Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 31 серпня 2012 р.

Готель за десятковою класифікацією Дьюї

      Натрапила на сайт Library Hotel , що у Нью-Йорку. Готелі-бібліотеки - не рідкість. Якось писала про подібний в Таїланді.
Цікаво, що концепція Library Hotel  навіяна  десятковою системою класифікації Дьюї. Номери кожного з 10 поверхів  відповідають  одній з 10-ти  категорій  системи. Кожен з 60-ти номерів   прикрашає колекція книг і творів мистецтва відповідної тематики. Гості можуть відпочити від своїх міських пригод, насолоджуючись тихим дослідженням понад 6000 книг. Звичайно, ж дротовий та бездротовий високошвидкісний доступ до мережі Інтернет на всій території готелю, великий репертуар DVD та щоденних газет. 
Ось тут можна підібрати собі номер відповідно ваших читацьких уподобань. Я напевне, поселилася б у номері 1 на десятому поверсі. Або на одинадцятому поверсі в четвертому номері. А ви?

четвер, 23 серпня 2012 р.

Осіння програма бібліотечних заходів

 Знову пропоную вам довжелезний допис. Не виходить двома словами передати атмосферу, особливості і умови, в яких працюють бібліотеки Данії. А можливо, щось із перерахованих заходів надихне і нас на подібне.
 Бібліотека Ольборга (Данія) підготувала осінню (серпень-грудень) програму заходів.  На 24-х сторінках буклету якісної поліграфії пропонується безліч барвистих заходів, які додадуть яскравості і тепла осінньому періоду року.  Подивіться, як виглядає програма.
Вражає, як чітко визначені терміни проведення заходів, день і час,  коло учасників. Половина заходів передбачає платний вхід. Передбачається і оплата виступаючих. У бюджеті данських бібліотек передбачені кошти для чаю-кави-тістечок і оплати виступаючих. Була колись така стаття видатків і в бюджетах українських бібліотек. Була та згула. Тож, запрошуючи на зустріч з читачами письменника чи будь-яку іншу цікаву особистість, бібліотека взамін може запропонувати своє вже звичне "Будемо дуже вдячні!". А така форма  винагороди для запрошених не завжди гарантує його 100% появу у бібліотеці у визначений день і час.
А тепер повернімося до програми. Що данська бібліотека пропонує?

понеділок, 20 серпня 2012 р.

Аптека і бібліотека

     15 вересня цього року відзначається день фармацевта. Свято дуже близької нам професії. Чи не так? Аптекарі видають ліки по списку, чи й рекомендують щось від хвороб тіла. Ми ж видаємо за запитами, рекомендуємо ліки для душі, для задоволення духовних потреб, для успіху. До того ж, слова бібліотекар - аптекар як і бібліотека - аптека гарно римуються, тому часто попарно потрапляють у поезії. 
   А пам'ятаєте вірш Едуарда Асадова "Аптека щастя". У ньому поет пожартував на тему майбутнього, де люди перестануть хворіти. А у аптеку будуть приходити за духовними потребами: за ніжністю, вірністю, коханням. Як у бібліотеку?
Отже, пропоную до дня фармацевта організувати книжкову виставку. Яку? Ну, до прикладу, "Аптечні мотиви у художній літературі". Або з іншою назвою. Організовуєте виставку, розносите рекламу в найближчі аптеки, готуєте огляд книг.  Це допоможе вам зав'язати дружні стосунки із аптеками по-сусідству і отримати нових читачів.
     Отже, приступимо до відбору книг. Першим у списку буде яскравий приклад літературної презентації аптеки і аптекаря - шекспіровської драми "Ромео і Джульєта". В ній бідний аптекар погоджується продати Ромео отруту. Саме тут стара  аптека описана як таємниче місце із загадковим  і незвичайним антуражем.

пʼятницю, 17 серпня 2012 р.

Додайте креативу...

 і станете центром тяжіння! Саме таку рекомендацію від британського соціолога, експерта з проблем розвитку територій,  я вичитала на сторінках газети "Голос України". 
Сьогодні мова йтиме про книги із власних бібліотек киян, які вони мішками несуть у київські бібліотеки із впевненістю, що тут вони отримають своє нове життя. Але, як правило, такі книги є у наших фондах, адже вони із тих часів, коли бібліотеки планово і систематично комплектувалися. Що ми робимо з такою літературою? Щось відбираємо на заміну зношеним, щось відпускаємо у "вільне плавання", так званий буккросинг або організовуємо стелаж "Візьміть книгу у подарунок". Але книги можна використати ще й так. Це їх повторне використання у якості будівельного матеріалу. Для столу довідок.
Це стіл довідок у новій бібліотеці Технологічного університету архітектури у Делфті (Нідерланди).  На кути викладені книги більшого формату, що надають столу міцну основу. Стіл із книг увінчаний склом.  Звідси.
Під час візиту у  головну публічну бібліотеку данського Орхусу нам показали стіл для переглядів літератури, що створений з круглих картонних циліндрів - основ для паперових рулонів. І не тому вони його створили, що у бюджеті бібліотеки відсутні кошти для нового дерев'яного чи скляного столу. Циліндри, укріплені з дотриманням усіх правил безпеки і накриті склом,  привнесли в інтер'єр бібліотеки новизну. А все, що нове, привертає увагу відвідувачів. Звичайно, на затісних площах наших  бібліотек спорудити щось подібне проблематично.  Але, можливо, у вас виникнуть ідеї? 

Для 3-4-х річних

http://www.herningbib.dk/files/tilbud/daginstitutioner_sepia.jpg     Натрапила на одному данському бібліотечному сайті  звернення до дитячих дошкільних закладів. Бібліотека пропонує дитсадочкам організувати в їх приміщеннях книжкові шафи з книгами (на максимальний строк - 28 тижнів),  навчально-ігрові програми, під час яких бібліотекарі в невимушеній і веселій формі розкажуть 3-4-х річним діткам  про книги та прищеплять навики поводження з ними. Також бібліотека пропонує  організацію веселих і яскравих книжкових виставок для дітей на будь-яку тему і до будь-яких свят.  

     Про те, що майбутніх читачів потрібно виняньчити, я вже писала. Про те, що бібліотеки виходять на дитячі майданчики та в поліклініки - також.  А чи є бібліотеки,  що проводять роботу з такими маленькими дітками безпосередньо у садках?  А ідея варта уваги.

вівторок, 14 серпня 2012 р.

Ті, хто душею не старіють

Сьогодні я мала змогу вдосталь потішитись від чергових робіт працівниці Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Олени Володимирівни. На вході у бібліотеку відвідувачів зорієнтовував у морі знань веселий матрос Лом.  Бачите, в руках він тримає компас.                                                             

 

суботу, 11 серпня 2012 р.

Ви не схожі на бібліотекаря?

  Нещодавно на святкуванні ювілею давнього приятеля я опинилася у компанії переважної більшості незнайомих мені людей. Святкування як святкування: з тостами, жартами, конкурсами... Під кінець вечірки декілька людей, з якими я познайомилась, запитали мене, хто я  за професією. Ну, звичайно ж, я витримала інтригу, надавши можливість висловити свої версії. Отже, перша версія: працюю в банку (дуже несподівано для мене! Виявляється, я мала необачність у розмові навести якісь статистичні дані з українського оподаткування. Але чому у банку, а не у податковій?). Другий варіант - учитель. Можливо... Третій - тамада. Чому би й ні! Виявляється, я на бібліотекаря не схожа. Упсс... Спрацював роками сформований стереотип?
Як ми маємо виглядати?

середу, 8 серпня 2012 р.

Проект BOOKS PEOPLE READ

В метро я часто спостерігаю за читаючими людьми. Забавно спостерігати за виразом обличчя в процесі читання.  Цікавлять і книги,  що їх читають у метро кияни. Поглядаю крадькома, адже реакція читаючого на мою увагу може бути не зовсім люб'язною.
Ось цю парочку я сфотографувала за читанням (з їх дозволу). Виставила фото на сторінці Фейсбуку, де  воно отримало чимало  "лайків". Хоча, як на мене, книга у хлопця... на любителя. Тоді ж подумалось: от би створити ще один фотоблог, де публікувати фотографії читаючих пасажирів і представляти книги, що вони читають. Подумала... Але не наважилась. До того ж створений мною блог "Воокет від бібліофлористів"  для колективного ведення так і не отримав обіцяної підтримки. Тож запрошую. Колеги, хто хоче долучитися до ведення блогу, повідомте мене (rombib@mail.ru).
На днях виявилось, що моя ідея не нова. Знайомтесь - проект BOOKS PEOPLE READ.
Усі бажаючі можуть брати в ньому участь. Можна фотографувати будь-яких людей, які читають. І будь-де. А якщо помітять і почнуть обурюватись - давати їм візитівку проекту, пояснювати ідею і просити дозволу на публікацію  фотографії.
А можна фотографувати невипадкових людей з невипадковими книгами, тобто робити постановочні фото, підбирати під книгу певний образ. Головна умова: фотографії мають бути високої якості.
Для чого такий  проект?
По-перше, це внесок в популяризацію читання і рекламу книг. По-друге, це цікаво.
За цим посиланням - відповіді на запитання щодо участі у проекті. Тут можна подати заявку на участь.

неділю, 5 серпня 2012 р.

Вона є!

   Як мені закортіло після  перегляду виставки "Літературний всесвіт України", що організована у відділі абонементу центральної бібліотеки ім. І.Франка ЦБС Подільського району порадити тим людям, котрі на запитання, чи читають вони твори сучасних українських письменників високо здіймають брови і здивовано промовляють: " А хіба є такі?", - відірватися від телевізора і навідатися у бібліотеку. Є такі! І вони визнані, і вони шановані не лише у себе на батьківщині, але й за кордоном. 
     Виставка "Літературний всесвіт України"  розкриває не лише сучасну українську літературу, а й класичну. П-подібна розстановка експозиції дає змогу читачам усамітнитись, а виділені розділи і блоки дають змогу легко зорієнтуватися у виборі книг відповідно до своїх читацьких потреб. Щедро пересипана цитатами, доповнена різними інформаційними матеріалами, виставка дає повну уяву про сучасний літературний процес України. Підготувала коротеньку презентацію виставки, що, сподіваюся, допоможе вам організувати для користувачів ще кращу і ще інформативнішу експозицію. 
 

Популярні публікації блогу