Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 10 березня 2015 р.

«Скажи книзі «ТАК!»

Одним з найважливіших напрямків діяльності публічних бібліотек залишається всебічна підтримка читання, підвищення інтересу до книги, бібліотеки, культури. Яскраві, інноваційні форми роботи приваблюють користувачів і тому фахівці бібліотек у своїй роботі шукають нове, творчо підходять до проведення заходів. Впроваджують у процес популяризації книги та читання новітні форми бібліографії, засоби медіа-технологій, активні та інтерактивні форми.
Розповім про деякі з них, що практикуються  бібліотеками Дніпровського району.
Традиційно напередодні Всесвітнього дня читання вголос бібліотеки проводять  масштабну акцію «Скажи книзі «ТАК!».
В цей день разом з бібліотекарями  улюблені книжки читають вголос  письменники, працівники літературно-меморіального  музею ім. П.Тичини та самі читачі.
Голосні читання проходять не лише в бібліотеках, а й у дитячих садках, школах, реабілітаційному центрі «Нове життя», школі – інтернаті  №14,  Русанівському ліцеї.
«Травневий книжкограй»
24 травня в парку культури та відпочинку «Перемога»  бібліотеки святкували  День Києва та 45-річчя Дніпровського району.
Бібліотекарі розгорнули декілька активних зон, де всім бажаючим була надана  можливість прийняти участь у голосних читаннях, вікторинах, майстер-класах, конкурсах, або висловити свою думку на "Бібліопаркані".
 Яскрава та дуже корисна акція «Залучи дитину до читання! Запишись у бібліотеку!», організатори якої поставили перед собою завдання: сприяти підвищенню престижу читання серед населення; відродження традицій сімейного читання в нашому мікрорайоні; залучення до читання, до бібліотеки дітей, котрі не читають; надання допомоги батькам в організації дозвілля дітей. Конкретні слогани та плакати, доречні для батьків пам’ятки по організації читання дитини, алгоритм дії батьків при вирішенні процесу залучення дитини до бібліотеки – все це супроводжувало дії агітаторів. Учасниками акції стали діти, батьки, бабусі і всі, хто займається вихованням дітей. А в якості агітгрупи виступили бібліотекарі бібліотек ім. Є.Кравченка, ім. П.Усенка, ім. М.Горького, ім. В.Маяковського та ім. П.Тичини.
   Під час «бібліотечного вересня» в усіх бібліотеках проводилась акція «Розшукується боржник!»: без нотацій, штрафних санкцій наші шановні боржники мали змогу повернути книги на полиці бібліотек.
 «Ранкова літературна розминка». Читання на пленері, що організувала для відвідувачів Русанівського територіального центру соціального обслуговування бібліотека ім. Є.Кравченка, стала приємним початком нового дня.  Що може бути кращим, ніж ранкові читання поезій геніального українського гумориста та сатирика П.Глазового. Сучасні, дуже актуальні вірші легко та прицільно вписуються в сьогоднішні події. А слухачі – це не просто пасивні учасники, це відверті, прискіпливі цінителі поезії, прекрасні співрозмовники та опоненти.
 «Експансія вуличного стилю». Під час promotion-акцїі працівники бібліотеки ім. К.Симонова  нагадували  мешканцям мікрорайону Воскресенка, що книга  під час літнього відпочинку займає   важливе місце…  в пляжній сумці, у валізі, дачному гамаку,  дитячому рюкзаку  і, навіть, на підставці для квітів.  Книга може бути в строгій краватці,  в професорських окулярах, у  східній чалмі.  Під час акції читачами  бібліотеки стали 36 мешканців району.
   «Якщо ви не читали, то ми йдемо до вас!». Бібліотека ім. О.Олеся стала більш доступнішою, наблизивши бібліотечні послуги до місця навчання. На початку  2014  року бібліотека відкрила «виїзний читальний зал» в Енергетичному коледжі. Тепер щосереди студенти мають можливість  ознайомитись з книжковими новинками, періодичними виданнями та отримати замовлену літературу.
«Маєш вільну хвилинку – читай!». Бібліотека  ім. І. Сергієнка для дітей приєдналась до проекту по активізації дитячого читання «Додай читання!». Тепер  у дитячих садочках № 303, 525 та ШДС «Березняки»  стоять стильні «Бібліоскриньки» з дитячими книжками та журналами.
Гостем у літньому таборі підліткових клубів Дніпровського району стала бібліотека ім. К.Симонова. Мандри загадковим світом літературних сторінок «Веселе літо» відбувалися з відвідувачами клубів «Гренада», «Червоні вітрила», «Олімпієць».
«Бібліотечний вересень». Традиційно щовересня всі бібліотеки готуються до напливу школярів та студентів. Повертаються  до нас після  сезонних робіт  дачники, відпочивальники.  Тому  бібліотечні плани орієнтовані на адаптацію читачів після літнього періоду та святкування головного професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек.
Протягом вересня всі бажаючі мали змогу відвідати бібліотечні екскурсії, бібліотечні уроки, бібліотечні посиденьки (57 ЗАХОДІВ):
 «Моє хобі - читання» (бібліотека ім. Є.Кравченка)
«День знань в бібліотеці» (бібліотека ім. В.Маяковського)
«Читаюча родина»конкурс (ЦРБ ім. П.Тичини)
«Віват, бібліотека!» (бібліотека ім. В.Яна)
Неочікувано результативними стали заходи, під час яких читачі стали пошуковцями, винахідниками, мандрівниками країни Бібліотека:
«Бібліопікнік  збирає друзів!» (бібліотека ім. К.Симонова).
«Знання - в книгах, книги - в бібліотеці» квест (бібліотека ім. А.Малишка).
Попереду тепла пора року,  тож книга знову мандруватиме до людей. Сподіваюся, що деякі ідеї від колег вас зацікавили.
 
 


4 коментарі:

  1. 30 вересня, в Всеукраїнський день бібліотек, наш коллектив при підтримці читачів провів флешмоб-акцію на вулиці «Світ нових можливостей». Мета заходу – справити враження на оточуючих, відчути себе причетними до спільної справи – захисту своєї країни в час воєнних подій на Сході України. В рамках заходу пропонували охочим читати вірші Б. Гуменюка «Вірші з війни».

    ВідповістиВидалити
  2. Запрошуємо до читання
    https://www.youtube.com/watch?v=uAlM6EYRyaw

    ВідповістиВидалити
  3. http://petropanchlibrary.blogspot.com/2014_09_01_archive.html

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, бібліотеко ім. П.Панча. Ціную вашу роботу. Про ваші програми напишу окремо. Лише трохи часу треба :)

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу