Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 13 листопада 2021 р.

Шість пріоритетів для культури Данії

Шукаючи відповіді на виклики, які стоять перед бібліотеками, вчергове  звернулася до досвіду Данії, країни, де в пріоритетному порядку  створюються умови для розвитку культури. 

У непростий для галузі культури час, у Данії створено альянс Dansk Kulturliv - асоціація, яка є голосом культури.

«Було багато розмов про те, що культура потребує сильного  голосу, зараз ми його створюємо. Це необхідно,  якщо ми хочемо розвивати культуру суспільства і дати кожному можливість не тільки доступу до культурних послуг, але й активної участі у її творенні. Культура – ​​це більше, ніж продаж квитків, це про освіту, участь та демократію. Культура об'єднує суспільство. Тому асоціація Dansk Kulturliv», – каже Мішель Стін-Хансен, директор Даyської бібліотечної асоціації та заступник голови нової асоціації данської культури. 

Dansk Kulturliv  виступає з пропозицією зробити внесок в культурний пріоритет в розмірі 2% на рік протягом наступних трьох років, щоб знову можна було інвестувати в культурне життя. 

Доступ до культури та бібліотек також залежить від того, яке суспільство ми хочемо, і чи ми повинні продовжувати гарантувати  вільний і рівний доступ до культури з точки зору культурної політики.

Якщо ми хочемо дати кожному можливість брати активну участь у культурному житті, то, як   каже голова Датської бібліотечної асоціації Стін Бордінг Андерсен, це інвестування туди, де бракує хороших культурних пропозицій .

Шість пріоритетів для культури Данії:

1. Культурні інвестиції по всій Данії. Мистецтво і культура не мають рівних умов для процвітання по всій країні. Це проблема, яку можна вирішити лише за рахунок нових державних інвестицій у більшу кількість місцевих зусиль. Культуру не можна переміщати чи перерозподіляти. Її потрібно посилювати на місцевому рівні – там, де є найбільші потреби, щоб  повернути глядачів і відвідувачів до культури за межами великих міст.

2. Культурне життя має повністю вийти з коронакризи. Глядачі та гості повертаються до культурного життя та мистецтва. Але культурне життя дуже сильно постраждало від закриття, і досі  невідомо, що принесе майбутнє для деяких установ та асоціацій культурного життя. Особливо це стосується тих сфер  культурного життя, де туризм і великі події є важливою частиною бази доходу. Тому слід уважно стежити за ситуацією, щоб можна було  цілеспрямовано підтримувати ті сфери культурного життя, які не перебудовуються автоматично.

3. Усі діти та молодь мають бути залучені до культурного життя. Ще до коронакризи було зосереджено на соціально нерівному та географічно викривленому доступі дітей та молоді до культурного життя. У школі та на місцевому рівні культурні пропозиції можуть торкнутися всіх дітей, не дивлячись на академічні ресурси, культурні звички, а також соціальну та економічну нерівність.

4. Посилення художньої освіти. 
Рівень мистецької освіти в  Данії знижувався  роками. Фундамент для культури майбутнього в Данії створюється, перш за все, шляхом навчання митців майбутнього та забезпечення кваліфікованих працівників для всього сектору культури. Dansk Kulturliv готовий долучитися до роботи з новою структурою художньої освіти, якщо отримає запрошення.

5. Кліматична криза є найбільшим викликом нашого часу. Однак коронакриза в багатьох закладах культури та в культурних асоціаціях привела до того, що необхідні інвестиції були відкладені, а коштів стало менше, щоб забезпечити, наприклад, перехід на стійкі умови виробництва, довгостроковий енергоефективний ремонт будівель та обслуговування будівель. спільної культурної спадщини. 

6. Культура може сприяти досягненню світових цілей ООН. Майбутнє має бути стійким, а культурне життя в Данії в широкому сенсі та різноманітними способами знаходиться в діалозі з населенням. З понад 60 млн. щорічних відвідувачів, культурне життя може відігравати важливу роль у зв'язку з залученням населення до світових цілей ООН. Місцеві культурні установи та асоціації можуть підтримувати включеність громадян та створювати спільноти навколо сталого розвитку, світових цілей та зеленої трансформації шляхом активної участі.

За матеріалами 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу