Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 29 березня 2015 р.

А запитайте у бібліотеці відеогру

Цей матеріал, чекаючи свого часу, вже трохи залежався у чернетках. Згадала про це, коли розглядали нові позиції статистичної звітності, що віднині буде подаватися через електронну систему "ЕсМар". Зокрема, розділ  "Бібліотечні фонди" за видовою ознакою (книги, періодика, електронні та аудіовізуальні) доповнено категорією "інші". Поки ми можемо лише здогадуватися, що з бібліотечного фонду може відноситися до "іншого". У європейських бібліотеках користувачам позичають не лише власне твори друку в паперовому чи електронному форматі, але й ігри, валізки з начинням для рукоділля і т.п. Такі бібліотечні матеріали відповідно опрацьовані, мають штрих-код, за допомогою якого зчитувач заносить видачу в електронний формуляр користувача.
Отже.
Бібліотеки є одними з найважливіших установ культури в світі. У будь-якому суспільстві вони мають абсолютно життєво важливе значення для задоволення  вільного доступу до інформації та ресурсів  незалежно від соціально-економічного становища, раси, релігії, сексуальної орієнтації і т.д. представників громади.
Я знаю, що ви зараз думаєте: "Але Майк, моя бібліотека «відстой»! Вона наповнена паршивими старими книгами і нам там немає чого робити».
Очевидно, я не ручаюся за якість кожної публічної бібліотеки, але триматиму парі, ваша бібліотека пропонує значно більше, ніж ви думаєте. І це серйозно. Підіть і перевірте вашу бібліотеку прямо зараз (відразу, як закінчите це читати, звичайно). Крім того, якщо ваша бібліотека не має хорошого вибору книг для вас, то є те, що називається «міжбібліотечний абонемент».
У постійно зростаючих фондах публічних бібліотек є компакт-диски, фільми, журнали і ... ВІДЕОІГРИ! Звісна річ, їх кредитування (видача у користування) є абсолютно безкоштовним. Відеоіграм, як формі масової розваги, близько 40 років. І надзвичайно цікаво, що вони включаються  до складу фондів бібліотек.
Моя бібліотека почала отримувати ігри в 2009 році, і  хоча я, очевидно, великий шанувальник ігор, проте не можу грати в будь-яку гру з того, що пропонується в моїй бібліотеці. Головна перешкода – швидкий розвиток ІТ, що потребує постійного оновлення програмного забезпечення. Але кожна бібліотека має ІТ-відділ, а це означає, що теоретично вони могли б керувати серверами для ігор, таких як Minecraft або WoW. Уявіть собі, що у вашій бібліотеці, общинний центр,  база для вашого ігрового співтовариства.

У мене є деякі домашні завдання для всіх вас. Вийдіть на вулицю і відвідайте місцеву бібліотеку. Поговоріть з її співробітниками  і запитайте про те, які матеріали вони пропонують. Запитайте про відеоігри. Якщо вони їх не мають, отримайте читацький квиток і лобіюйте ваш інтерес у відділі закупівель. Розкажіть їм про бібліотеки в США, Канаді, Англії та інших місцях, що забезпечують фонди відеоіграми як частиною їх оборотних колекцій. Скажіть їм, що для того, аби публічні бібліотеки залишались актуальними в 21-му столітті і процвітали, вони повинні реагувати на потреби громади. Зробіть це, і ви можете бути здивовані реакцією, яку отримаєте. Я збираюся дати вам один маленький секрет: Бібліотекарі ДУЖЕ підривні. Незважаючи на те, що видаються нам лагідними цивільними службовцями, вони вміють оперативно реагувати на потреби відвідувачів і знають, на які «гарячі кнопки» тиснути.

пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Музичний салон у бібліотеці

 Одна із бібліотек Сінгапуру створила репетиційну студію. Ця нова послуга бібліотеки доповнила перелік існуючих, пов'язаних з музикою, що до цього включали  видачу компакт-дисків, DVD-дисків, книг і нот.
Акустичні барабани і електричні музичні інструменти вимагають застосування підсилювачів для генерації звуку. Концепція «тиші» у Студії зводить до мінімуму звук, тим самим дозволяючи бібліотеці підтримувати ідеальне бібліотечне середовище для інших користувачів. Технологія, яка робить це можливим є JamHub змішувач, що усі звуки від різних електричних приладів спрямовує у навушники музикантів. Звук генерується, тому може бути почутий лише музикантами.
І хоча бібліотека не може гарантувати повну ізоляцію всіх звуків, що виникають в репетиційній студії, нові технології, що використовуються у студії гарантують прийнятно низький рівень шуму. До того ж студія розміщується у бібліотеці поруч із зоною перегляду фільмів, тобто кінозалом.
Шляхом введення такої послуги бібліотека сподівається стимулювати більш широке коло музикантів, особливо молодих, початківців, до відвідування бібліотеки і користування усіма її вигодами для удосконалення своїх музичних навичок та розвитку творчості.
Користувачі можуть привезти у бібліотеку свої особисті інструменти (наприклад, гітару чи бас), або використовувати інструменти, доступні в студії. Користувачі, звичайно ж, несуть відповідальність за будь-які збитки, причинені студії і бібліотеці.
У переліку музичних інструментів, доступних у бібліотеці, електрогітари, акустичні гітари, бас, цифрове піаніно, барабан, змішувач: JamHub TourBus, мікрофони, навушники популярних марок.
Студію "тиші" можна забронювати на певний час. Орендна плата $ 6.50 на годину, макс. місткість: 7 чол одночасно.
Студія створена за підтримки партнера бібліотеки  «GIBSON» - виробника класичних моделей гітар, в тому числі акустичних та електричних гітар, мандолін і банджо.
Це ще один із багатьох прикладів взаємовигідної співпраці бібліотеки та виробника, для якого надання виробу бібліотеці для апробації користувачами є результативним рекламним ходом.
Звідси
 Якщо вам цікаві публікації цього блогу  -  приєднуйтеся до прихильників блогу у правій боковій колонці блогу (сайдбарі).

вівторок, 17 березня 2015 р.

Biblio-mat

Не дивуйтеся, це не те, про що ви, можливо, подумали. Емоції я контролюю. Навіть напередодні тренінгу з електронної звітності намагаюся тримати рівновагу. :)
Biblio-mat - це торговий автомат, що видає випадкові книги (як правило, що були у використанні) всього за 2 канадських долари. Він створений анімаційною студією Джаггернаут та встановлено в одному з  букіністичних магазинів Торонто.
В автомат завантажуються паперові книги різні за форматом та тематикою. Машина задумана як хитра альтернатива для книг, що могли бути здані в макулатуру.  Коли клієнт опускає в Biblio-mat монети - він починає здійснювати вібрацію. Під звук телефонного дзвінка з приємним глухим звуком  випадкова книга випадає у лоток.
Подивіться  https://vimeo.com/53679084.
Подумалось. Бувають у бібліотек санітарні та вихідні дні, коли їх двері зачинені для користувачів. Такий автомат біля входу у бібліотеку компенсував би бажаючим читати у такі дні книжковий голод. І бібліотеці  користь. І читанню підтримка. А то кажуть, що вуличні міні-бібліотеки  уже заборонені по всій Америці.
  Якщо вам цікаві публікації цього блогу  -  приєднуйтеся до прихильників блогу у правій боковій колонці блогу (сайдбарі).

вівторок, 10 березня 2015 р.

«Скажи книзі «ТАК!»

Одним з найважливіших напрямків діяльності публічних бібліотек залишається всебічна підтримка читання, підвищення інтересу до книги, бібліотеки, культури. Яскраві, інноваційні форми роботи приваблюють користувачів і тому фахівці бібліотек у своїй роботі шукають нове, творчо підходять до проведення заходів. Впроваджують у процес популяризації книги та читання новітні форми бібліографії, засоби медіа-технологій, активні та інтерактивні форми.
Розповім про деякі з них, що практикуються  бібліотеками Дніпровського району.
Традиційно напередодні Всесвітнього дня читання вголос бібліотеки проводять  масштабну акцію «Скажи книзі «ТАК!».
В цей день разом з бібліотекарями  улюблені книжки читають вголос  письменники, працівники літературно-меморіального  музею ім. П.Тичини та самі читачі.
Голосні читання проходять не лише в бібліотеках, а й у дитячих садках, школах, реабілітаційному центрі «Нове життя», школі – інтернаті  №14,  Русанівському ліцеї.
«Травневий книжкограй»
24 травня в парку культури та відпочинку «Перемога»  бібліотеки святкували  День Києва та 45-річчя Дніпровського району.
Бібліотекарі розгорнули декілька активних зон, де всім бажаючим була надана  можливість прийняти участь у голосних читаннях, вікторинах, майстер-класах, конкурсах, або висловити свою думку на "Бібліопаркані".
 Яскрава та дуже корисна акція «Залучи дитину до читання! Запишись у бібліотеку!», організатори якої поставили перед собою завдання: сприяти підвищенню престижу читання серед населення; відродження традицій сімейного читання в нашому мікрорайоні; залучення до читання, до бібліотеки дітей, котрі не читають; надання допомоги батькам в організації дозвілля дітей. Конкретні слогани та плакати, доречні для батьків пам’ятки по організації читання дитини, алгоритм дії батьків при вирішенні процесу залучення дитини до бібліотеки – все це супроводжувало дії агітаторів. Учасниками акції стали діти, батьки, бабусі і всі, хто займається вихованням дітей. А в якості агітгрупи виступили бібліотекарі бібліотек ім. Є.Кравченка, ім. П.Усенка, ім. М.Горького, ім. В.Маяковського та ім. П.Тичини.
   Під час «бібліотечного вересня» в усіх бібліотеках проводилась акція «Розшукується боржник!»: без нотацій, штрафних санкцій наші шановні боржники мали змогу повернути книги на полиці бібліотек.
 «Ранкова літературна розминка». Читання на пленері, що організувала для відвідувачів Русанівського територіального центру соціального обслуговування бібліотека ім. Є.Кравченка, стала приємним початком нового дня.  Що може бути кращим, ніж ранкові читання поезій геніального українського гумориста та сатирика П.Глазового. Сучасні, дуже актуальні вірші легко та прицільно вписуються в сьогоднішні події. А слухачі – це не просто пасивні учасники, це відверті, прискіпливі цінителі поезії, прекрасні співрозмовники та опоненти.
 «Експансія вуличного стилю». Під час promotion-акцїі працівники бібліотеки ім. К.Симонова  нагадували  мешканцям мікрорайону Воскресенка, що книга  під час літнього відпочинку займає   важливе місце…  в пляжній сумці, у валізі, дачному гамаку,  дитячому рюкзаку  і, навіть, на підставці для квітів.  Книга може бути в строгій краватці,  в професорських окулярах, у  східній чалмі.  Під час акції читачами  бібліотеки стали 36 мешканців району.
   «Якщо ви не читали, то ми йдемо до вас!». Бібліотека ім. О.Олеся стала більш доступнішою, наблизивши бібліотечні послуги до місця навчання. На початку  2014  року бібліотека відкрила «виїзний читальний зал» в Енергетичному коледжі. Тепер щосереди студенти мають можливість  ознайомитись з книжковими новинками, періодичними виданнями та отримати замовлену літературу.
«Маєш вільну хвилинку – читай!». Бібліотека  ім. І. Сергієнка для дітей приєдналась до проекту по активізації дитячого читання «Додай читання!». Тепер  у дитячих садочках № 303, 525 та ШДС «Березняки»  стоять стильні «Бібліоскриньки» з дитячими книжками та журналами.
Гостем у літньому таборі підліткових клубів Дніпровського району стала бібліотека ім. К.Симонова. Мандри загадковим світом літературних сторінок «Веселе літо» відбувалися з відвідувачами клубів «Гренада», «Червоні вітрила», «Олімпієць».
«Бібліотечний вересень». Традиційно щовересня всі бібліотеки готуються до напливу школярів та студентів. Повертаються  до нас після  сезонних робіт  дачники, відпочивальники.  Тому  бібліотечні плани орієнтовані на адаптацію читачів після літнього періоду та святкування головного професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек.
Протягом вересня всі бажаючі мали змогу відвідати бібліотечні екскурсії, бібліотечні уроки, бібліотечні посиденьки (57 ЗАХОДІВ):
 «Моє хобі - читання» (бібліотека ім. Є.Кравченка)
«День знань в бібліотеці» (бібліотека ім. В.Маяковського)
«Читаюча родина»конкурс (ЦРБ ім. П.Тичини)
«Віват, бібліотека!» (бібліотека ім. В.Яна)
Неочікувано результативними стали заходи, під час яких читачі стали пошуковцями, винахідниками, мандрівниками країни Бібліотека:
«Бібліопікнік  збирає друзів!» (бібліотека ім. К.Симонова).
«Знання - в книгах, книги - в бібліотеці» квест (бібліотека ім. А.Малишка).
Попереду тепла пора року,  тож книга знову мандруватиме до людей. Сподіваюся, що деякі ідеї від колег вас зацікавили.
 
 


Популярні публікації блогу