Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 16 грудня 2013 р.

Бібліотека - надихає, дивує, розширює права і можливості


    В продовження попередньої теми хочу поділитися з вами матеріалом про те, як функціонують невеликі публічні бібліотеки в малочисельних адміністративно-територіальних округах Фінляндії. Назва цього допису - непоганий бібліотечний слоган для одного з наступних років. Хіба не так?
     Не буде новим для вас, що  бібліотека є не лише культурний центр  маленького муніципалітету, її функції значно ширші. У Фінляндії дві третини усіх муніципалітетів (217) мають населення менше 10000 осіб. 
     Ключове питання для бібліотек таких муніципалітетів - персонал. Працівники  мають бути не просто державними службовцями, вони повинні володіти навиками аргументації та переконання фактами, вміти презентувати і переконувати.  Персонал ніколи не повинен говорити, що основна функція бібліотеки - позичання книг. Директор повинен володіти тими ж знаннями і навиками, що й директор відділу продажів будь-якої комерційної установи. 
У невеликому містечку значно простіше вибудувати правильний тип партнерства, що полягає у гнучкому режимі роботи бібліотеки, залучення інвестицій у події та проекти, устаткування, багатофункціональні технічні засоби через зовнішнє фінансування. Організація нічних кінопоказів для молоді,  можливості для створення цифрових матеріалів, надання у прокат спортивного обладанання, продаж квитків і т.д., - ці послуги бібліотек вже перейшли  із розряду іноваційних у традиційні.
 У Стратегії публічних бібліотек Фінляндії на 2010-2016 записано, що бібліотеки повинні "надихати, дивувати і розширювати права та можливості". Ця теза стала своєрідним заповітом для багатьох публічних бібліотек. 
Бібліотека Sompio
Sompio бібліотека є обласною бібліотекою для трьох муніципалітетів.  Розпочала свою роботу в 2009 році. Sompio бібліотека є першою обласною бібліотекою в Лапландії, заснована на угоді добровільної, спільної діяльності.  Причина створення регіональної бібліотеки в тому, щоб підтримувати високий рівень бібліотечних та інформаційних послуг в області і підтримувати цілеспрямований розвиток бібліотечних послуг.
За словами директора бібліотеки, створення бібліотечних подій на регулярній основі є одним із способів, щоб зберегти бібліотеку видимою і живою. Тут щомісяця працює Book Cafe, проводяться читання для кола громадян похилого віку та інвалідів, години історій у ремісничому клубі, а також різні заходи, організовані в рамках  інших клубів та груп за інтересами. Бібліотека пропонує для дітей та молоді матеріали  саамською мовою.
Бібліотека  має службу підтримки бізнесу, що була створена в рамках проекту Європейського фонду регіонального розвитку, проведеного  Регіональною Радою Лапландії, де жителі можуть отримати консультації щодо підтримки свого бізнесу за допомогою відеозв'язку незалежно від місця проживання. Такі послуги дають ефект видимості навіть для найменшої бібліотеки, що може розвивати  не тільки традиційні бібліотечні послуги, але й нові форми роботи.
До прикладу, у читальній залі прийнято рішення  ввести самоообслуговування у години,  коли бібліотека без персоналу.  А пересувна  бібліотека,  отримавши фармацевтичну ліцензію, що було позитивно сприйнято населенням, поряд з видачею книг пропонує і ліки для жителів віддалених муніципалітетів. Таке партнерство  є  однозначно безпрограшним.  
Бібліотека як центр культури
Міцні партнерські зв'язки між різними зацікавленими сторонами - колючове питання для діяльності бібліотек. Сформоване партнерство дозволяє публічним бібліотекам проводити у своїх стінах міжнародні виставки робіт художників. Гладка функціонуюча логістика між бібліотеками є необхідним активом для невеликих бібліотек .
Бібліотека виступає і якості ресурсної бази нетрадиційних бібліотечних матеріалів: тут можна позичити чайники, снігоступи, ігри та головоломки. Пропонується кава, послуги біблітечного кінотеатру на 20 місць. Бібліотечні послуги є популярними серед начелення, тому фінансування бібліотеки залишається на хорошому рівні.
 Видимі через сайт
Фінські публічні бібліотеки мають бути відкритими та інноваційними. Це дуже важливо для невеликих бібліотек, особливо таких, що розташовані далеко від густонаселених міст.
Фінські колеги кажуть, що в даний час послуг фізичної бібліотеки вже недостатньо. Бібліотеки повинні принаймні мати свій власний профіль на Facebook. Крім того, блоги, Twitter та інші форми соціальних медіа забезпечують гарні можливості для обміну інформацією про бібліотеку та поліпшення її видимості.
На сторінках бібліотеки у соціальних мережах та медіа необхідно розміщувати та оновлювати інформацію, що може бути цікавою і для покровителів.  Бібліотеки  більше не можуть вижити зі старим вибором готельних послуг, а тому мають бути досить рішучими, щоб відкривати двері для нових партнерських відносин.

4 коментарі:

  1. Пані Ольго, якщо Ви не проти, я вже назву заберу...

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаю, щиро з наступаючими святами і бажаю всіх благ і здійснення бажань.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу