Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 27 жовтня 2014 р.

Це і наші пацієнти

Написати цей допис спонукав мене нещодавній випадок в Інтернет-центрі бібліотеки, коли колеги, за моїми спостереженнями, дещо упереджено поставилися до користувача з ознаками розладу психічного здоров’я.  Цієї проблеми не виникало би, якби ми володіли  основними знаннями у галузі етики й права, а також навичками щодо їх використання.
10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. Отже, вважайте, що хоч із запізненням, але цей допис присвячую і вищеназваному дню.
На жаль, в Україні практично відсутня комунальна (громадська) психіатрія й інфраструктура, що забезпечувала б її успішне функціонування. А ситуація у бібліотеках така, що кількість відвідувачів з психічними розладами, особливо Інтернет- центрів, збільшується.
 Статистика наводить дані про те, що на психічні розлади страждають понад 25% людей у певні періоди їх життя. Ці захворювання також є універсальними, тобто вражають людей усіх країн, осіб будь-якого віку, статі, багатих і бідних, міських і сільських мешканців. А публічна бібліотека є загальнодоступною установою, а значить  доступною і для таких категорій громадян.
Згідно із психосоціальною моделлю А. Мейєра, межа між психічно здоровими та психічно хворими людьми є рухливою, тобто, здорові люди можуть захворіти, якщо зазнають тяжкої психологічної травми.
Як ми називаємо користувачів з психічними захворюваннями: непередбачувані, божевільні, душевнохворі, нестабільні, неконтрольовані, істеричні, лунатики, шалені, параноїдальні, психовані, неадекватні…  Звідки у нас взялися ці переконання?
Естрагон - герой п'єси «Чекаючи на Годо» Самуеля Беккета, говорив, що «ми всі народжуємося божевільними. Дехто ним залишається ... ». До речі, згадайте, скільки геніальних представників літератури, науки, мистецтва страждали божевіллям? Можливо, вони не створили би своїх геніальних творів, якби до них упереджено ставилися у бібліотеках.  Пам’ятаймо про це.
А як щодо нас самих, колеги?  Чи є такі, яким ніколи нічого не ввижалося у книгосховищах?  Синя панчоха, сором’язлива, строга, мовчазна, стара діва, яка періодично нагадує відвідувачам про дотримання тиші у бібліотеці, - про кого це? Наша професія – діагноз? Останні святі на землі? Не буду цитувати класиків, вже якось піднімала  цю тему. А звідки ці переконання? Сила стереотипів.
Усі ЗМІ представляють психічні захворювання дуже перебільшено, і вони, безперечно, впливають на наш особистий досвід спілкування з такою категорією громадян.
Не знайшла  вітчизняних результатів досліджень, наведу США: впродовж місяця 562 газетні замітки в місцевих і державних медіа були присвячені темі психічного здоров’я і хвороб. 62% - проблемам насильства над людиною.  Але лише 3-5% від усіх випадків насильства в Сполучених Штатах скоєно  людьми з психічними хворобами.
Чому ми відчуваємо у собі невпевненість під час спілкування з такими громадянами?

неділю, 19 жовтня 2014 р.

Бібліотекар зі смартфоном у руці

 Чим більше я намагаюся дізнатися про технологічні інновації, що впроваджуються публічними бібліотеками кращих європейських  країн, тим менше у мене залишається сподівань на те, що "і на нашій вулиці буде свято". Зізнаюся, що іноді находить розпач від того, що ми настільки «позади планеты всей». Попри все,  бібліотекар має бути поінформований про  нове, що впроваджується у бібліотеках, аби ніхто не міг нас «застати зненацька».:)
Сьогодні я розповім вам про проект, на  реалізацію якого публічні бібліотеки двох  міст Данії отримали із соціального фонду грант в сумі 11 млн. данських крон. І поки основним знаряддям щоденної роботи київських бібліотекарів (за невеликим виключенням) є кулькова ручка, данські бібліотекарі походжають по своїх неймовірно великих за площею бібліотеках зі смартфонами. Бо саме він вказує на правильний шлях до потрібної користувачу книги. 

У листопаді 2013 року  публічні бібліотеки Копенгагену та Орхусу  прийняли рішення щодо впровадження одного з найефективніших проектів у світі щодо управління інформаційними потоками - системи інтелектуального управління інформаційними ресурсами (IMS). Ця система розроблена компанією, що спеціалізується на RFID технологіях стеження (відслідковування). Уже є приклади досить успішного застосування цієї технології у харчовій промисловості,  в аеропортах.
IMS була розроблена у тісній співпраці з публічними  бібліотеками. І сьогодні працівники бібліотек дуже задоволені цією системою, що є простою у використанні, економить час і одночасно гарантує, що потрібні користувачу  матеріали швидко віднайдуться на полицях публічних бібліотек.  

Персонал бібліотек  каже, що їх життя кардинально змінилося за останні  півроку.  "Ми не блукаємо серед полиць з паперовим списком замовлення, а просто слідкуємо за інформацією на своєму мобільному телефоні, який ефективно і легко веде нас до потрібної книги".  

Однією із проблем бібліотечного обслуговування є те, що усі матеріали, які отримують користувачі чи для користування у приміщенні бібліотеки, чи на винос, додому, в бібліотечній програмі позначаються «на дому». Після користування матеріали певний час можуть знаходитися чи на візку, чи на довідковій службі, поки бібліотекар  не проведе їх повернення через бібліотечну програму.
IMS складається з двох частин (1) веб-клієнта і (2) мобільного додатку. Доступ бібліотекаря до системи здійснюється з смартфонів, що ними забезпечені усі бібліотекарі на обслуговуванні.
 Щоразу, коли книга, чи будь-які інші бібліотечні матеріали проходять обробку перед розподіленням, вони мають бути відскановані з мобільного пристрою. Це дозволяє відстежувати місцезнаходження документа: чи він на полиці, чи в ящику для транспортування, чи в  сортувальній машині, чи в дорозі на візку. В бібліотеках Копенгагена -  понад 1500000. документів, в бібліотеках Орхуса та передмість 870000, так що є багато  кінців для відстеження.
Крім цього система сприяє оптимальному використанню матеріалів, ресурсів та поліпшенню якості обслуговування. Легко визначає, де знаходиться потрібна книга, де найпотрібніші матеріали, чи достатньо їх на полицях, місце їх найбільшого кредитування (видачі). IMS робить рух документального потоку у бібліотеці більш прозорим, що дозволяє легко відслідковувати пасивну частину фонду та  звільняти від неї полиці для більш запитуваної літератури. 
За допомогою алгоритмів управління IMS, оптимізується документальний потік не лише пов’язаних між собою бібліотек, але й відділів, що займаються комплектуванням. Завдяки систематичному моніторингу потреб, система автоматично роздруковує списки запитуваних матеріалів для подальшого поповнення ними полиць бібліотеки.
 
Сайт проекту

неділю, 12 жовтня 2014 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2015 рік

Дорогі колеги, чогось супернового рекомендувати не буду. Адже основні функції публічної бібліотеки залишаються незмінними: сприяння створенню громадянського суспільства,  розширенню соціокультурного простору читання, підвищення освітнього і культурного рівня населення, соціалізація людей, залучення їх до суспільного і культурного життя. Сьогодні особливо важливим є внесок у формування патріотизму, зниження соціальної напруженості в суспільстві та його консолідації.
У наступному році ми маємо "...бути готовими до складної роботи в умовах наявності обмежених ресурсів" (віце-прем'єр-міністр Олександр Сич). Тож перед нами стоятиме непросте завдання  пошуку ресурсів для активізації програмної і проектної діяльності. Знаю, що не стоятимете осторонь міських та районних цільових програм, міських та районних акцій, виступатимете ініціаторами власних привабливих і цікавих для населення заходів.
Розвиток соціального партнерства  для  взаємовигідної співпраці, розвиток послуг на основі нових інформаційних технологій, висвітлення діяльності в друкованих та Інтернет-ЗМІ, соціальних мережах,- також важливі напрями діяльності публічної бібліотеки.
 Діяльність з підтримки та розвитку читання, окрім традиційних акцій та заходів, має включати і нові формати, інтерактивні форми та методи.
Роботу доцільно планувати з урахуванням акцій, ювілеїв, свят, пам'ятних дат, оголошених міжнародними організаціями, Президентом та Урядом України.
            На міжнародному рівні 2015 рік оголошено:
2005 – 2015 роки оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2003) Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя»
2010 – 2020 – Десятиліття Організації Об’єднаних Націй, присвячене пустелям та боротьбі з опустеленням
2008-2017 рр. – Друге Десятиліття Організації Об’єднаних Націй по боротьбі за ліквідацію злиднів
2006-2015 рр. – Десятиліття реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів (третє десятиліття після Чорнобиля)
2014 – 2023 рр. –Десятиліття стійкої енергетики для всіх
2011 - 2020 рр. - Десятиліття біорізноманіття Організації Об’єднаних Націй
2011 – 2020 роки Генеральною Асамблеєю ООН оголошено Десятиріччям дій з забезпечення безпеки дорожнього руху
2015 рік в Європейському Союзі оголошений «Європейським роком розвитку». З цієї нагоди ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР розпочав формування АЛЬЯНСУ 2015, метою якого буде проведення в Україні - Року Європи.
Орієнтовна програма року, тематику якої ви можете використати для своїх планів:
Місяць електронної комерції
Місяць вуличного мистецтва
Місяць води та світла
Місяць єднання міст
Місяць Польщи
Місяць без корупції
Місяць Литви
Місяць без куріння
Місяць волонтерства
Місяць безпечних доріг
Місяць зелених газонів
Місяць дружби з ЄС
Місяць молоді
Місяць європейський мов
Місяць електронного урядування
Місяць молока
Місяць європейського ринку
Місяць безпечної праці
У 2015 році відзначатиметься 70-а річниця Перемоги над фашизмом. Тому низку запланованих заходів слід присвятити патріотичному вихованню молоді, проведенню науково-просвітницької та видавничої роботи.
2015 році - 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. «Передбачено надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів. Конкретні завдання поставлені щодо патріотичного виховання молоді, проведення відповідної наукової, науково-просвітницької та видавничої роботи», - наголосив Глава Адміністрації Президента. Він звернув увагу на те, що Указ також передбачає роботу щодо впорядкування військових поховань, ремонт і реставрацію меморіалів, пам'ятників і пам'ятних знаків полеглим у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, проведення науково-дослідної та пошукової роботи.
Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/society/706207-2015-r-ogolosheno-rokom-veteraniv-velikoji-vitchiznyanoji.html
2015 році - 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. «Передбачено надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів. Конкретні завдання поставлені щодо патріотичного виховання молоді, проведення відповідної наукової, науково-просвітницької та видавничої роботи», - наголосив Глава Адміністрації Президента. Він звернув увагу на те, що Указ також передбачає роботу щодо впорядкування військових поховань, ремонт і реставрацію меморіалів, пам'ятників і пам'ятних знаків полеглим у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, проведення науково-дослідної та пошукової роботи.
Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/society/706207-2015-r-ogolosheno-rokom-veteraniv-velikoji-vitchiznyanoji.html
Слід зважити на рекомендації для бібліотекарів віце-прем’єр-міністра Олександра Сича: "...в кожного музейника, бібліотекаря, вчителя – безліч можливостей із вшанування сучасних героїв незалежної України. Включайте креативне мислення. Знаходьте нестандартні підходи."
У зв’язку з останніми подіями в країні головними приорітетами своєї діяльності у наступному році публічним бібліотекам слід обрати  розвиток та надання соціальних послуг. 
У Києві зявилося багато переселенців, які відчувають себе жертвами, і це може призводити навіть до агресивної поведінки. Бібліотеки стають центрами для переселенців.
Фахівці психологи радять спілкуватися з такою категорією громадян не з позиції «я хочу вам допомогти», а з позиції паритету «я хочу поспілкуватися, я хочу запитати, як ви себе почуваєте». Але найпершим завданням бібліотекарів має бути активне слухання, другим - визначення серед переселенців найактивніших людей, через яких можна взаємодіяти із більшою частиною громади.
Тому включіть у плани роботи психологічні тренінги для працівників відділів обслуговування із залученням до їх проведення працівників відповідних соціальних служб міста, районів.
У цьому блозі є чимало матеріалів, що допоможуть вам включити у план роботи цікаві і змістовні заходи, спонукають до впровадження інноваційних послуг:
книжкові виставки
акції з популяризації читання
інноваційні послуги
послуги для молоді
форми реклами бібліотеки. Шукайте за тегами.
Важливим внеском бібліотек у розбудову демократичної, європейської України є сприяння впровадженню електронного урядування. Тому у план роботи потрібно включити тренінги з навчання бібліотечних працівників користуванню е-послугами національного та регіонального рівнів та надання консультацій користувачам. Ініціатива «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» є частиною Національного плану дій у рамках «Партнерства “Відкритий уряд”», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р.
Постанови Верховної Ради України про відзначення у 2015 році:
150-річчя з дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького
80-річчя з дня народження Василя Симоненка, а 5 січня - 80 років від дня народження нашого незабутнього Миколи Даниловича Сома
19 березня – 120 років від дня народження Максима Тадейовича Рильського
29 вересня 170 років від дня народження Івана Карповича Карпенка-Карого (Тобілевича)
6 листопада160 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького
КАЛЕНДАР ЗНАМЕННИХ ТА ПАМ'ЯТНИХ ДАТ та дат, пов'язаних з історією Києва, дивіться ТУТ
Перелік чільних міських програм, що діятимуть у 2015 році - тут.

Якщо вам цікаві публікації цього блогу, буду рада бачити вас у сайдбарі (колонці праворуч), в рядах постійних читачів :)
 

Популярні публікації блогу