Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 27 січня 2016 р.

Публічні бібліотеки Данії у 2014 р. Трохи статистики.

Усі показники роботи публічних бібліотек Києва вже зведені, залишилось звірити декілька позицій, - і звіт 2015 за формами 6-НК та 80-а-рвк попрямує у відповідні інстанції.
Завжди цікавило, а як виглядає статистика по публічних бібліотеках Данії, коли вона ведеться не для підтвердження групи по оплаті праці, а для аналізу та виробленя стратегії розвитку? Сподіватимусь, що і вам буде це цікаво. Адже це про Данію! ))).
Отже. У 2014 році Агенція по культурі знову видала публікацію «Публічні  бібліотеки в цифрах», що базується на даних Агенції та річної статистичної звітності, так званого «бібліотечного барометра».
Цифри показують, що типова данська публічна бібліотека сьогодні виступає в якості місця неформального навчання, натхнення і місця для зустрічі, адаптована до потреб місцевої громади та різних категорій користувачів. Третина бібліотек країни є культурними осередками для громад.
Останні п'ять років число бібліотек є стабільним. У 2014 році налічувалося загалом 484 публічні бібліотеки з колекціями інформаційних ресурсів: центральні бібліотеки, філії та мобільні бібліотеки. (Прим. Нагадаю, що населення Данії – 5,5 млн.) З 2010 року збільшилося число так званих точок обслуговування, де користувач може повернути бібліотеці взяті у користування бібліотечні матеріали та забрати замовлені.
Постійне збільшення числа відкритих бібліотек
Все більше і більше бібліотек пропонують користувачам доступ до бібліотеки в час, коли там відсутній персонал: передусім вранці, ввечері та у вихідні дні. На кінець 2014 року налічувалося в цілому 260 так званих відкритих бібліотек. В порівнянні з 2013 роком - на 65 більше. Години роботи без бібліотекарів в даний час складають 61 відсоток сукупного часу роботи бібліотек.
Відвідування, користувачі, документовидача
З 2010 року кількість фізичних відвідувань є стабільною: на рівні близько 36 млн. Все більше і більше людей використовують електронні послуги, наприклад, спільні мережеві сервіси, особливо Litteratursiden (література), а й Filmstriben (кіно) і Netlydbog (аудіокниги).
З 2013 по 2014 року кількість активних позичальників  збільшилася на 50 000  і становить трохи більше 1,8 млн.  Показник кількості видачі фізичних матеріалів впав до 37,3 млн. ( -2,4 млн.) (Прим.: У них це можливо, у них немає обов’язкового для виконання показника по документовидачі для віднесення бібліотеки до групи по оплаті праці :).  Особливо музичних дисків. Показник видачі фізичних книг склав 27,6 млн., в той час як видачі електронних книг - 1,6 млн. кредитів. (Прим.: мається на увазі аж ніяк не видача пристроїв для читання, а безплатне отримання користувачем на власний гаджет текстів книг через проплачений бібліотекою доступ до легальних електронних бібліотек).
У 2014 фонди публічних бібліотек Данії поповнилися на 1 млн. нових книг (лише на 2% більше показника попереднього року і на 10% в порівнянні з 2010-им.)
Показник кількості бібліотечних заходів у 2014 році  склав понад  18 500 (на 13 відсотків більше ніж у 2013-му і на  38 відсотків більше, ніж у 2011-му). Збільшилась кількість зустрічей з авторами та музичних заходів.  
Навчання та конференц-зали
Бібліотеки все більше використовуються в якості місць для неформального навчання та проведення лекцій, конференцій, дискусій. А також для навчання громадян користуванню адміністративними е-послугами. У 2014 році, до прикладу, в 85 із 98 муніципальних бібліотек були відкриті IT-кафе (на 17 більше, ніж рік тому).
(Прим. А у нас? Принаймні, маю цифру, що у порівнянні з минулим роком кількість публічних бібліотек з проводовим інтернетом збільшилась аж на 2 та складають 79 бібліотек із 139-ти.)
Все частіше бібліотеки пропонують різні семінари, де громадськість може брати участь, відкривати і творити. Бібліотеки розробляють нові форми сприяння, співробітництва та професійної компетентності. Користувачі, до прикладу,  можуть творчо працювати з цифровими і фізичними матеріалами, користуватися у бібліотеках  3D-принтерами, лазерними різаками та іншими продуктами нових технологій.
У 2014 році нові бібліотеки були побудовані в 9 датських муніципалітетах. 17 муніципалітетів відновили приміщення бібліотек, в той час як 47 змінили дизайн інтер'єру. Таким чином, високий рівень активності, розпочатий з 2013 року, триває. (Прим. Нам і не снилось! На фоні сьогоднішніх економічних проблем про таке нам марно мріяти.)
Від 2013 року ніяких важливих змін в чистих витратах бібліотек не відбулося, але з 2010 року має місце падіння близько 7,5 відсотка.
 Люблю Данію за її бібліотеки!

пʼятницю, 22 січня 2016 р.

Найкращі столичні бібліотеки Данії

Перший допис у новому році розпочну із огляду кращих бібліотек Копенгагена, в яких не довелося побувати, але мріється. 
Головний  орієнтир публічних бібліотек столиці Данії, як і усієї країни - потреби місцевих громадян. Вони універсальні за ресурсами і послугами, загальнодоступні, але зі своїми родзинками. Але аж ніяк не спеціалізовані за складом фондів. Бо якби в якомусь мікрорайоні проживало хоча б з відсотків 20 ботаніків, то, можливо, був би сенс у спеціалізації публічної бібліотеки як природничої.
Якими ж є головні публічні бібліотеки столиці Данії? Заодно зверніть увагу на їх режим роботи.
Флагман
Гарним прикладом сучасної бібліотеки є головна бібліотека Копенгагена,  флагман столичних бібліотек. Коли ви проходите через двері-вертушку, потрапляєте до 4-х поверхового приміщення, наповненого книгами.  На вході - прекрасний хол, де ви можете сидіти і читати газету, або принести свій ноутбук і чашку кави з кав'ярні по інший бік приміщення. Безплатний Wi-Fi  доступ  і затишне місце для читання, дослідження, або просто споглядання через панорамні вікна на міське життя. Однією із пропозицій бібліотеки є вечори обговорень, диспути  на  поточні теми соціального і культурного життя Копенгагена зі зміною головних героїв. Центральна бібліотека також дуже добре організовує унікальні лекції, перед початком яких відбуваються захоплюючі  виступи  музикантів, авторів, виконавців та інших цікавих людей.
Режим роботи: Пн-Пт: 8-19, Сб: 9-16, неділя зачинено

Розкішна
 Одна з кращих бібліотек, розташованих на Østerbros Дага Хаммаршельда авеню в чотири смуги, де тротуари настільки широкі, що навіть Париж ревнує. Бібліотека однорівнева, знаходиться на першому поверсі приміщення з великими світлими вікнами з видом на вулицю. Чудовий читальний зал-кав'ярня з величезним вибором газет та журналів. Сидячи на високих стільцях, через вітрини можна спостерігати за довгими лімузинами з тонованим  склом, що регулярно доставляють міжнародних VIP-персон в посольство США, що розташоване в бібліотеці. Там також обладнана велика дитяча зона, що часто наповнена багатьма маленькими дітьми, а відтак життям і звуками. У бібліотеці з собою можна брати стільки книг, скільки користувач зможе донести. Якщо більше, - взяти у прокат для перевезення книг- вантажний велосипед.
Режим роботи: Пн-Пт: 9-19, Сб: 10-15, неділя зачинено

 Оаза серед сірого моноліту
 Бібліотека Рентеместервей є оазою в промисловій частині міста. Будівля за формою нагадує гірку книг, викладених  в шаховому порядку.  Бібліотека є не тільки одним з найновітніших місць у місті, але й найбільш дружнім. Вона є культурним центром північного заходу. В доповнення до послуги кредитування  книг пропонує різні заходи. Має творчу та комп'ютерну майстерні, концертну та театральну залу і зону демократії, де кожен для реалізації різних проектів може отримати допомогу від місцевого комітету. Крім того, тут є затишна кав'ярня "Втіха серед книг і журналів", з обмеженим, але дешевим меню. Можна у приймальні взяти ноутбуки і працювати в зоні Wi-Fi. Або скористатися безліччю невеликих автоматизованих робочих місць для читання  настільних книг, журналів або роботи за комп'ютером.
Режим роботи: пн-чт: 8-22, Пт: 8-19, Сб-Нд: 10-15

Молодіжна 
Бібліотека знаходиться в Норребро. Це місцевість, що іноді мала не зовсім гарну репутацію, але є місцем місцем зустрічі для багатьох дітей і молодих людей. Можливо, саме тому  основним профілем цієї бібліотеки стало обслуговування молоді.  Це означає, що бібліотека фокусується, передусім, на придбанні найновіших перспективних матеріалів - DVD-дисків, коміксів англійською мовою, комп'ютерних ігор,  англомовних науково-фантастичних видань,  різноманітної навчальної літератури. Декор бібліотеки барвистий і яскравий.   Там  відсутні порожні  білі поверхні, але насичені кольори на всіх стінах і меблях.  І діти, і дорослі  можуть знайти свій власний куточок для занурення у читання.  Відповідно до профілю бібліотека сприяє розвитку читання, вселяє повагу і любов до книги у відвідувачів бібліотеки.
Режим роботи: пн-чт: 10-19, пт: 13-17, сб: 10-14, Нд вихідний

Для книжкового хробака
Бібліотекарі у цій бібліотеці відсутні у вранішні та у вечірні години її роботи. Тож проконсультуватися у цей час, при потребі, не буде у кого. Бо ця бібліотека саме для "книжкового хробака".  Бібліотека відчинена в усі дні тижня, так що кожен може легко знайти час, щоб отримати нові книги чи повернути заборговані. Таку розкіш можна знайти на островах Брюгге в безпілотній бібліотеці. Користувач заходить у бібліотеку через автоматичні двері за допомоги його карти соціального забезпечення  та введення паролю і таким чином ідентифікує свій візит. За допомоги автоматів самообслуговування вибрані чи відкладені бібліотекарями в резерв для нього матеріали записуються у його формуляр.  До речі, "безпілотні" години роботи бібліотеки мають величезний успіх  і понад чверть відвідувачів бібліотеки користуються нею за межами пілотованих годин - особливо в суботу і неділю. 
Режим роботи: Пн-Нд 08-22
За матеріалами:  http://www.aok.dk/byliv

Популярні публікації блогу