Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 28 вересня 2011 р.

Бібліотек@ - інформація, знання, успіх! З професійним святом, дорогі колеги!

     Першою частиною заголовка цього допису я привіталася з вами. Пропоную у ці дні саме так вітати один одного і наших читачів. 
     Не знаю, чи в наступні два дні буде у мене час на ведення блогу, тому спішу привітати усю бібліотечну Україну ось такими листівками, що їх змайструвала за допомогою Photoshop...

...і побажати вам:

вівторок, 27 вересня 2011 р.

Врятують світ добро і любов

           На конкурс: "Влада - друг бібліотеки"


      «Краса може зробити світ кращим, але врятують його швидше добро і любов», - сказав в інтерв’ю газеті «Факти і коментарі» заступник Голови Верховної Ради України Микола Володимирович Томенко. І це не просто мудра фраза, а тверда життєва позиція представника влади, що кожного дня підтверджується його добрими справами на благо рідної країни.
     У своїй багатогранній діяльності він знаходить час для вирішення багатьох проблем українських бібліотек. Неодноразово на засіданнях сесій Верховної Ради України Микола Томенко домагався прийняття важливих документів з питань діяльності бібліотек України.

Бібліогамі: здивуйте своїх читачів

     Чим сьогодні ми можемо здивувати наших читачів? Перелік може бути безкінечним: починаючи від нових книг і нових послуг і закінчуючи капітальним ремонтом чи бібліотечною новобудовою. Але все це є можливим, передусім, за відповідного фінансування. Але бібліотекарі народ креативний і практичний. Здивуймо наших читачів бібліогамі - поробками із бібліотечних матеріалів, що вже віджили своє. Якщо оригамі - мистецтво складання паперу, то бібліогамі (bibliogami) - друкованих матеріалів.
     Знайшла  одне  зображення у Флікрі,  декілька - у зображеннях Гугла.

суботу, 24 вересня 2011 р.

Щоб пам'ятали "ББК"

     Ось такий рецепт салату під назвою "ББК" запозичила з блогу російської колеги. Здався він мені дуже навіть  бібліотечним. По-перше, дешево і "сердито", по-друге весь час нагадуватиме про нагоду, з якої колеги зібралися за святковим столом.
Отже, занотовуйте.

четвер, 15 вересня 2011 р.

Підготовка до професійного свята бібліотекарів у процесі

... а бібліотеки Дніпровського району уже святкують! Готую загальноміську програму проведення святкувань, але боюсь, що поки підтягнуться інші ЦБС - застаріє інформація про святкування в ЦБС Дніпровського району. Адже у них не День бібліотек, не Тиждень, а Місячник! Я збираюся до них 28 вересня на підведення підсумків конкурсу «Творчість. Якість. Результат». А ви?

середу, 14 вересня 2011 р.

Бібліотека для згуртованості суспільства

    Недооцінення ролі бібліотек для побудови громадянського суспільства спостерігається не лише в нашій країні. Натрапила на одному данському сайті інформацію про те, що уряд Данії спрямовує величезні зусилля для перетворення гетто (іммігрантських поселень) у повнофункціональні райони, інтегровані у данське суспільство. У цьому контексті урядом розроблено 32 ініціативи, спрямованих на досягнення цих цілей, але, як не дивно, бібліотеки в них не згадуються.
     Дослідження ж показують, що громадяни Данії різного етнічного походження набагато активніші користувачі бібліотек, ніж етнічні данці. Тому використання бібліотеки як нейтральної території є ідеальною можливістю для розвитку згуртованості суспільства. 
      З огляду на це уряд повинен переконатися, що саме  бібліотеки є  ключовими інструментами  інтеграції і демократичних  процесів.
     Бібліотекарі наводять приклади діяльності бібліотек, спрямованої на інтеграцію імігрантів у данське суспільство: допомога в навчанні, доступ до місцевих архівів, допомога в пошуку роботи, створення навчальних центрів у публічних бібліотеках.

понеділок, 12 вересня 2011 р.

Барвиста мобільна бібліотека

 Мобільний бібліотека

     Наприкінці серпня цього року у данському містечку Галдборгсанді на його центральній площі мером міста було урочисто перерізано стрічку в честь нового бібліобуса, що став втіленням нового погляду жителів містечка на мобільну бібліотеку. Художник, який взявся за створення нового дизайну бібліобуса, що до цього був білого кольору, звернувся до жителів міста з проханням надати свої пропозиції. І отримав ось такі святкові і барвисті результати. 
     Реалізація проекту здійснена за фінансування Фонду мистецтв  в громадських просторах.       
     Відкриття оновленої мобільної бібліотеки перетворилося у справжнє свято для дітей та дорослих з різноманітними конкурсами та розвагами.
Звідси

пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

Талановитим вхід без черги!

   До вашої уваги - відеофрагмент телепередачі "Близькі околиці - Корчувате" виробництва Київської державної телерадіокомпанії.
     Погодьтеся, краще раз побачити, ніж сто разів почути. Зігріває душу надзвичайно позитивна інформація про бібліотеку,  що  входить до переліку визначних  місць Корчуватого.
Проте, хочу трохи добавити інформації.

вівторок, 6 вересня 2011 р.

Обережно, авторське право

     Очевидно, що зі створенням власного сайту ЦБС виникає гостра потреба представити на ньому для широкого загалу унікальні ресурси, що є у фондах бібліотек системи. Особливо матеріали, що висвітлюють історію, архітектуру, місцевості кожного району Києва. Найчастіше такі матеріали публікуються у місцевих періодичних виданнях та довідниках. Кожною ЦБС такі джерела зберігаються постійно, адже на періодичні видання, що вміщують  краєзнавчі матеріали, трирічний термін зберігання  не поширюється.
     Звичайно, робота з оцифрування таких матеріалів і представлення їх на сайті, вітається. Але до такого кроку слід ставитись дуже зважено. По-перше, започатковуючи проект зі створення електронної колекції краєзнавчих матеріалів, слід налаштуватись на співробітництво між його учасниками, адже ними автоматично стають і видавці, і автори статей чи книг,  і користувачі.

понеділок, 5 вересня 2011 р.

Знайомтесь, логотип

Довго мудрувала над логотипом блогу.  Довелось зануритись у безмежний світ Photoshop, добре розуміючи, що освоїти усі його можливості життя не вистачить. Тож використала найпростіші для мене інструменти: пензлик і ластик, вставку тексту, - і ось результат. Заодно і банером послужить. Можливо, дещо строгий і похмурий. Веселіше і привітніше чомусь не виходить. Код для вставки можете отримати внизу правої панельки.

неділю, 4 вересня 2011 р.

Ви, безперечно, виграєте...

...взявши участь у чудовому конкурсі "Влада - друг бібліотеки", оголошеному "Бібліомостом", за підтримки УБА та Міністерства культури України.  І хай не одноразово, за результатами оцінювання есе, але довгострокове отримання дивідендів від участі у конкурсі гарантовано.
  Сучасний ремонт приміщення бібліотеки, нові комп'ютери,  книги, широкий репертуар періодичних видань, підключення  до Інтернету... І все це стало можливим завдяки сприянню представника міської чи місцевої влади? Розкажіть про нього усьому світу: напишіть есе, розмістіть його фото на сайті. Вашому благодійнику буде приємно, а іншим представникам влади - повчально корисно.
Ще є час - до 19 вересня. Подробиці тут.

пʼятницю, 2 вересня 2011 р.

Гарна новина з Голосіївського району

    Коли побачила назву цього відеосюжету, - здивувалася. Невже прийнята "програма з капітального оновлення книжкових фондів районних бібліотек"? І чому про це ніхто не знає?
    Але новина все ж приємна. Неодноразово бувала у бібліотеці ім. М. Рильського ЦБС Голосіївського району, що є улюбленим місцем дозвілля для багатьох київських родин. Славиться бібліотека цікавими  народознавчими заходами з участю священників, митців, аматорів народної творчості. І те, що всього за 40 днів приміщення бібліотеки було відремонтовано після залиття з верхніх поверхів будинку і вона знову відкрита для своїх читачів, є дуже приємною звісткою. Докладніше про цю подію у відеосюжеті.

Популярні публікації блогу