Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 16 травня 2020 р.

Рекомендації для посткарантинної роботи бібліотек у Польщі

Поцікавилася, а як у наших найближчих сусідів. 
Карантинування книг, захисні екрани, заохочення до використання он-лайн ресурсів, просторова відстань між працівниками та оголошення, в якому зазначається максимальна кількість відвідувачів закладу одночасно - ось деякі рекомендації для посткарантинної роботи  бібліотек Польщі.
Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив у середу під час прес-конференції подробиці другого етапу виходу з карантину. Послаблення обмежень під час пандемії коронавірусу включає можливість відновлення роботи 4 травня музеями, художніми галереями, бібліотеками, архівами та книгарнями та книгарнями в торгових центрах - повідомили в Міністерстві культури та національної спадщини Польщі.
Як наголосив віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини, проф. Пьотр Глінський, зняття заборони на діяльність установи не означає наказ про їх відкриття .
Бібліотечні рекомендації
Рекомендації передбачають відкладати прийняті від читачів книги на 14 днів у ящик, коробку, мішок або на окремі полиці на складі, іншій кімнаті чи полиці. Ізольовані документи  повинні бути позначені датою повернення та виключені з прокату до закінчення карантину, після чого вони будуть знову видаватися.
Вказівки для працівників бібліотеки
Рекомендації охоплюють розподіл завдань, що виконуються установою, щоб частина з них - не вимагаючи фізичної присутності працівників у штабі - могла бути реалізована віддалено як можна довше .
Організація робочих місць полягає у врахуванні необхідної просторової відстані між працівниками - мінімум 1,5 м. Режим роботи слід організовувати з урахуванням системи зміни та ротації, а також необхідного резерву персоналу у разі збільшення епідемічного ризику.
Вказівки також передбачають, щоб служби безпеки та працівники, які контактували з користувачами, мали доступ до засобів індивідуального захисту (захисні маски, одноразові рукавички) та засобів для дезінфекції рук.
У кімнатах потрібно буде, наскільки це можливо, забезпечити вентиляцію приміщень з кондиціонером, обмеживши зустрічі та внутрішні консультації необхідним мінімумом. Зустрічі слід проводити з відкритими вікнами з дотриманням відстані між особами, рекомендованими санітарними службами (мінімум 2 м); бажаний телефонний та електронний контакт.
Обмеження  стосується і  використання спільного  простору працівників: введення в різні години перерв, зменшення кількості працівників, які одночасно  використовують загальні зони (наприклад, шляхом поширення перерв на їжу). Особлива турбота за працівників з груп ризику, - якщо це можливо, не залучаючи людей, старших 60 років, безпосередньо для контактів  з користувачами.
Вказівки для працівників бібліотек
Перед початком роботи, одразу після приходу на роботу, обов’язково потрібно вимити руки з милом.
Носіть засоби захисту носа і рота, можливо, щиток  і захисні рукавички під час виконання обов'язків.
Тримайте безпечну відстань з відвідувачем (рекомендується 2 метри).
Регулярно та ретельно мийте руки з милом та водою згідно з інструкцією та продезінфікуйте сухі руки спиртовим засобом (мінімум 60%).
Кашляючи чи чхаючи, прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем або хустинкою - якнайшвидше киньте хустку в закритий кошик і вимийте руки.
Намагайтеся не чіпати обличчя, особливо губи, ніс і очі.
Докладайте всіх зусиль, щоб робочі місця були чистими та гігієнічними, особливо після закінчення робочого дня. Не забудьте продезінфікувати сенсорні поверхні, такі як телефонна трубка, клавіатура та миша, вимикачі світла або письмовий стіл.
Регулярно (кілька разів на день) очищуйте  загальні місця, з якими користувачі контактують, наприклад, ручки передніх дверей, поручні, стільниці, спинки крісла.
Уникайте маршрутів  в громадському транспорті, якщо це можливо.
Вказівки щодо оснащення бібліотечних кімнат та інструктаж користувачів.
Розміщення на видимому місці перед входом у приміщення  інформації про максимальну кількість користувачів / відвідувачів, які можуть бути одночасно в бібліотеці.
Забезпечення користувачів дезінфікуючими засобами (дезінфікуючими рідинами, милом). Рекомендується передбачити можливість придбання захисних масок у приміщеннях.
Вивішування в санітарно-гігієнічних приміщеннях  інструкції з миття рук, зняття та надягання рукавичок, зняття та надягання маски, а для дозаторів з дезінфікуючою рідиною - інструкція щодо дезінфекції рук.
Забезпечення обладнання та засобів, а також моніторинг щоденних робіт з прибирання , з особливим акцентом на дезінфекцію дотикових поверхонь - поручнів, дверних ручок, вимикачів світла, ручок, поручнів крісел та плоских поверхонь, включаючи стільниці в робочих та їдальнях.
Організація способів користування бібліотекою з урахуванням необхідної просторової відстані (мінімум 2 метри).
Встановлення захисного екрана  (наприклад, з оргскла) у контактній точці користувача з бібліотекарем (наприклад, на стільниці бібліотеки) та інших робочих станціях читачів.
Обмеження кількості користувачів / групи користувачів, що одночасно можуть перебувати у приміщенні  (залежно від розміру об'єкта), щоб забезпечити дотримання вимоги просторової відстані.
Переконайтесь, що користувачі дезінфікують руки біля входу, надягають захисні рукавички та захищають рот і ніс.
Переконайтесь, що користувачі не перетинають позначені лінії (маркування підлоги), якщо такі є.
Можливе обмеження годин роботи.
Обмеження використання колекції книг у вільному доступі та карткових каталогів.
Обмеження використання мультимедіа та інших пристроїв, активованих дотиком (наприклад, аудіо-довідники, сенсорні екрани).
Обмеження можливості використовувати гардеробну або тимчасово скасувати таку можливість.
Обмеження кількості людей в туалетах; рекомендується, щоб ця кількість була на половину меншою, ніж кількість кабінок у  туалетних кімнатах.
Проводиться дезінфекція туалетів, ліфтів, дверних ручок, телефонів, клавіатур комп’ютера, приміщень у соціальних кімнатах та, якщо потрібно та можливо, інших поверхонь, з якими контактують відвідувачі.
Призначення та підготовка приміщення чи зони (у тому числі обладнана засобами індивідуального захисту та дезінфікуючою рідиною), в якій можна буде ізолювати людину у разі виявлення у неї симптомів захворювання.
Підготовка та розміщення у визначеному місці (легкий доступ) необхідних телефонних номерів для санітарно-епідеміологічних станцій, медичних служб .
 Профілактичні процедури
При підозрі на коронавірусну інфекцію працівники бібліотек  повинні дотримуватися цих вказівок:
Якщо виникають тривожні симптоми, працівники не повинні приходити на роботу, а залишатися вдома і викликати санепідемстанцію, інфекційне відділення, а в разі погіршення стану здоров’я - зателефонувати на гарячі номери та повідомити, що є підозра на зараження коронавірусом.
Рекомендується відстежувати інформацію головного санітарного інспектора та міністра охорони здоров’я на офіційних веб-сайтах, а також чинне законодавство.
У разі тривожних симптомів, що свідчать про коронавірусну інфекцію у працівника, який виконує свої завдання на робочому місці, його  слід негайно усунути з роботи та відправити додому індивідуальним транспортом, або, якщо це неможливо, працівник повинен чекати транспорту у визначеному приміщенні. Необхідно призупинити прийом клієнтів, повідомити місцеву санітарно-епідеміологічну станцію та суворо дотримуватися наведених інструкцій.
Рекомендується визначити зону, де працівник перебував, провести звичайне прибирання та продезінфікувати дотикові поверхні (ручки дверей, поручні, ручки тощо).
Рекомендується дотримуватися рекомендацій державного санітарного інспектора з при визначенні того, чи слід застосовувати додаткові процедури з урахуванням даної ситуації.
 Процедури поводження із відвідувачем з вірусом.
Якщо відвідувач або користувач підозрюється у зараженні коронавірусом, в інструкціях передбачено ряд дій:

Якщо є явні ознаки хвороби, такі як постійний кашель, нездужання, утруднене дихання, людину не слід впускати в приміщення. Їй слід доручити якомога швидше повідомити  про це у найближче інфекційне відділення, щоб проконсультуватися з лікарем, поїхавши туди власним транспортом або зателефонувавши.
Повідомити керівництву закладу про інцидент, визначити місце перебування особи, здійснити планове прибирання відповідно до процедур закладу та продезінфікувати дотикові поверхні (ручки дверей, поручні, ручки тощо).
Рекомендації доступні на веб- сайті gov.pl/web/koronawirus/
 та gis.gov.pl,  і стосуються також осіб, які мали контакт із зараженими.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу