Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 16 листопада 2013 р.

Проект Code Club UA


З жовтня цього року в Україні стартував проект Code Club UA. Проект спрямований на створення безплатних гуртків програмування на базі шкіл, бібліотек та інших публічних місць, де є комп'ютери і дотримано правил безпеки дітей. Заняття проводяться волонтерами, які пройшли спеціальну підготовку або, за бажанням, вчителями інформатики.
Проект Code Club виник у Великій Британії у 2010 році. Оскільки у 9-11-ти річному віці у британських школах ще не навчаються програмуванню, у молодих британських програмістів,  веб-дизайнерів та вчителів інформатики виникла ідея спільно написали спеціальну програму курсу для дітей саме такого віку. І програма вдалася, що підтверджено практикою. Її було підтримано урядами Англії і Шотландії на державному рівні. Сьогодні у Британських школах по всій країні працює близько 1400 гуртків. До проекту долучилися більше 20 країн світу, а програми перекладені 8 мовами. 
Україна однією з перших переклала програми Code Club національною мовою і запропонувала їх школам та усім, хто хоче безплатно навчати дітей. Кілька гуртків вже почали роботу, інші готуються до запуску. В Україні проект підтримали венчурний фонд TA Venture, а також великі аутсорсингові корпорації ELEKS, Terrasoft і Ciklum.
Програми курсу розраховано на шість рівнів по два місяці кожен. Заняття проходять раз на тиждень і тривають одну годину. З першого ж заняття діти починають створювати один повністю завершений проект.
Перший та другий рівень програми знайомить дітей із Scratch – мовою для програмування, у середовищі якої діти вчаться робити невеличкі мультфільми-аніме та власні ігри. На третьому рівні школярі знайомляться з CSS і HTML і вчаться конструювати веб-сайти. На четвертому отримують базові знання Python. П'ятий і шостий рівень поки у розробці. Матеріали перших рівнів перекладені українською і доступні на сайті http://codeclubua.org/.
Якщо у вас виникло бажання організувати у своїй бібліотеці гурток Code Club, ви повинні зареєструватися на сайті всесвітньої організації http://codeclubworld.org/. Ведучий гуртка повинен заповнити анкету волонтера на сайті http://codeclubua.org/. По факту заповнення анкети волонтер отримує доступ до навчальних матеріалів для дітей, середовища для програмування і методичних посібників та порад для керівника клубу. Якщо ж клуб потребує інформаційної допомоги, шукає волонтера або не має змоги самотужки надрукувати матеріали для дітей - можна звернутися до представників Code Club UA через сайт або сторінку у Фейсбук. Там нададуть додаткову інформацію і друковані матеріали, а також допоможуть знайти волонтера.
 Code Club - це всесвітній майданчик для спілкування дітей з багатьох країн: у межах проекту проводитимуться олімпіади, зустрічі для вчителів, кемпінги для членів клубу. Найкращі учні отримають нагоду побувати у Великій Британії, а також, разом з наставниками зможуть на власні очі побачити найбільшу у Східній Європі ІТ - конференцію IDCEE, де їм буде виділено місце на алеї стартапів, на якій вони зможуть продемонструвати свої вміння і досягнення спеціалістам у сфері ІТ з усього світу.
 Звідси
Про перше заняття гуртка у київській публічній бібліотеці читайте тут

3 коментарі:

  1. А завтра, 20 листопада, о 13.20 стартує перший гурток Code Club UA в Києві - у бібліотеці ім. Костомарова, що на Нивках. Особлива подяка – керівникові бібліотеки Ліні Яківні, яка не втомлюється знаходити і організовувати для відвідувачів бібліотеки нові й нові пригоди – такі, як, наприклад, заняття в Code Club! Сподіваємося, відкриття і перші заняття пройдуть успішно. А поки побажаємо керівнику клуба Борису і дітям-учасникам Code Club UA багато веселих, натхнених, творчих годин разом.

    ВідповістиВидалити
  2. Молодці, колеги. Оперативно. Запрошую й інших долучатися

    ВідповістиВидалити
  3. А ми, команда Code Club UA, із задоволенням допоможемо! Долучайтеся!

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу