомогти переселенцям. Але для бібліотекарів свята не виміряються матеріальною міркою. І особливих нагород вони не чекають. Їм потрібні слова вдячності, визнання, підвердження  важливості їх професії.  Це надихає, додає впевненості у завтрашньому дні, допомагає мобілізуватися на досягнення поставлених завдань.
Напередодні побувала у центральній бібліотеці  ім. П.Тичини Дніпровського району. Запросили визначити переможця районного конкурсу на кращий буктрейлер "Книго, ти в кадрі!". На конкурс представлено 17 робіт (по одному буктрейлеру від кожної бібліотеки). Розмах творчості колективу ЦБС у поєднанні із знаннями і використанням нових інформаційних технологій вражає. Для проведення конкурсу та попередньої оцінки представлених робіт був створений блог, де ви можете переглянути усі роботи.
Члени журі отримали від організаторів конкурсу ось такий чудовий робочо-святковий набір: бланк для оцінювання робіт, ручку, магнітик з рекламою бібліотеки та жовто-блакитну квітку-брошку, виготовлену руками бібліотечних майстринь.
А погляньте на оформлення конкурсу. Книги, що потрапили "в кадр",  "оскари", що чекають на своїх талановитих господарів, прекрасна ведуча конкурсу.
Я пишаюся своїми колегами. Цей нелегкий для країни час став лакмусовим папірцем, що проявив їх найкращі професійні й людські  якості: патріотизм, милосердя, згуртованість, скромність. Оперативне реагування на ситуацію в країні, донесення до громадян важливої інформації, що допомагає вирішити їх проблеми,збір речей першої необхідності для біженців, перерахунок коштів. Знаю багатьох колег, які чи не кожен новий день розпочинають з відправки смс на №565.
Збирають та передають бійцям в АТО та пораненим в госпіталях книги, дитячі малюнки, листи. І самовіддано роблять щоденний внесок у перемогу в інформаційній війні переконливими статусами в соціальних мережах, поширенням достовірної інформації та викриттям завідомо брехливої, так званих "фейків".
Не впевнена, що в цей допис можна вмістити весь перелік ваших добрих справ, дорогі колеги, ваше подвижництво. Попри відсутність фінансування на розвиток бібліотек, ви все ж їх розвиваєте.

Не маю на меті прозвітуватися, а лише підкреслити вашу активну професійну і громадянську позицію. Вона не залишається непоміченою.
Попри те, що передсвятковий настрій колективу однієї з київських бібліотек був вщент зруйнований "доброзичливцями", які викрали з приміщення 6 системних блоків, колеги все ж зуміли прийти до тями, зібратися і провести усі заплановані заходи. А також виробити план дій по компесації втрати. Бо за останні роки вже звикли покладатися передусім на власні сили та винахідливість.
Дозвольте передати  вам, мої дорогі друзі, поетичне вітання з Всеукраїнським днем бібліотек від очільника  Української асоціації видавців п. Олександра Афоніна:
ІЗ ВСЕУКРАЇНСЬКИМ ДНЕМ БІБЛІОТЕК!
В умовах фронту нині ваше свято,
І ви — на головному рубежі.
І скільки ж сили треба вам зібрати
На захист української душі!
На захист того, що нас всіх єднає,
Дає наснагу ВІРИТЬ в майбуття,
І, як НАДІЯ, душі окриляє,
Даруючи ЛЮБОВ нам до життя.
У нас нема часу на оборону
В інформаційній цій важкій війні.
Йдемо в атаку всі одним загоном,
Щоб буть не під конем, а на коні.
Ми поруч з вами, ваша зброя — слово,
Яку куєм ми нині попри все.
Партнерство наше — головна основа
Того, що перемогу нам несе.
І хоч ревуть свинцеві лиховії,
На злам усіх випробуючи нас,
В ваших руках на майбуття надія.
Ми вірим вам і щиро любим вас!

ДОРОГІ НАШІ ДРУЗІ І КОЛЕГИ — БІБЛІОТЕКАРІ!
Вітаючи вас із Всеукраїнським днем бібліотек, щиро бажаємо вам сил, наснаги у вашій щоденній боротьбі за розум, душу і майбутнє України. Саме ваша праця сьогодні є тим живильним розчином, який зцементує націю у духовній, патріотичній та інтелектуальній моноліт, який дозволить нам не тільки вистояти у війні проти агресора, а й побудувати цивілізовану, демократичну, економічно потужну державу.
Мир вашим домівкам, щастя, здоров’я і благополуччя вам і вашим близьким!
З незмінною повагою
Олександр Афонін

А ще хочу поділитися з вами своїми враженнями від святкування 95-річного ювілею центральної міської бібліотеки ім. Т.Шевченка для дітей, що відбулося в теплій, душевній атмосфері друзів бібліотеки, партнерів по співпраці, юних читачиків, колег з інших бібліотек Києва, представників від міської влади. Зажевріла іскорка надії, що у нашому бібліотечному домі справи мають все ж таки поліпшитись.
 Ще раз із святом вас, дорогі колеги!

2 коментарі:

  1. Тронув душу вірш Олександра Афоніна.Ми, дійсно сьогодні на духовній передовій - Воїни Добра і Світла. Ми можемо своєю відданою працею плекати майбутнє України.З святом вас, колеги, Всеукраїнським днем бібліотек!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже дякую, пані Тетяно.. І Вам усіх гараздів. А то таке мовчання було під цим дописом, ніби його ніхто й не читав :)

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу