Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 30 жовтня 2012 р.

Творчі акції бібліотек в асортименті

Впродовж року на основі методичних матеріалів, професійних періодичних видань, ресурсів Інтернет був сформований список форм бібліотечних заходів з популяризації книг та читання, реклами бібліотеки. Чогось такого незвичайного чи несподіваного ви тут не знайдете, але, сподіваюся, щось таки вам стане у нагоді.
PR-акція
PR-кампанія
Акція в пологовому будинку «Вирости читача»
Акція в дитячій поліклініці «Від читаючої дитини – до успішної людини»
Арт-зустріч
Арт-терапія
Арт-простір (виставковий зал)
Арт-година
Бенефіс місцевого поета
Бенефіс читача
Бенефіс читаючої сім'ї
Бесіда-діалог
Бесіда-диспут
Бесіда-гра
Бесіда-обговорення
Бесіда-практикум 
Бестселер-шоу
Бібліокараван
Бібліо-бар
Бібліо-бістро
Бібліо-кафе

неділю, 28 жовтня 2012 р.

Читаємо восени

Що запропонувати нашим читачам для читання восени? Звичайно, найкращі книги, що додадуть життєвої енергії, настрою, допоможуть відволіктися від сумних думок, навіяних осінньою хандрою і дощовою погодою.
Створила ось такий рекламний ролик, куди включила п'ятірку кращої української прози 2011 року за версією ВВС.


А може організувати виставку " Українська книжкова осінь", де представити книги із нижче поданого списку?

Артамонова, В. Просто осінь : лірика / Віра Артамонова. - Київ : Рад. письменник, 1990. - 108 с.
Бедзик, Ю. Меиафізика восени : поезії / Юрій Бедзик ; післямова Я. Глібіщука. - Київ : Смолоскип, 1996.
Бойчук, Б. Третя осінь : поезії / Б.Бойчук. - К. : Дніпро, 1991. - 286 с. : портр.
Гайовий, Г. Осінь моєї весни : вибране: лірика, бурлески, травестії / Гриць Гайовий. - Київ : Гарт, 2008. - 144 c.  
 Дрок, К.   Осіннє вогнище : поезії / Кость Дрок. - Київ : Дніпро, 1989. - 163 с. : портр.
Ільченко, О. Є. Петербурзька осінь : повісті / О.Є. Ільченко. - К. : Дніпро, 1975. - 518 с.
Йовенко, С. А. Міст через осінь : поезії / Світлана Йовенко. - Київ : Дніпро, 1981. - 247 с.
Качковський, Л.   Двоє в осінній вечір : повість, оповідання / Л. Качковський. - К. : Рад. письменник, 1990. - 319 с.
Кешеля, Д. Осінь Великих Небес, або Прирічанські характери : романи з народного життя / Д. Кешеля. - Ужгород : Карпати, 2006. -  397 с.
Конак, С. Несподівана осінь : поезії / Станіслав Конак. - Одеса : Маяк, 1991. - 55 с.
Корж, В.  Осіннє чекання весни : поезії / Віктор Корж. - Дніпропетровськ : Промінь, 1987. - 231 с. : портр.
Костенко, П. Ф. Борщагівська осінь : роман / П.Ф. Костенко. - К. : Український письменник : Вир, 1998. - 518 с. : портр.
Кузьмович-Головінська М.   Осіннє листя : нариси й оповідання. - Торонто : Добра книжка, 1965. - 392 с. - ( Вибрані твори т.1)
Курбацька, Н. Осінь надії : розповіді, вірші, статті / Ніна Курбацька. - Житомир : Рута, 2006. - 130 с. : іл.
Мачківський, М.  Осіння радість : поезії / Микола Мачківський. - Львів : Каменяр, 1990. - 111 с. : портр.
Мороз, В.    Осінній сад : поезії / Валентин Мороз. - Одеса : Маяк, 1990. - 95 с.
Островерха М. На Закруті : Осінь 1939 року. - Ню Йорк : Б.в., 1958. - 143 с.
Рильський М. Т. Голосіївська осінь. Вірші. Лірика 1959 року. - К. : Рад.письменник, 1985. - 62с.
Сергійчук, Т. Осінній дощ на хризантеми : оповідання / Тарас Сергійчук. - Київ : Молодь, 1990. – 127 с.
Сизоненко, О. О. Була осінь : роман / О.О. Сизоненко. - К. : Варта, 1995. - 414 с.
Сичевський, В. П.  Осіння сповідь : поезії / В.П. Сичевський. - Фастів : Поліфаст, 2002. - 240 с. : портр.
Слапчук, В. Осінь за щокою : роман / Василь Слапчук. - Київ : Факт, 2006. - 278 с.
Смолій І. Неспокійна осінь : роман. - Мюнхен : Сучасність, 1981. - 377 с.
Хаткіна, Н. В. Жінка-осінь : спогади та мрії / Н.В. Хаткіна. - Донецьк : ПП "КД "Проспект-прес", 2007. - 320 с.
Шевченко, Н. Кривава осінь у місті Лева : роман / Наталка Шевченко, Олександр Шевченко. - Х. : Фоліо, 2008. - 251 с. - ( Література)
Шкурупий, В.   Осіння горошина : повісті, оповідання / Володимир Шкурупій. - Київ : Рад. письменник, 1990. - 316 с.
А можна представити в ширшому загалі, включивши твори, у назвах яких звучить осінь,  російських та зарубіжних авторів.

пʼятницю, 26 жовтня 2012 р.

Що показує бібліобарометр?

   Щороку данські бібліотеки для вимірювання ефективності своєї діяльності застосовують bibliometeret. Це дослідження проводиться за допомоги своєрідного барометра, шкали, що в кількісному вимірі демонструє відповідність діяльності бібліотеки по реалізації її головних завдань: сприяння освіті та інформаційно-культурної діяльності очікуваному ефекту. 
   Результати допомагають своєчасно реагувати на недоліки та слабкі ланки в діяльності бібліотек. Вимірюється цінність бібліотеки для кожного користувача. Тож на показник барометра впливають оцінки користувачів, які за десятибальною шкалою виставляють міру цінності для них бібліотеки, її послуг та пропозицій. 
   Вимірювання проводяться щорічно і показники вимірювання порівнюються з показниками минулого року.  
   Важливість вимірювання не лише у прагненні бібліотеки відігравати важливу роль у житті  громадян і у прагненні мати все більше користувачів, які вважали б бібліотеку цінною і цікавою  для себе. Але й у вимогах до ефективності, здатності бібліотеки надавати ті ж послуги при менших затратах. А ще показники оцінки діяльності та послуг бібліотеки, її цінність для користувачів є беззаперечними аргументами в процесі адвокаційної діяльності, спрямованої на захист інтересів бібліотеки і  її  розвиток відповідно потреб громадян.    Визначення міри цінності бібліотеки для громадян і відслідковування динаміки отриманих показників у порівнянні з попереднім дослідженням.

понеділок, 22 жовтня 2012 р.

Реагуємо на виклики часу

     У нашій країні більше половини населення схильні до передчасного старіння - їх біологічний вік, що визначається фізичним здоров'ям, випереджає календарний. У наступне десятиліття очікується тенденція до старіння населення, звуження основи його статево-вікової піраміди. Прогноз Інституту демографії свідчить про те, що частка дітей віком 0 до 15 років у населенні м. Києва може зменшитися майже вдвічі, частка населення пенсійного віку - підвищитися до понад третини (наразі кожен 5-ий киянин пенсіонер), чисельність працездатних і непрацездатних - зрівнятись. „Пенсійна хвороба”у чоловіків і жінок, які припинили фахову діяльність, проявляється втратою відчуття власної значущості, погіршенням фізичного стану, порушенням психічного здоров‘я. Це справді нелегкий „перехідний період”, який не кожна людина здатна успішно подолати сама, без підтримки інших.Саме про можливі шляхи розвитку бібліотечних послуг для людей старшого покоління, форми і методи інформаційної, освітньої, просвітницької, культурної та дозвіллєвої діяльності бібліотек, спрямованої на залучення в бібліотеки людей старшого покоління, на задоволення їх інформаційних і культурних потреб і йшлося на загальноміському засіданні за круглим столом, що відбулося 18 жовтня на базі центральної бібліотеки №141 Деснянського району. Проведено обмін досвідом роботи бібліотек, громадських організацій з людьми похилого віку; розглянуто перспективи і можливості бібліотек у справі соціальної адаптації та інтеграції людей старшого покоління в сучасне суспільство. Особлива увага приділена питанню організації доступу літніх людей до сучасних комп'ютерних, інформаційно-комунікаційних технологій. У засіданні взяла участь  керівник "Всеукраїнської благодійної організації "Турбота про літніх в Україні" Полякова Галина Олександрівна.

середу, 17 жовтня 2012 р.

Як корабель назвеш, так він і попливе?

 Минулий рік на державному рівні був оголошений Роком музеїв. Чекатимемо, коли настане Рік бібліотек?  Можна довго чекати, а можна вчинити за прикладом  кримських колег.  Рік 80-річного ювілею бібліотеки вони оголосили роком бібліотеки ім. О.І. Корсовецького в Чорноморському районі. І цим не лише привернули до себе увагу влади і спонсорів, а ще й перемогли у Всеукраїнському конкурсі "Бібліотека року 2012", що проводиться Українською бібліотечною асоціацією, посівши почесне друге місце. 
Пензенський "бібліотечний лайнер"
Потужним стимулом для розвитку бібліотечної діяльності окремих міст та привернення уваги  місцевої влади є щорічне оголошення бібліотечної столиці Росії. У 2012 році бібліотечною столицею Росії була Перм,  а у 2013 обрано Пензу. Столиця обирається за результатами конкурсу. У 2012 році для жителів Пензи відкрите новозбудоване 12-типоверхове приміщення обласної бібліотеки ім. М.Лермонтова. 

понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2013 рік

Якими є орієнтири діяльності бібліотек у наступному році? 2005-2014 роки проголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2002) Десятиріччям освіти в інтересах стабільного розвитку ООН, а 2005-2015 роки оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2003) Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя». ЮНЕСКО відзначає наступні міжнародні роки, оголошені Генеральною Асамблеєю ООН:
  • 2013 - Рік математики планети Земля (не є міжнародним роком, проводиться при підтримці ЮНЕСКО)
  • 2013 - Міжнародний рік співробітництва в галузі водних ресурсів (проголошений резолюцією A/RES/65/154; ЮНЕСКО здійснює керівництво за дорученням підрозділу «ООН – Водні ресурси»)
  • 2013 - Міжнародний рік квіноа. Відзначається згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/66/221 від 22 грудня 2011 р.)
Заходи та пам'ятні дати, проголошені ООН у 2013 році 
- 225 років - ювілей Австралії як країни. Перша британська колонія на континенті називалася Новий Південний Уельс і була заснована 26 січня 1788. Цей день став згодом  національним святом - днем Австралії;

пʼятницю, 12 жовтня 2012 р.

Ендрю Карнегі

   Карнегі асоціюється у бібліотекарів передусім із популярним автором книг по психології. Інший Карнегі по імені Ендрю відомий, передусім, як успішний бізнесмен, порадами якого досі керуються усі, хто прагне фінансового успіху. 
  Але ж якби хоч деякі успішні політики та бізнесмени прислухалися ще до однієї його мудрої поради:  "На землі немає кращої колиски демократії, ніж вільна публічна бібліотека, ця республіка освіченості, де ні ранг, ні посада, ані багатство не має жодного значення". 
Молодий Ендрю
   Ендрю Карнегі  вважав, що кращий спосіб забезпечити безоплатну освіту та сприяти розвиткові громади - створення публічних бібліотек. Вони можуть надати громадськості інструменти, необхідні для успіху, незалежно від соціально-економічного становища кожного її члена. За своє життя, Ендрю Карнегі пожертвував $56 млн. на будівництво 2509 бібліотек по всьому світу. Гранти від Карнегі склали близько $ 10,000 - близько $ 650,000 в сьогоднішніх доларах. Ці кошти значною мірою сприяли розвитку малих громад по всьому світу. Зі 125 бібліотек Карнегі в Канаді, 111 були побудовані в провінції Онтаріо. Загалом Ендрю Карнегі витратив $2556600 на будівництво бібліотек у  Канаді. Щоб реалізувати своє бачення вільної і демократичної освіти, Карнегі та його давній друг і діловий партнер Джеймс Бертрам створили «Карнегі-Формула" - критерії  для отримання гранту Карнегі: 
-Продемонструвати необхідність громади у публічній бібліотеці
-Виділити майданчик для  будівництва
-Забезпечити щорічну підтримку діяльності бібліотеки обсягом 10 відсотків від вартості будівництва
-Використовувати будівлю бібліотеки тільки для бібліотечних послуг (план будівництва не може містити в собі інші місця відпочинку чи розваг)
Бачення Карнегі нової системи публічних бібліотек як безоплатних місць для отримання освіти  привело до створення сотень бібліотек по всьому світу, а також безліч нововведень в їх функціонування. Передусім, це відкритий доступ до фондів. Сьогодні бібліотеки  Карнегі мають визнання за їх  функціональність і архітектурну красу. 
Карнегі помер 11 серпня 1919 року в віці 84 років від бронхіальної пневмонії. Протягом свого життя він вклав понад  $ 350 000 000  у різні освітні проекти по всьому світу.
З часом багато бібліотек Карнегі були  відремонтовані для альтернативного використання або зруйновані,  але 63 із 111 оригінальних бібліотек Онтаріо і досі  функціонують  як бібліотеки.  Звідси

Чи з'явиться в Україні коли-небудь український Карнегі? Колектив Публічної бібліотеки імені Лесі Українки ще декілька місяців тому звернувся з листом до правління банку "Таврика", що знаходиться поруч із основним приміщенням бібліотеки на вул. Дмитрівська, допомогти бібліотеці комп'ютерною технікою. Хай не новою, хай такою, що банківськими стандартами підлягає списанню, але працюючою. У відповідь - глухе мовчання. Напевно, кепські справи у банка...  


понеділок, 8 жовтня 2012 р.

Люди похилого віку та ІТ

  Сьогодні публічні бібліотеки роблять перші спроби навчанню людей похилого віку новим інформаційним технологіям. Ця робота здійснюється переважно за власною ініціативою та на  ентузіазмі бібліотекарів, із залученням громадських організацій, зокрема, "Університету третього віку".
Проте для того, щоб досягнути у цьому напрямку певних результатів, має бути цілеспрямована підтримка держави, як це відбувається у кращих європейських країнах.

  У Данії проведено дослідження знання людьми похилого віку нових інформаційних технологій, що показало обмежений рівень знань про комп'ютери та Інтернет. Для прикладу, не більше 4-х відсотків жителів віком понад 60 років мають вдома доступ до мережі Інтернет і цей відсоток є незмінним  від травня 1996 року. Окрім цього, люди похилого віку мають потребу в інформації, просвіті та консультуванні з питань інформаційних технологій відповідно їх  власних потреб і можливостей навчатися.  
  До того ж, серед кількості користувачів Інтернетом у бібліотеках люди похилого віку складають лише 10 відсотків. Основні 3 причини, чому люди похилого віку не користуються комп'ютерами та Інтернетом у бібліотеці:
вони взагалі не користуються бібліотеками;
їм не вистачає інформації, консультування і допомоги для використання комп'ютерів;
не вистачає доступного та зрозумілого роз'яснення (навчання) для них як користувачів. 
Про це йшлося на одній із урядових нарад, де було повідомлено про те, що уряд виділив 35 млн. крон на розвиток ІТ-освіти серед старшого населення. Сучасні інформаційні технології несуть ризик відчуження та ізольованості літніх людей. Адже рівень пенсійного забезпечення не дозволяє багатьом із них придбати комп'ютер. Слід також мати на увазі, що справа навчання літніх вимагає терпіння та наполегливості. І не тому, що ця категорія дурніша за молодих, вони просто повільніше сприймають матеріал, - підкреслив у своєму виступі  президент  асоціації літніх людей Данії.
  І, звичайно, дуже природно сьогодні для бібліотек використовувати свої знання і досвід, а також обладнання для початкової освіти літніх людей в сфері ІТ технологій.  Звідси 
  На багатьох сайтах данських публічних бібліотек можна зустріти подібні оголошення, де йдеться про те, що у бібліотеці діють безплатні комп'ютерні курси. Можна підписатися на один, або декілька курсів, відповідно індивідуальних потреб.
   Бібліотеки пропонують поліпшити навики пошуку інформації в мережі Інтернет, навики обробки зображень з цифрової камери та їх відправки по е-пошті, користування сайтами соціальних мереж, скористатися цифровим громадським самообслуговуванням, використовувати програми Picasa, користуватися планшетами та смартфонами для роботи в Інтернеті, скачувати музику, електронні книги, здійснювати пошук  по сайту бібліотеки та ін.
   Бібліотеки у партнерстві з асоціацією літніх громадян періодично оголошують дні "прибою", коли  людям старшого віку пропонують спробувати скористатися ІТ для того, щоб отримати смак до навчання.
  Якщо переглянути програму навчальних семінарів у бібліотеці данського Орхуса, то восени кожного понеділка за попереднім записом літнім громадянам пропонуються курси із використання:
Facebook, Орхус Wiki і смартфонів;
Інтернет для початківців;
Електронної пошти.
Семінари (тривалістю 1,5 год.) із користування смартфонами, Ipad планшетами, ін   Звідси 

пʼятницю, 5 жовтня 2012 р.

"Бібліотечний фен-шуй" в проекті або Чому б не помріяти?

     Серед  заявок  на міський конкурс проектів з підтримки та розвитку читання "Київ - місто читаючих" надійшов проект від бібліотеки №134 для юнацтва. Зазначу, що колектив цієї бібліотеки дуже творчий і дуже завзятий. Чи не єдина бібліотека-філія, яка за допомоги своїх юних користувачів створила сайт бібліотеки, а за допомоги спонсора однією із перших організувала точку доступу користувачів до мережі Інтернет. Повинні ви пам'ятати і  "космічний"  рекламний ролик бібліотеки. 
Звичайно, виходячи з реалій нашого сьогодення, такий проект переважна більшість з вас сприйме з посмішкою. Але... Мудрі ж нас попереджають: "Бійтесь мріяти, адже мрії мають властивість здійснюватися". 
Згадалося, як данські колеги з гордістю розповідали, що до розробки проекту нового приміщення для своєї бібліотеки були залучені кращі архітектори, дизайнери і художники, які розробили концепцію дизайну бібліотеки. Київські колеги розробили концепцію самотужки і безоплатно.  pix.PlayGround.ru

Проект "Бібліотека "РАЙДУГА" -

вівторок, 2 жовтня 2012 р.

Гряде чи промине?

 Промоніторивши базу "Законодавство України" на предмет нових документів, що стосуються бібліотек, натрапила на  наступне.
5 вересня цього року Кабінетом Міністрів України видано розпорядження № 675-р "Про схвалення методичних рекомендацій щодо складення регіональних планів створення освітніх округів та модернізації мережі професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі шкіл-інтернатів".
Зацитую деякі положення рекомендацій.
...варіанти створення освітніх округів:
дошкільні навчальні заклади, які фінансуються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення, та загальноосвітні навчальні заклади, які фінансуються з районних бюджетів;
загальноосвітні навчальні заклади, які фінансуються з районних бюджетів, та професійно-технічні навчальні заклади, фінансування яких здійснюється з обласного бюджету;
кілька загальноосвітніх навчальних закладів;
бібліотека чи музей, які фінансуються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення за рахунок видатків на культуру, та загальноосвітні навчальні заклади, які фінансуються за рахунок видатків на освіту; ....

У вільних приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів може бути розміщено бібліотеку, музей чи виставку. У разі розміщення бібліотеки у приміщеннях загальноосвітнього навчального закладу плата за оренду таких приміщень здійснюється за рахунок видатків на культуру з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення.
У разі реорганізації бібліотеки у структурний підрозділ навчального закладу бібліотечний фонд і майно передаються на баланс такого закладу, а фінансування здійснюється з районних бюджетів за рахунок видатків на освіту.

понеділок, 1 жовтня 2012 р.

Знайди свою бібліотеку!

     Саме під таким гаслом учора на Хрещатику впродовж дня (з 10-ої до 18-ої години) відбувалася акція, ініційована Українською бібліотечною асоціацією. Найкращим чином втілити усі задумки акції заважав періодичний дощ, але прикрі несподіванки природи не позначалися на святковому настрої учасників заходу.
     Участь в акції взяли і бібліотекарі київських публічних. Зранку колеги із бібліотеки №16 для дітей Дніпровського району прийшли з іграшками пальчикового театру і розважали малечу, запрошуючи до бібліотек. Представники від Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та молодіжної бібліотеки "Молода гвардія" рекламували свої ресурси і послуги та запрошували перехожих поповнити ряди наших читачів. 
"Двори стоять у хуртовині айстр..."
     Прийшов підтримати бібліотекарів гарний друг багатьох київських бібліотек, автор та виконавець чудових пісень Ігор Якубовський. Однією з багатьох виконаних пісень була і пісня на слова Ліни Костенко.  Це був найкращий  подарунок і для мене, і для всіх, хто мав  можливість її чути.
    На заході було презентовано "Бібліотечну карту Києва ".
    Я взяла участь у акції з 12-ої до 16-ої години. Ось що впродовж цього часу відбувалося на Хрещатику.

Популярні публікації блогу