Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 23 листопада 2013 р.

Антураж бібліотеки єврейської громади

На першому колажі - фрагменти інформаційної зони київської публічної бібліотеки імені О. Шварцмана, що розташована неподалік Львівської площі. Інформаційні листки повідомляють про клуби, об'єднання за інтересами, що діють при бібліотеці та заходи, що відбудуться найближчим часом. Більше про багатогранну діяльність цієї бібліотеки читайте тут.



 Єврейська громада  піклується про бібліотеку, допомагаючи книгами, передплатою, оновленням технічних засобів. До послуг користувачів - Інтернет-центр і зона Wі-Fі.
В Інтернет-центрі та літературно-музичній вітальні бібліотеки періодично презентуються виставки фото та художніх картин.



 
Фонд єврейської літератури налічує понад 4 тис. примірників книг, з яких понад 140 прим. -  на івриті. У репертуарі періодичних видань -  єврейська преса. Дбайливо зібрані конволют з підбіркою публікацій про традиції, культуру єврейського народу.



Особливого етнічного колориту додають приміщенню подаровані бібліотеці предмети декору.

Бібліотека є публічною, доступною для усіх, хто цікавиться історією, літературою та культурою   єврейського народу. 
Київ, вул. Стрітенська, 4/13.

суботу, 16 листопада 2013 р.

Проект Code Club UA


З жовтня цього року в Україні стартував проект Code Club UA. Проект спрямований на створення безплатних гуртків програмування на базі шкіл, бібліотек та інших публічних місць, де є комп'ютери і дотримано правил безпеки дітей. Заняття проводяться волонтерами, які пройшли спеціальну підготовку або, за бажанням, вчителями інформатики.
Проект Code Club виник у Великій Британії у 2010 році. Оскільки у 9-11-ти річному віці у британських школах ще не навчаються програмуванню, у молодих британських програмістів,  веб-дизайнерів та вчителів інформатики виникла ідея спільно написали спеціальну програму курсу для дітей саме такого віку. І програма вдалася, що підтверджено практикою. Її було підтримано урядами Англії і Шотландії на державному рівні. Сьогодні у Британських школах по всій країні працює близько 1400 гуртків. До проекту долучилися більше 20 країн світу, а програми перекладені 8 мовами. 
Україна однією з перших переклала програми Code Club національною мовою і запропонувала їх школам та усім, хто хоче безплатно навчати дітей. Кілька гуртків вже почали роботу, інші готуються до запуску. В Україні проект підтримали венчурний фонд TA Venture, а також великі аутсорсингові корпорації ELEKS, Terrasoft і Ciklum.
Програми курсу розраховано на шість рівнів по два місяці кожен. Заняття проходять раз на тиждень і тривають одну годину. З першого ж заняття діти починають створювати один повністю завершений проект.
Перший та другий рівень програми знайомить дітей із Scratch – мовою для програмування, у середовищі якої діти вчаться робити невеличкі мультфільми-аніме та власні ігри. На третьому рівні школярі знайомляться з CSS і HTML і вчаться конструювати веб-сайти. На четвертому отримують базові знання Python. П'ятий і шостий рівень поки у розробці. Матеріали перших рівнів перекладені українською і доступні на сайті http://codeclubua.org/.
Якщо у вас виникло бажання організувати у своїй бібліотеці гурток Code Club, ви повинні зареєструватися на сайті всесвітньої організації http://codeclubworld.org/. Ведучий гуртка повинен заповнити анкету волонтера на сайті http://codeclubua.org/. По факту заповнення анкети волонтер отримує доступ до навчальних матеріалів для дітей, середовища для програмування і методичних посібників та порад для керівника клубу. Якщо ж клуб потребує інформаційної допомоги, шукає волонтера або не має змоги самотужки надрукувати матеріали для дітей - можна звернутися до представників Code Club UA через сайт або сторінку у Фейсбук. Там нададуть додаткову інформацію і друковані матеріали, а також допоможуть знайти волонтера.
 Code Club - це всесвітній майданчик для спілкування дітей з багатьох країн: у межах проекту проводитимуться олімпіади, зустрічі для вчителів, кемпінги для членів клубу. Найкращі учні отримають нагоду побувати у Великій Британії, а також, разом з наставниками зможуть на власні очі побачити найбільшу у Східній Європі ІТ - конференцію IDCEE, де їм буде виділено місце на алеї стартапів, на якій вони зможуть продемонструвати свої вміння і досягнення спеціалістам у сфері ІТ з усього світу.
 Звідси
Про перше заняття гуртка у київській публічній бібліотеці читайте тут

пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Мистецтво творення виставки: ідеї від бібліотек Шевченківського району

Ця виставка-інсталяція створена працівниками бібліотеки імені В.Винниченка, що у Шевченківському районі столиці. Присвячена 70-річчю визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. Чи ж знайдеться хто, кого ця виставка не зачепить, не змусить зупинитись, відчути тривожний подих тих років?


Любителям дайвінгу бібліотека ім. М.Костомарова  пропонує занурення в історію за допомогою книг...
А літературним гурманам щоразу пропонує нове меню. Хто відмовиться від запрошення посидіти за таким симпатичним столиком, де вам запропонують найсмачніше читання буквально на "блюдечці з блакитною облямівкою"?


середу, 13 листопада 2013 р.

Листопадове засідання Клубу бібліотекарів

Сьогодні, 13 листопада, відбулося чергове засідання міського Клубу бібліотекарів. Хочу віддати належне його очільнику Василю Івановичу Фольварочному. Тематика засідань цього сезону є надзвичайно цікавою і пізнавальною, а головне – дає стимул нашій бібліотечній діяльності. Так і сьогодні ми мали змогу поспілкуватися із надзвичайно харизматичним письменником, секретарем Національної спілки письменників України Сергієм Пантюком. Він презентував проекти, спрямовані на підтримку та розвиток молодих літературних обдарувань, наголосивши на величезну роль бібліотеки як важливої ланки цього процесу.  
З початку цього року стартував  Всеукраїнський поетичний мега-марафон «Віршень – 2013». Ідея цього проекту, за словами його автора – проста:  приходить весна, і має бути дуже багато поезії. Тому було оголошено, що місяця березня немає, а є місяць «Віршень». Він має 37 днів, можна й більше. І дійсно, як показала практика, набагато більше. Проект спрямований на підтримку та популяризацію творчості молодих поетів, котрі вже впевнено ступають на професійну літературну ниву. Пан Сергій координує їхню діяльність, аби в усіх куточках України доволі широка аудиторія поціновувачів рими мала змогу чути їхнє живе поетичне слово. Про «Віршень» у бібліотеці ім. М.Реріха читайте тут. 
До уваги бібліотек, що працюють з юнацтвом. Цього року оголошено конкурс «Стань письменником», що реалізується спільно з КНУ ім. Т.Г. Шевченка Детальніше про конкурс тутВажливо, що переможці конкурсу отримують пільги при вступі до університету.
Це дуже коротко про першу частину засідання, тема якого - «Видатні українці у світових обширах».  Відомий публіцист і громадський діяч, член Національної спілки письменників України, Лауреат премії ім. О.Гончара Віталій Абліцов є дослідником життя та діяльності видатних особистостей світового масштабу - вихідців з України. Чи знаєте ви, що 8 лауреатів Нобелівської премії народилися в Україні, або на етнічних українських землях. Що 4 випускники КНУ ім. Т.Г. Шевченка були претендентами на Нобелівську премію. Ці, та багато інших цікавих досліджень, фактів, імен, були озвучені під час зустрічі з паном Віталієм. Присутні бібліотекарі отримали від автора в дарунок книги.

Найсвіжіші новини літературного життя України отримуйте із сайту http://ualit.org/.

Повідомляю також, що вже завтра, 14 листопада о 17:00  в актовій залі НПУ ім. Драгоманова  (вул. Тургенєвська, 8-14, 2 поверх) відбудеться  Вечір Іронічної Поезії. Запрошуються усі бажаючі.  Деталі тут

понеділок, 11 листопада 2013 р.

Значення метра квадратного

Дуже часто доводиться чути: в Україні забагато публічних бібліотек. Чи забагато для Києва 139 публічних? Давайте поглянемо з точки зору приміщень, що вони займають. До прикладу, у Печерському Шевченківському та Дарницькому районах середня площа однієї бібліотеки (з підвалами, відведеними під книгосховища) не дотягує і до 300 метрів квадратних.
Сьогодні при моделюванні бібліотечного простору ми часто говоримо про дизайн, колір, меблі... А як щодо функціональних аспектів приміщень, щодо метрів квадратних. Ліфти? Місця для довідкової служби? Скільки квадратних метрів потрібно для тієї чи іншої служби бібліотеки. 
Саме він пропонує застосовувати формулу S = bс + 0,9 м2 для розрахунку площі, необхідної для читання. Дуже сподіваюся, що відповідні державні служби посприяють, аби цей стандарт став доступним українським бібліотекарям. Над створенням стандарту міжнародна група спеціалістів  працювала чотири роки. На 130 сторінках  в 17 розділах описано усі функціональні аспекти приміщень усіх видів бібліотек у глобальній перспективі і  в різних кліматичних зонах. 
Стандарт містить рекомендації, зосереджені на 3-х основних напрямах:
1) простір (місця) для користувачів, довідково-інформаційні послуги, послуги видачі матеріалів додому, навчання користувачів, місця відпочинку і спілкування, конференц-зали та виставкові площі. В розділі "простір для користувачів" є підрозділ   "місця для інформації та швидкого консультування", а также "місце для прослуховування та читання". 
2) бібліотечний простір для обработки мультимедійных даних, палітурна, облікові системи та управління.  
3) бібліотечний простір для зберігання колекції. Містить формули для розрахунку стелажів, а також аспекти  дотримання безпеки  приміщень: як уникнути забруднень, як боротися з вологістю, запобігти впливу землетрусу і т.п. Скільки градусів Цельсія є найкращою температурою для зберігання дисків  DVD?
Серед іншого у стандарт також включені додаткові параметри, що стосуються систем охорони і безпеки, навантаженості на підлогу, транспортні системи, акустичні умови, системи освітлення та електропроводки. Описані параметри приміщень бібліотеки виходячи з її сучасних функцій: як місце спокійного вивчення та навчання, місце зустрічей,  місце для проведения культурних заходів, а також як громадський центр,  що забезпечує соціальну інтеграцію різних груп населення. Основною перспективою дизайну приміщень є безбар'єрність для усіх, стійкість, екологічність та зниження експлуатаційних витрат. 
Використано матеріал сайту:http://slq.nu/

вівторок, 5 листопада 2013 р.

Приєднуємося до електронного урядування

Плануючи роботу на наступний рік - приділіть максимум уваги питанню надання та удосконалення у вашій бібліотеці послуг електронного урядування.  Розпорядження КМУ Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні
Чому це так важливо? Переконайтеся !
Мережа Пунктів доступу громадян (ПДГ) до інформації започаткована Українською бібліотечною асоціацією у червні 2009 року в межах ґранту Програми сприяння Парламенту України ІІ (ПСП ІІ) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Пункти Доступу Громадян – це інформаційні центри у бібліотеках України, де громадяни мають можливість отримати інформацію про діяльність органів державної влади (з електронних джерел у т.ч.) та дізнатись, яким чином можна долучитись до процесу законотворення та впливати на процес прийняття державних рішень. Про те, як долучитися до Мережі - тут.
Якщо у вашій бібліотеці є хоча б один комп'ютер з підключенням до мережі Інтернет, ви можете надавати такі послуги. Але для цього потрібно володіти певними знаннями. Рекомендую скористатися Практичним посібником для бібліотек з надання послуг електронного урядування, що підготовлений Центральною бібліотекою імені М.П.Кропивницького ЦБС для дорослих м. Миколаєва в рамках проекту "Бібліотеки як складова електронного діалогу громади і влади" за підтримки програми "Бібліоміст".
Гарним помічником вам буде блог Блог Пункту доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади бібліотеки ім. М. Костомарова Шевченківської ЦБС м. Києва.
 
 Чи готові ми відповісти на потреби наших користувачів? Відео 


понеділок, 4 листопада 2013 р.

Для здоров'я духовного і здоров'я фізичного

Спішу поділитися радісною подією. Декілька днів тому, 1 листопада,  у Дарницькому районі Києва  урочисто відкрито культурно – оздоровчий комплекс, до складу якого увійшла бібліотека імені Григорія Квітки – Основ’яненка. Ця бібліотека, що розміщувалася у старому, побудованому відразу по закінченню Великої Вітчизняної війни будинку, вже давно потребувала нового приміщення. І ось цей щасливий день настав: бібліотека справила новосілля у комфортному, сучасному приміщенні в мікрорайоні Осокорки. До послуг користувачів бібліотеки – абонемент, затишна читальна зала та дитячий відділ з ігровою зоною.
   В урочистому відкритті закладу взяли участь Голова Київської міської державної адміністрації –
Попов О.П., Голова Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації – Вітковський С.І., ветерани Великої Вітчизняної війни, які брали участь у визволенні Києва, представники громадських організацій, мешканці мікрорайону.

Щиро вітаємо бібліотекарів і користувачів бібліотеки з такою радісною подією!

суботу, 2 листопада 2013 р.

У світле майбутнє?

У Сан-Дієго на цю подію чекали 30 років. І ось, нарешті, у центрі міста відкрили нову бібліотеку. На цю будівлю, що є шедевром архітектури і техніки, витрачено 185 мільйонів. Гроші для будівництва виділено з державного бюджету, а також від приватних осіб. Це не просто бібліотека, що містить 2,5 мільйони книг, це ще й музей і картинна галерея. Банк Америки і Merrill Lynch відкрив тут свій центр для бажаючих отримати нову спеціальність. Для проведення бізнес заходів тут можна орендувати приміщення. На одному з поверхів, а їх всього дев'ять, розташується школа. Одна з відмінних рис цієї будівлі - її багатофункціональність. За останні два роки в центрі Сан -Дієго було завершено будівництво кількох житлових будинків і комерційних площ. Будівництво їх було «заморожено» в роки кризи, а зараз, коли банки знову стали видавати позики під житлові та комерційні об'єкти, всі місцеві «довгобуди» були завершені. Центр міста - це не тільки зосередження бізнесу. Це театри, гарні ресторани, виставкові зали, а тепер ще й нова бібліотека. Пропоную здійснити 25-ти хвилинну віртуальну подорож по цій неймовірній бібліотеці.

Головна публічна бібліотека столиці України чекає на нове сучасне приміщення уже 20 років. Залишилось чекати ще 10?
Проте ситуація з фінансуванням не добавляє оптимізму, як і ситуація із приміщенням центральної міської бібліотеки для дітей. 
Культуру намагаються буквально вигнати на задвірки. А слово «Культура» складається з двох: 1) «культ» від лат. «Cultus» - плекання, обробіток і 2) «Ур», що означає «Світло», «Вогонь».

Популярні публікації блогу