Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 30 червня 2012 р.

Чому звільняються найкращі кадри

    Журнал Visual.ly нещодавно опублікував промовистий рейтинг основних причин, через які звільняються найталановитіші співробітники компаній, організацій чи установ.
     Перша причина - в керівникові. Стосунки з безпосереднім керівництвом найчастіше стають причиною звільнень талановитих працівників. Ніхто не хоче працювати з нахабними, егоїстичними чи агресивними директорами чи завідувачами.
   Друга причина - в нестачі повноважень. Відсутність необхідних повноважень для комфортного виконання робочих обов'язків займає "почесне" друге місце у переліку причин, через які люди залишають свою роботу. Працівники хочуть впливати на прийняття рішень, самостійно робити вибір та брати участь у вирішенні проблем та викликів – словом, відчувати свій вплив на розвиток.
      Третя причина - внутрішня політика. Працівники, налаштовані на якісне виконання своїх посадових обов'язків та удосконалення своїх вмінь прагнуть, щоб їхня цінність для установи вимірювалась досвідом та результативністю, а не участю у складній "офісній політиці", вмінням розповсюджувати чутки та наклепи.
      Четверта причина - у визнанні. Кожен працівник впевнений, що він працює занадто багато і отримує занадто мало. Особливо це стосується бібліотекарів і є найвагомішою причиною звільнень працівників бібліотек. Але іноді достатньо простої подяки за добре виконану роботу щоб зберегти гарного працівника для організації.
      П'ята причина - проблеми в організації. Ніхто не хоче почуватися "останнім щуром, що втікає з корабля, який тоне". Тому щойно компанія стикається з серйозними труднощами, які загрожують її довгостроковому благополуччю – люди починають покидати "насиджені місця".  Ця причина, на щастя, не повною мірою стосується бібліотек. Але якщо роками не вирішується проблема з ремонтом покрівлі, що протікає, чи матеріально-технічним забезпеченням бібліотеки, - це також може вплинути на прийняття рішення про звільнення.
      Отже, висока культура та доброзичливість керівника, несприйняття "навуходоносорів", побільше повноважень працівникам та підтримка їх ініціатив, моральне та матеріальне заохочення за добре виконану роботу  - і установа буде квітнути талановитими і творчими працівниками.
Може щось не враховано. Ви доповните?

четвер, 28 червня 2012 р.

Від бібліотеки до "газетотеки" - один код?

     Тій категорії працівників бібліотек, хто в силу своїх посадових обов'язків тісно співпрацює з бухгалтерією, довелося цього року зіткнутися з незрозумілою і шокуючою ситуацією: у березні місяці, коли вже було прийнято  державний і місцевий бюджети, де видатки на придбання періодичних видань для бібліотек значились за кодом економічної класифікації 1131, вийшла нова Інструкція щодо застосування класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Міністерства фінансів України, де видатки на придбання періодичних видань для бібліотек повинні здійснюватись за кодом 2110 "Придбання обладнання та предметів довгострокового користування". Тобто, передплатили газету для бібліотеки, до прикладу "Авізо" і... зберігайте її, незважаючи на те, що її інформаційна корисність втрачається уже на третю добу. 
     Довгостроково у публічних бібліотеках зберігаються лише періодичні видання, що становлять певну цінність, як от примірники місцевих періодичних видань для формування краєзнавчого фонду (відповідно Положення про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України (1996 р.). Інших нормативно-правових актів, що передбачали б збереження бібліотеками періодичних видань не існує.
     Саме про цю Інструкцію, що є небезпечною для бібліотек, про можливі причини нерозуміння її авторами деяких бібліотечних понять, зокрема, "довгострокове зберігання" та "довгострокове користування", про відсутність з 2004 року видатків на придбання книг для 4-х національних та 2-х державних бібліотек, що призвело до лакун у фондах, які вже ніколи не можна буде заповнити йдеться у статті ученого секретаря Національної парламентської бібліотеки України Наталі Розколупи "Рішення, небезпечне для бібліотек, або нова Інструкція щодо застосування класифікації видатків бюджету", що опублікована у другому номері  журналу "Бібліотечна планета".
А заодно, не забудьте переглянути і статтю, що їй передує.

вівторок, 26 червня 2012 р.

Доля світу - в наших руках!

     На цей рік запланувала створити рекламний профорієнтаційний ролик про професію бібліотекаря, яким би можна було розпочинати перше знайомство дітей з бібліотекою, екскурсії по бібліотеці та й будь-які інші бібліотечні заходи. Адже проблема дефіциту молодих бібліотечних кадрів є дуже гострою. Уже розробила сценарій, зібрала майже половину потрібних зображень та висловів, коли випадково натрапила на чудовий ролик - втілення майже усіх моїх задумів, створений  Кримським республіканським закладом "Дитяча бібліотека ім. В.Н. Орлова". Цікаво, легко, ненав'язливо. Переконайтесь.

суботу, 23 червня 2012 р.

Кожен справжній киянин...

    Якщо ви пропустили публікацію у блозі "Пан Бібліотекар",  раджу переглянути. Однозначно, справжній чоловік повинен мати читацький квиток. Окрім цього, життя у тому чи іншому мегаполісі накладає відбиток на звички і уподобання чоловіків. Ми вже знаємо, яким є справжній чоловік з Чикаго, знаємо (завдяки Пану Бібліотекарю) яким є  справжній львів'янин. А яким є справжній киянин. Може таким? 


А як би ви його охарактеризували?

четвер, 21 червня 2012 р.

"Чекаємо ...тлумачення такого красивого слова!"

Саме так дослівно попросила мене моя дорога колега у коментарі під  статусом у мережі Фейсбук, де я повідомила про те, що Публічна бібліотека імені Лесі Українки уже має досвід участі у ВЕБІНАРІ.  Дійсно, красиве слово. Воно  ніби бринить. Дійсно, бриніло і не давало розслабитися аж до моменту участі у ньому.
Що таке вебінар. Вебінар - це слово-неологізм. Означає особливий тип веб-конференції (через мережу Інтернет). Зв'язок, як правило, односторонній - зі сторони доповідача. Окрім доповідача підключена до вебінару аудиторія може бачити презентацію чи відео, що надсилаються заздалегідь організаторам вебінару, Питання і обговорення слухачами вебінару піднятих доповідачем питань - у чаті. Ведучий вебінару може їх озвучувати. Дуже доступно і детально про вебінари  читайте тут.
Як провести вебінар?  В минулому проводили просто по скайпу. Зараз є безліч варіантів програмного забезпечення. Якщо набрати в пошуковику "ПЗ (прогр. забезпеч.) для вебінарів" - там будуть десятки посилань на безплатне і комерційне ПЗ та сервіси. Але головне для нас - якість і вимоги, що ми ставимо до вебінару. Ну і ціна, звичайно, не на останньому місці.
Вебінар, в якому ми взяли участь, організований ЦБС м. Липецька в рамках Шостих Липецьких бібліотечних читань, що присвячені новим інформаційним технологіям і електронним ресурсам. Читання відбувалися впродовж трьох днів: з 19 по 21 червня. В інформаційному діалозі взяли участь фахівці з Москви, Воронежа, Волгограда, Єкатеринбурга, Ростовської і Нижегородської областей, а також з Білорусі, Монголії, України, Естонії. Детальніше про програму Читань і склад їх учасників читайте тут.

пʼятницю, 1 червня 2012 р.

Київ - місто активних і творчих бібліотекарів...

 ...які роблять усе можливе, щоб Київ став містом читаючих. Хіба знайдеться хтось, хто після перегляду відео про акцію бібліотек Дніпровського району "Бібліотека під зеленими вітрилами", що відбулася у День Києва, заперечуватиме це твердження?  Нагадаю, цього року оголошено міський конкурс на кращу програму, проект, захід, акцію, спрямовану на підтримку та розвиток читання "Київ - місто читаючих".  Положення про конкурс дивіться на оновленому сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки у розділі "Бібліотекарю". Є тисяча і один спосіб привернути увагу до книги і читання. Це постійно доводять бібліотеки Дніпровського та  інших районів Києва.  Перегляньте відео, переконайтесь.


Популярні публікації блогу