Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 6 листопада 2011 р.

Публічна бібліотека. Рік 2020

       Натрапила в Мережі на концепцію публічної бібліотеки 2020 року міста Херлев (Данія). Документ данською мовою в форматі PDF, тож довелося трохи попрацювати, щоб якомога точніше донести до вас його зміст. Сподіваюся, це допоможе колегам, що мають песимістичні погляди на майбутнє публічної бібліотеки, змінити їх на протилежні. 
     Ця концепція має забезпечити майбутнє бібліотеки та посилити її значення як найважливішого закладу культури та безперервного навчання для місцевих жителів. Нова концепція відображає бібліотеку майбутнього: її якісні характеристики, доступність, відкритість та динамічність.
    Бібліотека має бути  необхідною складовою інфраструктури регіону, видимим і унікальним  місцем, де всі громадяни можуть отримати натхнення, знання та культурний досвід. Вона має виступати в якості координаційного центру для розвитку інноваційного потенціалу, який необхідний і для муніципалітету,  і для суспільства знань вцілому. 
Бібліотека в інфраструктурі міста.
Проект заснований на двох базових принципах: створення унікального архітектурного середовища і формування динамічного, адаптивного та відкритого середовища пізнання та навчання. 
 Приміщення для бібліотеки в окремому будинку в центрі міста, на перехресті щоденного руху мешканців. Зона, що прилягає до бібліотеки, є пішохідною зоною відпочинку. Таким чином забезпечується велелюдність суспільного життя в цьому районі. Будівля бібліотеки із червоної цегли з вікнами і великими скляними еркерами з обох боків.
Двоповерхове приміщення бібліотеки є єдиним відкритим простором, що візуально добре проглядається. Поверхи з'єднують двоє сходів з кожного кінця будівлі.
  Особливими   характеристиками простору є прозорість і освітленість внутрішніх зон. Таким чином досягається краща наочність її експозицій як з вулиці, так і у внутрішньому просторі. 

  .


  Бібліотека розташована в центрі міста поруч із іншими установами культури та дозвілля, проекти будівництва яких наразі в стадії розробки. Очевидно, що таке місцезнаходження бібліотеки впливатиме на інтенсивність та ефективність її роботи.  Вона стане свого роду брендом міста, центром культурної спадщини, знань та інформації, а  також привітним і безпечним місцем, де можна зігрітися і випити чашку кави.
Вагомим фактором є і екологічна складова, під якою мається на увазі не сьогохвилинна безпека та ергономіка  об’єкта, але і здатність до трансформування. Цей принцип реалізується через просторове рішення будівлі, логістику потоків відвідувачів і в цілому архітектурне рішення бібліотеки задає напрям розвитку і удосконалення міського середовища.




Організація внутрішнього простору бібліотеки сприятиме вільному пересуванню та інтуїтивній орієнтації в ньому. Сюрпризи та несподіванки  стимулюватимуть бажання все обійти і все переглянути.










Виділені зони бібліотечного простору з'єднуються одна з одною і доповнюють одна одну. Вони є невеликими динамічними контакт-центрами, які разом   утворюють єдиний координаційний центр, місце зустрічей. Зони різняться між собою як дизайном і призначенням так і рівнем шуму та тиші.
 

Внутрішня організація простору побудована на принципі центрального вузла – холу та примикаючих до нього пасажів. Цей атріум забезпечує гарний огляд організаційної структури будівлі та підтримує зв'язок між функціональною та естетичною стороною проекту.


Концептуальна  модель
Перевагою цієї моделі моделі є те, що вона ілюструє бібліотеку в контексті оточуючого світу, підкреслює її роль для розвитку громади, як центру аккумуляції знань і досвіду та обміну ними. Бібліотека як місце, де громадяни задовольняють різні соціальні, вікові, культурні та інші потреби, що впливає на розвиток інновацій, розширення прав і можливостей, зміцнення місцевої самобутності.
  


Новий девіз цієї бібліотеки такий:  "Бібліотека - мудре місце для зустрічей" (можна запозичити для девізу УБА на 2012 рік).
Отже, організація простору бібліотеки має найліпшим чином сприяти знайомствам та зустрічам. Атмосфера "бібліотеки-кав'ярні", що спонукає як до активної участі так і до спокійного споглядання. Багато куточків і місць для усамітнення зі своїм ПК, чашкою кави чи з душевним співрозмовником. А також конференцзали та студії для задоволення потреб  у спілкуванні на більш офіційному рівні. 

Навчання
Бібліотека має  гарантувати всім громадянам можливість розвивати ІТ-навики, необхідні в 21-му ст. для досягнення успіху. Існуюча система освіти громадян у сфері цифрових технологій потребує постійного оновлення знань, адже технології  розвиваються швидкими темпами. Електронні зали, презентації, експерименти та заходи з освоєння найновіших цифрових технологій є невід'ємною частиною діяльності бібліотеки. 
Місце для натхнення
Бібліотека - місце впливу на всі органи відчуття. Книги, компакт-диски, відео, робота з новими матеріалами і цифровими засобами дають нові дивовижні враження. Інформація впливає на  всі органи відчуття: музикою, розповіддю, запахом, дотиком.  Діючи свідомо чи інтуїтивно відвідувачі відкривають для себе приємні несподіванки і захоплення.
Для творчості
Бібліотека є місцем для розвитку і процвітання творчого потенціалу громадян.  Бібліотека надає платформу та сцену для місцевих творчих виконавців, де аматори можуть розраховувати на збільшення аудиторії прихильників їх творчості. Тут реалізовуються конкретні проекти співпраці з іншими закладами культури як муніципалітету, так і іншої територіальної та відомчої підпорядкованості. Бібліотека - сцена, де кожен має можливість розвивати свої таланти.  Для цього бібліотека запрошує професійних художників та інших спеціалістів для проведення семінарів з розвитку творчості. 

Довідкова зона
Острів інформації - острів Бажань. Це довідкова зона, що розміщена в центрі бібліотечного простору, найвидиміше для всіх і єдине місце, де відбувається безпосередній контакт бібліотекаря і відвідувача. І саме тут відвідувач може отримати чашку найкращої кави у місті.    




Бібліотека видима
  Як уже повідомлялось, бібліотека - бренд міста. Вона має бути  видимою з вулиці, привабливою і манливою для відвідувачів. Скляний вхід і скляні еркери створюють візуальний контакт між внутрішнім і зовнішнім простором, дають можливість продемонструвати перехожим усю діяльність бібліотеки  і усі послуги, якими тут можна скористатися.  





Сенсорні ніші
Структура будівлі з її численними нішами уздовж фасаду дає можливість створювати невеликі  виставкові або сенсорні ніші, наприклад, коли на перехожих  спрямовується чи доноситься освітлення, звук, зображенням. Бібліотека розповідає про свою історію, про свої ресурси і можливості, про зміни на краще у житті людей, котрі користуються її послугами. Світлова та звукова реклама активна і тоді, коли бібліотека зачинена.
 











 Цифрові системи
Цифрові системи - невід'ємна, комплексна і узгоджена частина фізичного простору як всередині так і зовні будівлі.   Цифровий зв'язок є дієвим механізмом для щоденного використання. З великих плазмових екранів йдуть сюжети про найсвіжіші та найгарячіші події дня та ін. актуальна інформація.  Цифрові можливості використовуються як сполучна ланка між бібліотекою та громадянами різного віку. 








Дизайн меблів
При розробці концепції меблів для бібліотеки ставитиметься завдання їх відповідності архітектурі будівлі.  Рішення має бути гнучким. Перевага зручним меблям простого дизайну, з метою запобігання візуальному шуму. 








База знань
Бібліотека є основою для знань. Колекція її інформаційних ресурсів: книг, компакт-дисків, відео і інших каналів інформації є скарбницею знань, що захоплює кожного у полон, простором для досліджень, зустрічей, спілкування. Акцентування на нове і краще, тематизація зон  сприяють якості знань.
 








Бібліотека відкрита

Бібліотека працюватиме в режимі цілодобового доступу. І не тільки  в плані доступу  до її цифрового простору, але й до частини фізичного, що може бути постійно відкритим для відвідувачів. 
Концепція орієнтована на майбутнє, оскільки включена можливість доступу у будь-яку годину доби до зони бібліотеки, яка представляє базу знань, в той час як зони розповсюдження цих знань вимагають присутності навченого персоналу, отже можуть функціонувати  у  певний визначений час.
 



 
  Освітлення
Концепції освітлення підтримує якнайповніше використання природнього денного світла і доповнення його штучним освітленням.  










4 коментарі:

  1. Мріяти не заборонено....а в наявності нажаль інше...

    ВідповістиВидалити
  2. Мрії збуваються! Треба вірити і все від нас залежне робити для її здійснення. Побільше оптимізму. У бібліотек прекрасне майбутнє! )

    ВідповістиВидалити
  3. Класна концепція. Ні додати, ні відняти.Все враховано і продумано.Хто відмовиться від такого місця навчання, натхнення, зустрічей, творчості?

    ВідповістиВидалити
  4. Мені сподобалась ідея для слогану УБА: "Бібліотека - мудре місце для зустрічей"
    або, як варіант "Бібліотека - розумне місце для зустрічей"

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу