Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 11 листопада 2013 р.

Значення метра квадратного

Дуже часто доводиться чути: в Україні забагато публічних бібліотек. Чи забагато для Києва 139 публічних? Давайте поглянемо з точки зору приміщень, що вони займають. До прикладу, у Печерському Шевченківському та Дарницькому районах середня площа однієї бібліотеки (з підвалами, відведеними під книгосховища) не дотягує і до 300 метрів квадратних.
Сьогодні при моделюванні бібліотечного простору ми часто говоримо про дизайн, колір, меблі... А як щодо функціональних аспектів приміщень, щодо метрів квадратних. Ліфти? Місця для довідкової служби? Скільки квадратних метрів потрібно для тієї чи іншої служби бібліотеки. 
Саме він пропонує застосовувати формулу S = bс + 0,9 м2 для розрахунку площі, необхідної для читання. Дуже сподіваюся, що відповідні державні служби посприяють, аби цей стандарт став доступним українським бібліотекарям. Над створенням стандарту міжнародна група спеціалістів  працювала чотири роки. На 130 сторінках  в 17 розділах описано усі функціональні аспекти приміщень усіх видів бібліотек у глобальній перспективі і  в різних кліматичних зонах. 
Стандарт містить рекомендації, зосереджені на 3-х основних напрямах:
1) простір (місця) для користувачів, довідково-інформаційні послуги, послуги видачі матеріалів додому, навчання користувачів, місця відпочинку і спілкування, конференц-зали та виставкові площі. В розділі "простір для користувачів" є підрозділ   "місця для інформації та швидкого консультування", а также "місце для прослуховування та читання". 
2) бібліотечний простір для обработки мультимедійных даних, палітурна, облікові системи та управління.  
3) бібліотечний простір для зберігання колекції. Містить формули для розрахунку стелажів, а також аспекти  дотримання безпеки  приміщень: як уникнути забруднень, як боротися з вологістю, запобігти впливу землетрусу і т.п. Скільки градусів Цельсія є найкращою температурою для зберігання дисків  DVD?
Серед іншого у стандарт також включені додаткові параметри, що стосуються систем охорони і безпеки, навантаженості на підлогу, транспортні системи, акустичні умови, системи освітлення та електропроводки. Описані параметри приміщень бібліотеки виходячи з її сучасних функцій: як місце спокійного вивчення та навчання, місце зустрічей,  місце для проведения культурних заходів, а також як громадський центр,  що забезпечує соціальну інтеграцію різних груп населення. Основною перспективою дизайну приміщень є безбар'єрність для усіх, стійкість, екологічність та зниження експлуатаційних витрат. 
Використано матеріал сайту:http://slq.nu/

2 коментарі:

  1. Дякуємо. Цікаво. Давно пора прийняти та використовувати. Втім, в контексті посту важливо знати, що таке параметри "b" і "c". Поясніть, будь ласка.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мене також зацікавила ця формула в одному із оглядових матеріалів. Пояснення у стандарті. Можливо, за рік-два і нам він стане доступним.

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу