Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 12 липня 2020 р.

До власного бізнесу через бібліотеку

Вже за тиждень, 17-го липня, відбудеться вебінар про співпрацю бібліотек з бізнесом. Про умови участі тут.
Я ж згадала, що почала писати пост на цю тему, та так і не завершила. А ложка, як кажуть, до обіду.. 
Отже. Коли майбутній підприємець намагається розпочати бізнес, то, швидше за все, думка про відвідування бібліотеки навряд чи прийде йому в голову. Однак американський журналіст Томас Вос у своїй статті  переконливо доводить, що саме бібліотеки пропонують все найнеобхідніше для старту бізнесу: семінари, доступ до електронних ресурсів, комфортні робочі місця, а також зворотний зв'язок і консультації добре інформованого бібліотекаря. Тому саме бібліотека повинна стати тим самим місцем, куди треба йти на етапі планування, створення, та  розвитку власного підприємства. До речі, в процесі реалізації проєкту «Бізнес старт» Публічною бібліотекою імені Лесі Українки ще у 2017 році, започаткована та поповнюється база інформаційних ресурсів на допомогу приватним підприємцям.
Бібліотеки для того й існують, щоб допомагати людям досягти успіху, і бізнесмени не виняток з правил.
Є приголомшливі приклади того, як бібліотеки допомогли втілити в життя деякі бізнес-ідеї. Так Публічна бібліотека округу Сесіл в штаті Меріленд   встановила прекрасні відносини з місцевою бізнес-спільнотою та робить справжні чудеса для підтримки підприємців.У цій бібліотеці підприємцям підказують, куди їм рухатися, якщо, крім ідеї, поки нічого у них немає. І якщо звернутися до історії американських бібліотек, то ця тенденція з'явилася завдяки одному з батьків-засновників США Бенджаміну Франкліну, що створив Вільну бібліотеку Філадельфії. Він зібрав разом ремісників і торговців, щоб допомагати зростанню їх бізнесу. Концепція публічних бібліотек, що надають свої унікальні ресурси для просування комерційних компаній, може звучати як досить нова, але насправді її коріння сягає далеко в колоніальну епоху США. Цей проект співпраці з бізнесом бібліотека реалізувала завдяки гранту на  відкриття Інформаційного центру для малого бізнесу та найму на повний робочий день бізнес-бібліотекаря. Інформаційний центр допомагає підприємцям знайти потрібні для відкриття та розвитку бізнесу відомості, зібрати необхідні дані. 
Перед тим, як майбутні бізнесмени підуть в Департамент економічного розвитку реєструвати своє підприємство, а потім - в банк для отримання фінансової підтримки, вони повинні написати бізнес-план. Як його розробити? Як проаналізувати конкурентне середовище і скласти маркетинговий план? Бібліотекар-дослідник з досвідом роботи в бізнесі має доступ до спеціалізованих баз даних в інтернеті. Крім того, бібліотека  співпрацює з експертами, фахівцями  бухгалтерських програм, з маркетингу в соціальних мережах, по онлайн-продажу креативних товарів через глобальну платформу Etsy і багатьма іншими для того, щоб надавати відвідувачам всебічну інформаційну підтримку. Бібліотека ввійшла групу «Партнери по бізнес-ресурсам Сесіла», в яку також входять Торгова палата, Коледж Сесіла, Бюро з працевлаштування, Відділ економічного розвитку, Рада з бізнес-освіти і Корпорація з розвитку малого бізнесу. З цього випливає, що бібліотека може легко зв'язати людей з потенційними партнерами, роблячи бібліотеку справжнім порталом для майбутнього бізнесу. 
Демонстрацію 3D-принтера, багато корисних порад для підприємців та виставку інноваційних ідей пропонує одна з данських бібліотек.
У своєму анонсі на сайті бібліотека звертається до мешканців громади: у вас є гарна ідея: або продукту, який ви хочете розробити, або послуги, яку ви хочете створити та надавати? Ви можете стати набагато обізнанішими щодо всіх можливостей і пропозицій, які є тут, в муніципалітеті Нацвед, якщо ви завітаєте до бібліотеки.  
Про те, що таке власний бізнес, пропонується почути з реального досвіду  і реального життя підприємців, щоб бути готовими до можливих проблем і несподіванок і знати про наявні шляхи їх вирішення.   Також тим, хто має  геніальну ідею розробки продукту, пропонується навчання роботі на тривимірному принтері та ознайомлення  з прикладами того, як представники малого та великого бізнесу отримали користь від 3D-принтера FabLab, лазерного різака, фрезерного верстата та надихаючого середовища бібліотеки.
Розмовні  салони для підприємців Проєкт бібліотеки данського Виборгу стосується переосмислення Viborgsalonen старої традиції зустрічатися в малих групах підприємців та розмовляти на визначену заздалегідь тему чи обговорювати презентацію.
У рамках проекту бібліотека переосмислила  концепцію  щодо нових цільових груп, які не входять до числа основних користувачів бібліотеки. Однією з основних цільових  груп бібліотеки є громадяни, які зробили кар'єру або є  підприємцями, і  які через  зустрічі у бібліотеці  отримують  натхнення, ідеї,  нові знайомства  та знання  через  обговорення важливих ділових питань та проблем. Було вирішено запрошувати на ці зустрічі іншу цільову групу - кваліфікованих або некваліфікованих безробітних, яким важко знайти місце на ринку праці. Мета таких зустрічей в колі  однодумців у безпечному середовищі,  досягнення  більшої впевненості в собі, якості життя та нових зв’язків і суспільне включення через  спільне обговорення важливих питань і проблем.
Ще про можливі напрямки співпраці з бізнесом йтиметься на вебінарі. Не пропустіть. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу